Zacusca

Reteta bunicii mele pe care o fac cu mare drag de fiecare data.

Portii
15
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Zacusca

Ingrediente

  • 5 kg de vinete
  • 3 kg de gogosari
  • 3 kg ardei kapia rosu
  • 2 kg de ceapa
  • 3 cutii de pulpa rosii de la Cirio(400 gr cutia)
  • 1 l de ulei
  • 4 foi de dafin
  • 1-2 lingurite sare
  • 1-2 lingurite piper boabe

Mod de preparare

Vinetele le-am copt si le-am lasat de seara pe dimineata la scurs dupa ce le-am curatat. A doua zi le-am dat prin masina de tocat. Gogosarii si ardeii kapia dupa ce i-am spalat bine, i-am curatat de cotoare si i-am dat individual prin masina de tocat. Ceapa am curatat-o, am tocat-o si am scurs-o de apa lasata.

Intr-o cratita cu fundul gros am pus 1 litru de ulei si ceapa,am lasat focul mic ca sa se inabuse ceapa,sa nu se prajeasca. Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adauga gogosarii si ardeii kapia.Vinetele le punem in momentul cand vedem ca ardeii si gogosarii sunt fierti bine.

Dupa ce am adaugat vinetele se adauga pulpa de rosii din conserva,pe care in prealabil am mai tocat-o cu furculita, rosile din conservele Cirio au un gust deosebit, piperul,sarea si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.

Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute (maximum, se poate verifica zacusca si mai des), insistand pe fund. La final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa si sa iasa uleiul la suprafata.

Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate,eu asez borcanul cand il umplu pe marginea cratitei in care a fiert zacusca sau puteti folosi 2 cutite in forma de cruce ca sa le puneti sub borcan la umplut. Dupa ce le-am pus capacele,am asezat borcanele intr-o patura groasa si le-am lasat pana a doua zi sa se raceasca bine si le-am depozitat in pivnita pentru iarna. Pofta buna!

In niciun caz nu se foloseste apa la curatatul vinetelor , legumele se spala inainte de a se coace si dupa aceea nu e indicat sa mai vina in contact cu apa pentru ca isi vor pierde gustul bun, de copt.

Vinetele coapte se scot intr-o stracuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor.

E bine sa intepati vinetele inainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Papricas cu gnocchi si lipie de casa

Papricas cu gnocchi si lipie de casa

• taiati ceapa si ardeii kapia cuburi • setati slow cooker Crock-Pot 2,4 L Black pe modul de

Papricas cu gnocchi si lipie de casa
Sarmale fierte in oala de lut

Sarmale fierte in oala de lut

Sarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.

Sarmale fierte in oala de lut
Cele mai apreciate rețete
Chec aperitiv
1
Aperitive cu legume

Chec aperitiv

Este un aperitiv tare bun pe masa de sarbatori, de pus la pachet sau oricum preferati sa il serviti! Important este ca e...

Chec aperitiv
Orez cu prune uscate
2
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Tarta cu dovlecei zucchini
3
Aperitive cu legume

Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...

Tarta cu dovlecei zucchini
Gogonele in saramura
4
Muraturi simple

Gogonele in saramura

Anul acesta am pus impreuna cu mama gogonele colorate si dragute, ne-am jucat aranjandu-le in borcane, dar cel mai mult o sa...

Gogonele in saramura
Tortilla cu spanac
5
Mancaruri fara carne

Tortilla cu spanac

O reteta foarte gustoasa pentru vara! Retete dietetice

Tortilla cu spanac
Parteneri
Salata cu scoici, rucola, morcov si afine
Bucataras.RO

Salata cu scoici, rucola, morcov si afine

  "Retete pentru mese in familie" Ce poate face oul de foame ? Mai ales ca aveam de executat alte activitati...

Salata cu scoici, rucola, morcov si afine
Budinca de paste cu pui si legume
Gustos.RO

Budinca de paste cu pui si legume

Budinca de paste cu pui si legume
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita