Aluat frantuzesc

Se pune 1/2 kg. faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si 15 gr. de sare. Se ame

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1/2 kg. faina
  • un pahar bun de apa
  • o lingurita de ulei
  • 15 gr. de sare
  • 1/2 kg. de unt

Mod de preparare

Se pune 1/2 kg. faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si 15 gr. de sare. Se amesteca intai cu o mana pana ce sarea s-a topit, si apoi se ia cate putin din faina, ca sa nu se faca cocolosi si se framanta bine. Se lucreaza destul de repede; cand aluatul e gata, dar mai mult moale, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa la rece vreo 20 de minute, ca sa-si piarda din elasticitatea pe care o capata in timpul framantatului. In acest scop se lasa aluatul descoperit, iar deasupra se fac vre-o doua crestaturi cu cutitul. Aluatul e bine facut, atunci cand apasandu-l cu un deget, urma nu-si revine la loc. Consistenta lui trebuie sa fie aceeasi ca a untului cu care va fi amestecat. Pe masa de aluat bine curatata se presara putina faina. Se pune aluatul si cu vergeaua se intinde o foaie de preferinta patrata si de 1 cm. de groasa. Deoparte se turteste 1/2 kg. de unt intr-un servet, astfel ca sa obtinem un patrat mai mic decat foaia de aluat, dar de grosime egala. Se pune la mijlocul aluatului, intorcandu-se marginile in forma de plic. Se acopera si se lasa sa se odihneasca la rece, 10 minute. Se presara faina pe masa, si cu ajutorul vergelei, se intinde o foaie de trei ori mai lunga decat lata, grosimea ei fiind cat mai egala. Se baga de seama sa nu iasa untul din aluat, iar daca aceasta s-ar intampla, se presara putina faina. Foaia fiind intinsa in lungime, se impatureste in trei si anume astfel ca treimea din dreapta sa vie peste cea din stanga. Aceasta operatie se repeta apoi inca odata, tinand seama ca la fiecare rand, aluatul, dupa ce a fost impaturit, sa fie intins in sens contrar de cum a fost randul precedent. Se acopera si se mai lasa 10 minute la rece. Se repeta operatia intinsului si impaturitului inca de patru ori, lasandu-l zece minute sa se odihneasca, la fiecare doua randuri. Inainte de a fi intrebuintat, se mai tine 10 minute la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu pere si crema de branza
1
Prajituri

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Prajitura Raffaello
2
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Prajitura in foi cu miere si nuca
3
Prajituri

Prajitura in foi cu miere si nuca

Aceasta reteta de prajitura din foi cu nuci si miere nu este grea si merita tot timpul pierdut. Daca veti avea rabdare sa o...

Prajitura in foi cu miere si nuca
Sarmalute in foi de vita cu smantana si caviar de ardei iute
4
Mancaruri cu orez

Sarmalute in foi de vita cu smantana si caviar de ardei iute

Retete dietetice

Sarmalute in foi de vita cu smantana si caviar de ardei iute
Dovlecei cu carne si crema de cocos
5
Bebelusi 12-18 luni

Dovlecei cu carne si crema de cocos

O reteta special creata pentru fetita mea in care am evitat prajeala si pentru ca nu este "prietena cu smantana"iam folosit...

Dovlecei cu carne si crema de cocos
Parteneri
Spaghete cu sos alb si mazare
Bucataras.RO

Spaghete cu sos alb si mazare

Ador pastele! Se pot face in nenumarate feluri, motiv pentru care, nu cred ca este odata sa le fac la fel. Va las o reteta de...

Spaghete cu sos alb si mazare
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui