Dulceata si sirop de capsuni

Trebuie sa va spun ca am incercat aceasta reteta de dulceata de capsuni si sunt absolut incantata. In plus din cantitatile acestei retete fac si dulceata si sirop de capsuni, fara conservant si fara apa.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Dulceata si sirop de capsuni

Ingrediente

  • 2kg capsuni
  • 1
  • 4kg de zahar
  • 1
  • 2kg + 200g
  • 1 pastaie de vanilie (optional)
  • zeama de lamaie (cam de la 1 lamaie jumate)

Mod de preparare

In primul rand vreau sa va spun ca daca in dulceata de capsuni veti adauga pastaia de vanilie, nu veti regreta. Am facut aceasta reteta exact asa cum v-o prezint aici, reusita a fost una sigura, avand in vedere faptul ca am incercat-o chiar la prima tentativa de a face dulceata de casa :).

Borcanele de dulceata s-au pastrat cu greu pana in iarna, si nu pentru ca ar fi mucegait, ci pentru ca este chiar foarte buna. In plus, avantajul acestei retete este ca din aceste cantitati faceti si sirop si dulceata de capsuni. Metoda de conservare din aceasta reteta este una ce dateaza de prin anii 20, si apartine lui Emil Frederic.

In primul rand spalam cu grija capsunii si le indepartam coditele. In oala in care urmeaza sa facem dulceata asezam straturi alternative dupa cum urmeaza:

primul strat e de zahar, apoi adaugam un strat de capsuni, stropim bine pe toata suprafata zeama de lamaie, apoi iar zahar si tot asa, pana cand ultimul strat este de zahar si trebuie sa acopere foarte bine capsunii.

Sfat: Folositi o oala mai mare. Nu trebuie ca ultimul strat sa fie pana sus de tot deoarece vor lasa mult sirop si risca sa dea pe-afara.

Acoperiti oala cu un prosop si lasati asa pana seara (daca faceti operatiunea dimineata) sau pana a doua zi (daca pregatiti seara). In bucatarie, nu la frigider.

A doua zi capsunile vor inota in sirop. Oala se pune pe aragaz la foc mare (nu plecati de langa ea) si se dau 2 clocote, dupa care se opreste focul, fara a misca oala.

Capsunile se scot intr-un vas cu o paleta. Se mai adauga 200g de zahar in siropul ramas si se lasa sa fiarba pana face clabuci mari pe toata suprafata (se spumeaza ori de cate ori este necesar). Acum puteti adauga semintele de la o pastaie de vanilie si pastaia (pe care trebuie sa o scoateti ulterior) si cateva felii de lamaie (la fel le scoateti la final). In acest moment siropul se imparte in doua.

O parte se toarna peste capsuni, atat cat sa le acopere si se lasa sa dea un clocot impreuna. Apoi se imparte in borcanele curate si sterilizate (aveti grija sa impartiti egal atat sirop cat si fructe, fara sa fie prea inghesuite), se pune capacul, si se intorc cu fundu-n sus cateva minute - procesul prin care se elimina bulele de aer si se inchide ermetic natural :). Apoi se transfera borcanele sub o patura, si se lasa acolo pana se racesc, dupa care se depoziteaza in camara, ferite de curenti de aer si raze de soare.

A doua parte de sirop se mai fierbe pana se leaga, are acea consistenta vascoasa, dupa care se toarna in sticle si se procedeaza la fel ca si la borcanele cu dulceata.

Daca doriti arome deosebite mai puteti adauga in momentul in care se adauga si pastaia de vanilie, frunze de menta, sau poate stelute de anason stelat pentru arome revigorante.

Reteta de dulceata si sirop de capsuni a fost propusa de Higeia pe forum culinar.


Atat siropul cat si dulceata de capsuni pot fi folosite ca atare sau la diferite retete de prajituri.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert prajitura cu capsuni

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Cand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...

Mancare de urzici cu mamaliga
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster
1
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster

Morcovii au multe vitamine si saruri minerale, dar si cel mai mult beta-caroten dintre toate legumele. Combinatia perfecta o...

Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale
2
Smoothie & Milkshake

Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale

De multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....

Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale
Risoto cu mancare de rinichi
3
Mancaruri cu orez

Risoto cu mancare de rinichi

Penbtru risoto cu mancare de rinichi se pregateste orezul si se asaza intr-o forma de tabla cu gaura la mijloc, bine unsa cu...

Risoto cu mancare de rinichi
Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
4
Aperitive cu peste

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton

Un aperitiv rapid plin de vitamine

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara