Zacusca pe care o fac de ani de zile am invatat de la mama mea .Inafara de legumele obisnuite cu ce se prepara zacusca traditionala , ea punea morcov,dovlecei,si fasole boabe asa zise crude.Mentionez ca din cantitatile date de mine rezulta 36 borcane a 400 g.Deci cine doreste o portie mai putin se reduc cantitatiile.
Legumele se spala,vinetele,ardeii gogosarii se coc .(vinetele am copt pe gratar , ardeii si gogosarii in cuptor. Se curata cojile , se lasa sa se raceasca si sa scurga zeama . In acest timp morcovii se curata si se da prin razaratoarea mare, in 50 ml ulei se calesc cu putina sare si se fierb 100 ml apa sub capac . Dovleceii la fel se curata de coaja ,se da prin razatoarea mare , se sareaza cu o lingura de sare si se lasa 30 minute pana isi lasa zeama.Apoi la fel ca si morcovii, se calesc si se fierb dar fara apa sub capac , amestecand din can in can sa nu se prinda pana se inmoaie , 15 minute . Fasolea se pune la fiert cu apa rece si o lingurita de sare , cand este fiert se strecoare si se clateste cu apa rece . Se trece la macinatul cepii dupa ce a fost curatat se tine 10 minute in apa rece pentru a-si perde din iutela . Intr-o cratita incapatore ( 40 l) se toarna uleiul se adauga ceapa se caleste cand isi schimba culoarea se adauga morcovii din cratita ,amestecam ,lasam cateva minute pana incepe sa fiarba din nou , apoi adaugam ardeii si gogosarii macinati, vinetele tot macinate ,dovleceii ,se toarna bulionul si se adauga frunzele de dafin ,piper boabe ,sare dupa gust. Se fierbe amestecand continuu sa nu se prinda pana se evapora zeama si devine uleios pe margine. Acum este momentul de a adauga fasolea amestecand usor sa nu se zdrobeasca , se mai fierbe 10 minute .Se toarna in borcane bine spalate si sterilizate in cuptor , peste fiecare se pune o lingura de ulei fierbinte ( in loc de ulei se poate pune conservant ,salicilat sau aspirina ) se fileteaza capacul si se pun in paturi unele linga altele pentru 24 ore . Pentru mai multa siguranta a treia zi se sterilizeaza din nou in apa 30 minute de la inceputul fierberii dupa care se acopera tot cu paturi lasand sa se raceasca, cam tot 24 de ore.
Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .
Galuste cu pruneMusacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...
Musaca greceasca de vinetePrajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...
Prajitura Floare de ColtPentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.
Lichior de bere de casaSunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...
MutabalOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoAmandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...
Amandina insiropata cu cafeaIn principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Comentarii