Zacusca pe care o fac de ani de zile am invatat de la mama mea .Inafara de legumele obisnuite cu ce se prepara zacusca traditionala , ea punea morcov,dovlecei,si fasole boabe asa zise crude.Mentionez ca din cantitatile date de mine rezulta 36 borcane a 400 g.Deci cine doreste o portie mai putin se reduc cantitatiile.
Legumele se spala,vinetele,ardeii gogosarii se coc .(vinetele am copt pe gratar , ardeii si gogosarii in cuptor. Se curata cojile , se lasa sa se raceasca si sa scurga zeama . In acest timp morcovii se curata si se da prin razaratoarea mare, in 50 ml ulei se calesc cu putina sare si se fierb 100 ml apa sub capac . Dovleceii la fel se curata de coaja ,se da prin razatoarea mare , se sareaza cu o lingura de sare si se lasa 30 minute pana isi lasa zeama.Apoi la fel ca si morcovii, se calesc si se fierb dar fara apa sub capac , amestecand din can in can sa nu se prinda pana se inmoaie , 15 minute . Fasolea se pune la fiert cu apa rece si o lingurita de sare , cand este fiert se strecoare si se clateste cu apa rece . Se trece la macinatul cepii dupa ce a fost curatat se tine 10 minute in apa rece pentru a-si perde din iutela . Intr-o cratita incapatore ( 40 l) se toarna uleiul se adauga ceapa se caleste cand isi schimba culoarea se adauga morcovii din cratita ,amestecam ,lasam cateva minute pana incepe sa fiarba din nou , apoi adaugam ardeii si gogosarii macinati, vinetele tot macinate ,dovleceii ,se toarna bulionul si se adauga frunzele de dafin ,piper boabe ,sare dupa gust. Se fierbe amestecand continuu sa nu se prinda pana se evapora zeama si devine uleios pe margine. Acum este momentul de a adauga fasolea amestecand usor sa nu se zdrobeasca , se mai fierbe 10 minute .Se toarna in borcane bine spalate si sterilizate in cuptor , peste fiecare se pune o lingura de ulei fierbinte ( in loc de ulei se poate pune conservant ,salicilat sau aspirina ) se fileteaza capacul si se pun in paturi unele linga altele pentru 24 ore . Pentru mai multa siguranta a treia zi se sterilizeaza din nou in apa 30 minute de la inceputul fierberii dupa care se acopera tot cu paturi lasand sa se raceasca, cam tot 24 de ore.
Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de CraciunSarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.
Sarmale fierte in oala de lut1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. 2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu...
Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)Salam de biscuiţi reţetă. Este o reteta simpla si foarte rapida, cu un gust minunat si care imi aminteste de copilarie.
Salam de biscuiţi reţetăSarmalele nu lipsesc din meniul niciunui roman. Sarmalute aburinde asezonate cu voie buna.
Sarmalute in foi de varzaAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeAceasta ciorba cred ca nu are nevoie de nici o prezentare, e atat de gustoasa si satioasa ca nici nu iti mai trebuie felul doi!
Ciorba de porc cu legumeReteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.
Tort Diplomat
Comentarii