Nimic nu e mai delicios decat gemul de gutui, cu parfumul lui de toamna. Ca si orice reteta de gem, trebuie sa ai putina rabdare, dar rezultatul este delicios. Dintre toate fructele de toamna gutuiul e preferatul meu.
Se pune la foc zaharul cu apa si cind se mai leaga putin se pune o parte din zeama de lamiie. Dupa ce se mai leaga se ia din sirop si se pune pe o farfuriuta care sa inclina ca sa vedem daca s-a legat cit trebuie. Daca este gata, se ia cratita de pe foc se adauga gutuile, restul de zeama de lamiie si zahatul vanilat. In acest timp se baga la cuptor, intr-o tava curata si uscata jumatatile de nuca si se rumenesc bine.
Gemul este gata atunci cand lingura face carare pe mijlocul cratitei si o si gustam. Se racoreste si se pune in borcane cu capac, bine uscate. Daca gemul a facut spuma la fiert se ia spuma inainte de a umple borcanele. Se pune gemul in borcane alternindu-se cu jumatatile de nuca si se pot pune pe marginea borcanului si rondele de lamaie, da o culoare frumoasa. Se inchid borcanele si daca vrem sa le tinem mai multe luni putem sa le fierbem la bain-marin.
Acest gem de gutui cu nuca se poate folosi si la clatite daca este bine legat sau mancat ca atare.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaPentru ca mai aveam in congelator o bucata de ciolan afumat am facut o ciorbita acrita cu zeanma de varza.
Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varzaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii