Aluat frantuzesc

Se amesteca faina de patiserie si untul. In loc de unt se poate folosi margarina pentru creme (moale). Se amesteca pentru a se omogeniza. Se dizo

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Aluat frantuzesc

Ingrediente

  • 1000 g faina de patiserie
  • 125 g unt
  • 15 g sare
  • 550 ml apa racita
  • grasime ptentru impachetat (unt sau margarina)
  • 125 g faina pt impachetat

Mod de preparare

Se amesteca faina de patiserie si untul. In loc de unt se poate folosi margarina pentru creme (moale). Se amesteca pentru a se omogeniza. Se dizolva sarea in apa rece si se adauga peste mixtura de faina si unt. Se amesteca pina se formeaza un aluat de consistenta medie. Nu se supramixeaza!

In continuare, se ia acest aluat, se inveleste in folie de plastic si se lasa la odihna in frigider circa 20 minute.

Grasimea de impachetare se pregateste astfel: se inmoaie pe masa de lucru pana ajunge la o consistenta aproximativ egala cu aluatul si se modeleaza sub forma de foaie. In cazul in care margarina are un continut prea mare de apa se amesteca cu faina. Cantitatea de faina adaugata in grasimea de impachetare reprezinta o optime din cantitatea de grasime folosita.

Se intinde aluatul pe masa de lucru presarata cu faina in foaie de forma dreptunghiulara cu colturile cat mai drepte, de grosime 1 - 1,5 cm. Se pune grasimea pe mijlocul foii de aluat si se impatureste aluatul in trei. Se rasuceste bucata de aluat cu 90 de grade fata de pozitia initiala si se intinde din nou in foaie. Se impatureste in patru: lateralele se pliaza spre mijloc, se perie excesul de faina de pe suprafata aluatului si se mai pliaza o data (impachetare dubla). Apoi aluatul se inveleste in folie de plastic si se lasa la odihna in frigider cel putin 20 minute. Aceasta este prima impachetare.

Se repeta operatia de impachetare de inca trei ori, cu pauze intre doua impachetari succesive de cel putin 20 minute. De fiecare data inainte de laminare aluatul se rasuceste astfel incit sa fie impachetat pe o directie perpendiculara pe vechea directie de impachetare. De fiecare data aluatul trebuie lasat la odihna in frigider cel putin 20 minute pentru a permite relaxarea retelei glutenice. Aluatul nu trebuie impachetat mai mult de cat este indicat deoarece in acest caz straturile formate se compacteaza si nu mai cresc in cuptor.

Dupa ultima impachetare aluatul poate fi modelat si copt imediat dupa odihna obligatorie sau poate fi pastrat la frigider pentru a fi utilizat a doua zi, sau se poate congela si folosi dupa o perioada mai indelungata.


Modelare: se recomanda utilizarea unor cutite sau cutere foarte bine ascutite pentru a nu strica printr-o taiere defectuoasa structura stratificata a aluatului. De asemenea, aluatul va fi prelucrat in incaperi cu temperatura scazuta.

Se intinde aluatul in foaie, se taie in formele dorite si se ung cu ou astfel incit sa nu curga pe margini, deoarece oul impiedica expandarea normala in cuptor si produsele sunt deformate.

Se pot folosi o serie de umpluturi, creme, toppinguri pentru decorarea produselor.

Se recomanda ca produsele sa nu se introduca imediat dupa modelare in cuptor ci sa se lase la odihna in frigider circa 30 minute pentru a nu se contracta la coacere.


Coacere: se face diferentiat in functie de dimensiunile produselor. In general produsele din aluat frantuzesc se coc in cuptorul incalzit in prealabil la circa 200 - 220 grade C.

In cazul produselor de dimensiuni mari, de exemplu foile pentru napoleon, cremsnit, tarte sau altele, acestea se coc la temperaturi mai mari piaa sunt suficient de crescute apoi se scade temperatura la circa 175oC si se continua coacerea pana devin crocante si aurii.


Acest aluat se foloseste pentru a obtine o serie de produse, cum ar fi: tarte cu fructe, napoleon, scoici, rulouri, palmieri sau placinte.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu spuma caramel
1
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Foi de placinta de casa
2
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Placinta cu branza dulce stafide si foi
3
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Orez cu prune uscate
4
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Gris cu lapte
5
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Parteneri
Desert mucenici cu cardamom
Bucataras.RO

Desert mucenici cu cardamom

Desi la mine in Ardeal nu tin minte din copilarie sa fi mancat vreodata in familia mea mucenici, totusi, m-am gandit astazi...

Desert mucenici cu cardamom
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat