Aluat frantuzesc

Se amesteca faina de patiserie si untul. In loc de unt se poate folosi margarina pentru creme (moale). Se amesteca pentru a se omogeniza. Se dizo

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Aluat frantuzesc

Ingrediente

  • 1000 g faina de patiserie
  • 125 g unt
  • 15 g sare
  • 550 ml apa racita
  • grasime ptentru impachetat (unt sau margarina)
  • 125 g faina pt impachetat

Mod de preparare

Se amesteca faina de patiserie si untul. In loc de unt se poate folosi margarina pentru creme (moale). Se amesteca pentru a se omogeniza. Se dizolva sarea in apa rece si se adauga peste mixtura de faina si unt. Se amesteca pina se formeaza un aluat de consistenta medie. Nu se supramixeaza!

In continuare, se ia acest aluat, se inveleste in folie de plastic si se lasa la odihna in frigider circa 20 minute.

Grasimea de impachetare se pregateste astfel: se inmoaie pe masa de lucru pana ajunge la o consistenta aproximativ egala cu aluatul si se modeleaza sub forma de foaie. In cazul in care margarina are un continut prea mare de apa se amesteca cu faina. Cantitatea de faina adaugata in grasimea de impachetare reprezinta o optime din cantitatea de grasime folosita.

Se intinde aluatul pe masa de lucru presarata cu faina in foaie de forma dreptunghiulara cu colturile cat mai drepte, de grosime 1 - 1,5 cm. Se pune grasimea pe mijlocul foii de aluat si se impatureste aluatul in trei. Se rasuceste bucata de aluat cu 90 de grade fata de pozitia initiala si se intinde din nou in foaie. Se impatureste in patru: lateralele se pliaza spre mijloc, se perie excesul de faina de pe suprafata aluatului si se mai pliaza o data (impachetare dubla). Apoi aluatul se inveleste in folie de plastic si se lasa la odihna in frigider cel putin 20 minute. Aceasta este prima impachetare.

Se repeta operatia de impachetare de inca trei ori, cu pauze intre doua impachetari succesive de cel putin 20 minute. De fiecare data inainte de laminare aluatul se rasuceste astfel incit sa fie impachetat pe o directie perpendiculara pe vechea directie de impachetare. De fiecare data aluatul trebuie lasat la odihna in frigider cel putin 20 minute pentru a permite relaxarea retelei glutenice. Aluatul nu trebuie impachetat mai mult de cat este indicat deoarece in acest caz straturile formate se compacteaza si nu mai cresc in cuptor.

Dupa ultima impachetare aluatul poate fi modelat si copt imediat dupa odihna obligatorie sau poate fi pastrat la frigider pentru a fi utilizat a doua zi, sau se poate congela si folosi dupa o perioada mai indelungata.


Modelare: se recomanda utilizarea unor cutite sau cutere foarte bine ascutite pentru a nu strica printr-o taiere defectuoasa structura stratificata a aluatului. De asemenea, aluatul va fi prelucrat in incaperi cu temperatura scazuta.

Se intinde aluatul in foaie, se taie in formele dorite si se ung cu ou astfel incit sa nu curga pe margini, deoarece oul impiedica expandarea normala in cuptor si produsele sunt deformate.

Se pot folosi o serie de umpluturi, creme, toppinguri pentru decorarea produselor.

Se recomanda ca produsele sa nu se introduca imediat dupa modelare in cuptor ci sa se lase la odihna in frigider circa 30 minute pentru a nu se contracta la coacere.


Coacere: se face diferentiat in functie de dimensiunile produselor. In general produsele din aluat frantuzesc se coc in cuptorul incalzit in prealabil la circa 200 - 220 grade C.

In cazul produselor de dimensiuni mari, de exemplu foile pentru napoleon, cremsnit, tarte sau altele, acestea se coc la temperaturi mai mari piaa sunt suficient de crescute apoi se scade temperatura la circa 175oC si se continua coacerea pana devin crocante si aurii.


Acest aluat se foloseste pentru a obtine o serie de produse, cum ar fi: tarte cu fructe, napoleon, scoici, rulouri, palmieri sau placinte.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Negresa simpla si rapida

Negresa simpla si rapida

Negresa este o prajitura delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta de negresa rapida si foarte simpla se poate realiza...

Negresa simpla si rapida
Musaca cu carne tocata si cartofi

Musaca cu carne tocata si cartofi

O musaca satioasa cu carne tocata si felii subtiri de cartofi crocanti... cam asta gatim azi. Reteta video pas cu pas o...

Musaca cu carne tocata si cartofi
Cele mai apreciate rețete
Marmelada de mere si pere
1
Dulceata

Marmelada de mere si pere

Se spala merele si se pun la fiert acoperite cu apa calda. Se aleg fructe bine coapte si se folosesc in cantitati egale....

Marmelada de mere si pere
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Gris cu lapte
3
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Parteneri
Chiftelute de vinete si linte
Bucataras.RO

Chiftelute de vinete si linte

Pe masura ce trece timpul, imi dau seama ca preferintele mele gastronomice se indreapta catre bucataria vegetariana. N-as...

Chiftelute de vinete si linte
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
ReteteCulinare.RO

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia