Gem de macese

Portii
20
Timp pregatire
10 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Gem de macese

Ingrediente

  • 4 l pastă de măceşe
  • 1,5 kg zahar
  • 12 borcane 400 ml

Mod de preparare

Noi cumparam în fiecare an pasta de macese de la o doamna.

Obtinerea acestei paste de maceşe din care se face gemul este un procedeu foarte îndelungat şi anevoios.

Doamna respectiva are o maşina speciala cu care obtine aceasta pasta.

In principiu procedeul este urmatorul: se fierb maceşele,se strecoara,apoi se trec de mai multe ori printr-o sita foarte deasa pentru a înlatura puful(perii) pe care-i conţin fructele de maceş.

Cu ani în urma,cumparam pasta de la o batrânica,care era parca desprinsa din povestile copilariei.Nici nu pot sa va descriu cum îi aratau mâinile batucite de sita aspra.

Asadar,daca avem posibilitatea sa cumparam pasta gata preparata,este usor de obtinut gemul.

Pasta se amesteca cu zaharul si se pune cu cratita sa fiarba la foc mic.

Cantitatea de zahar este în functie de cât de dulce doriti sa fie.

Noua ne place putin mai acrişoara.

Daca maceşele sunt coapte,nu va fi nevoie de prea mult zahar.

Se fierbe pâna când se obtine consistenta dorita.O ora am fiert-o noi.

Cum pasta a fost destul de groasa si,cum spuneam,macesele au un conţinut mare de pectina,procedeul nu va dura foarte mult.

Pentru a vedea care e consistenta,luati o lingura de gem pe o farfurioara,o lasati sa se raceasca si vedeti daca e suficient de tare.

Am pus gemul fierbinte în borcane,le-am pus capacul si le-am lasat în cuptorul calduţ(dupa ce am oprit focul) pâna s-au racit.

Foarte usor de preparat,foarte foarte bun si mereu prea puţin.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Drob Pascal
1
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
2
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Pasca poloneza clasica
3
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
4
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Broccoli si conopida la cuptor
Bucataras.RO

Broccoli si conopida la cuptor

reteta este luata din revista click pofta buna,si este minunata,foarte foarte buna

Broccoli si conopida la cuptor
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola