Magiun de prune bistritene

Magiunul este absolut delicios, cu textura lui densa si bogata poate fi consumat ca atare sau in diferite deserturi. Aceasta reteta de magiun nu are zahar.

Complexitate
medie
Magiun de prune bistritene

Ingrediente

  • prune bistritene cat mai coapte (nu conteaza cate
  • dar recomand minim 4-6 kg
  • insa nu mai mult de 8 kg la o tura)
  • putin otet (cate o lingura pentru fiecare kg de prune curatate de samburi).

Mod de preparare

Prunele se curata de samburi, se cantaresc si se dau prin masina de tocat carne folosind sita cea mai mare. Se pot fierbe si intregi si puteti folosi spre sfarsitul fierberii un blender sa le mai maruntiti. Intr-o oala larga, pe care s-o puteti baga in cuptor puneti otet, cate o lingura pentru fiecare kg de prune (eu folosesc otet de mere), apoi puneti deasupra prunele si lasati oala acoperita peste noapte, ca prunele sa se macereze.

A doua zi dati oala la cuptor, la 150 grade timp de 11-12 ore. Asta-i tot! Nu trebuie sa amestecati deloc! La suprafata va face o pojghita pe care, daca chiar vreti puteti s-o amestecati cu restul compozitiei de vreo 2 ori pe parcursul fierberii, sau doar la sfarsit. Spre sfarsit gustati magiunul, daca nu vi se pare indeajus de dulce puteti amesteca vreo 2-3 pumni de zahar si mai lasati sa fiarba cam 1 ora. Zahar puteti pune chiar si de la inceput, daca doriti sa fie dulce-dulce, peste prune, insa eu nu folosesc, imi place asa, "natur".

Cand e gata, compozitia a scazut cam de 2 degete, e o pasta densa, iar o lingura infipta in oala sta teapana, nu se rastoarna. E foarte important sa nu fie apos, ci dens! Daca are prea multa zeama mai trebuie fiert, altfel se va strica! Magiunul se toarna rece in borcane sterilizate si se lasa descoperit la temperatura camerei 1-2 zile, sau se da la cuptor sub grill, tot la 150 gr, vreo 40 min. pentru a face pojghita. Din 4 kg de fructe curatate de samburi mi-au iesit 8 borcane de 350 ml, deci iese un boran din 1/2 kg de prune. Eu pun deasupra, pentru siguranta, si putin salicilat, apoi capsez borcanele.


Pofta buna! Reteta Magiun de prune fara zahar a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Inghetata lapte de pasare
1
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
2
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
3
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
4
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
5
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii