Gem de gutui

Nimic nu e mai delicios decat gemul de gutui, cu parfumul lui de toamna. Ca si orice reteta de gem, trebuie sa ai putina rabdare, dar rezultatul este delicios. Dintre toate fructele de toamna gutuiul e preferatul meu.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Gem de gutui

Ingrediente

  • 2 kg gutui
  • 2 kg zahar
  • 1/2 jumatati de nuca
  • 2 lamii mari
  • 6 cani cu apa
  • 4-5 plicuri zahar vanilat.

Mod de preparare

Se pune la foc zaharul cu apa si cind se mai leaga putin se pune o parte din zeama de lamiie. Dupa ce se mai leaga se ia din sirop si se pune pe o farfuriuta care sa inclina ca sa vedem daca s-a legat cit trebuie. Daca este gata, se ia cratita de pe foc se adauga gutuile, restul de zeama de lamiie si zahatul vanilat. In acest timp se baga la cuptor, intr-o tava curata si uscata jumatatile de nuca si se rumenesc bine.

Gemul este gata atunci cand lingura face carare pe mijlocul cratitei si o si gustam. Se racoreste si se pune in borcane cu capac, bine uscate. Daca gemul a facut spuma la fiert se ia spuma inainte de a umple borcanele. Se pune gemul in borcane alternindu-se cu jumatatile de nuca si se pot pune pe marginea borcanului si rondele de lamaie, da o culoare frumoasa. Se inchid borcanele si daca vrem sa le tinem mai multe luni putem sa le fierbem la bain-marin.


Acest gem de gutui cu nuca se poate folosi si la clatite daca este bine legat sau mancat ca atare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
1
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
4
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
5
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Parteneri
Desert tarta Galette cu capsuni
Bucataras.RO

Desert tarta Galette cu capsuni

” Galette” este termenul folosit in bucataria franceza pentru a denumi diferitele tipuri de tarte, fie ele dulci...

Desert tarta Galette cu capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola