Cosulet comestibil

Cosuletul comestibil arata ca si un cos impletit din nuiele, doar ca este din aluat. Il puteti umple cu salata sau cu ce doriti.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cosulet comestibil

Ingrediente

  • 400 gr faina alba
  • 50 gr zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 gr)
  • putin extract de vanilie ( eu l-am facut in casa)
  • 2 oua (la temperatura camerei)
  • 60 gr un topit
  • 150 ml lapte cald

Mod de preparare

Am amestecat toate ingredientele intr-un bol, pana am obtinut un aluat omogen. Apoi am rasturnat pe planseta si am framantat bine. Am lasat aluatul sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent (cuptorul cu microunde nepornit este perfect). Apoi am trecut la asamblarea cosuletului: aici este partea ceva mai migaloasa. Am imbracat un castron de jena in folie de aluminiu, am uns-o putintel cu ulei (ca sa devina doar usor alunecoasa si sa impiedice lipirea aluatului). Am lasat putin castronul deoparte si am intins bine foaia de aluat, pe care apoi am taiat-o fasii lungi si late de 1 deget.

Am trecut la impletirea cosuletului. Intr-o tava incapatoare si tapetata cu hartie de copt am asezat castronul cu gura in jos si fundul in sus. Acesta este suportul pt. cosuletul nostru. Intai am dispus radial fasii lungi pe suprafata castronului (pe verticala), cu foarte putin spatiu intre ele pe fundul castronului (care va deveni si fundul cosuletului). Aceste fasii se departeaza mai mult spre gura castronului...fasiile le-am lasat lungi, sa atarne in tava, cel putin pt. moment. Ca sa formez bine baza cosuletului, am observat ca fasiile se suprapun si formeaza un soi de bila, asa ca am luat o forma de fursecuri rotunda si am decupat surplusul...nu puteam lasa cosuletul asa, deci am luat aluatul decupat, l-am intins din nou cu sucitorul..si cu aceeasi forma rotunda am taiat un cerc, pe care l-am lipit apoi de fasiile decupate anterior. Asa am format baza plata si frumoasa a cusuletului. Buuuun...si iata-ma din nou, gata de impletit. Cu celelalte fasii de pe planseta am inceput sa "tes" orizontal printre fasiile verticale asezate pe castronul amintit mai sus, exact ca un impletitor de cosuri din rachita (de fapt, asa va arata la final cosuletul). Munca aceasta ia ceva timp si foarte multa rabdare, dar in final, impletitura "creste" frumos pe castron, iar gospodina devine din ce in ce mai mandra de munca depusa...veti vedea.

Dupa ce am reusit sa impletesc tot cosuletul pe castron, am taiat fasiile verticale care depaseau marginile cosuletului, iar din ultimele fasiute ramase am impletit o bentita...exact ca la cositele fetitelor in zile de sarbatoare! Cu aceasta bentita am inconjurat tot cosuletul, ca sa formez "buza" cosului. Dupa ce mi-am admirat munca, am uns cu ou batut si am dat la cuptor, la foc mediu, pana ce s-a copt si s-a rumenit frumos. am scos cu grija din cuptor si am lasat la racit. Abea apoi am scos castronul-suport din interiorul cosuletului si am indepartat toata folia de aluminiu. Am lasat cosul sa se odihneasca pana a doua zi (cu gura in jos si fundul in sus, ca sa nu-si strice forma). Am umplut cosuletul cu oua rosii si l-am asezat in mijlocul mesei de sarbatoare, gata sa fie admirat, apoi mancat!
Enjoy!

Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul Castiga timp - testeaza produse Philips, care a inceput deja pe data de 22.04. Ma bucur tare mult ca am reusit si eu sa aflu la timp de aceasta campanie, mai ales ca am mare nevoie de un astfel de produs pt. testat. Trebuie sa recunosc ca pana acum am avut un robot de bucatarie de care am fost foarte multumita, dar care a cedat de curand. Din pacate, timpul meu liber este, practic inexistent, eu tot alergand intre serviciu, casa si navete, iar oboseala si criza de timp si-au facut simtita prezenta. Practic, aceste produse Philips sunt o minune la casa omului, pt. ca injumatatesc timpul petrecut la prepaparea retetelor, iar eu as putea sa ma ocup de multele treburi ramase in urma.


sugestie: daca va ramane aluat si timp la dispozitie, puteti impleti inca o bentita, pe care s-o coaceti putin curbata, iar dupa racire s-o atasati cosuletului, ca sa aiba si toarta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
1
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Pui surpriza
2
Mancaruri cu carne

Pui surpriza

Se taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...

Pui surpriza
Ciulama cu ciuperci
3
Mancaruri cu ciuperci

Ciulama cu ciuperci

Pentru ciulama de ciuperci ciupercile proaspete se curata, se spala in mai multe ape si se taie lame. In cazul folosirii...

Ciulama cu ciuperci
Ciulama de ciuperci si usturoi de post
4
Mancaruri de post

Ciulama de ciuperci si usturoi de post

Ciulama de ciuperci si usturoi este o mancare de post sanatoasa si delicioasa. Se curata ceapa si se spala apoi se toaca...

Ciulama de ciuperci si usturoi de post
Hribi cu usturoi
5
Mancaruri cu ciuperci

Hribi cu usturoi

Hribi cu usturoi este o ciulama de ciuperci delicioasa. 1 kg hribi curatati si bine spalati se taie fidelute, se pun la calit...

Hribi cu usturoi
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii