Cozonac cu nuca

Cozonaci pufosi si aromati facuti cu dragoste

Portii
10
Timp pregatire
75 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu nuca

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 3 cozonaci
  • Aluat:
  • 1,5 kg de faina (eu am folosit faina ungureasca Liszt)
  • 450 g zahar
  • 750 ml lapte
  • 75 g drojdie proaspata
  • 3 oua
  • 5 galbenusuri
  • 250 g unt 82% grasime
  • 100 ml ulei
  • o lingura untura solida
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 sticluta esenta de vanilie
  • o lingurita de sare
  • Pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 400 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 100 g stafide inmuiate in ½ sticuluta esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru uns:
  • coaja de la o lamaie si 2 mandarine (puteti folosi de portocala)
  • galbenus de ou

Mod de preparare

Lasam toate ingredientele la temperatura camerei, de seara.


Aluat: Punem ouale si galbenusurile intr-un caston, adaugam sarea peste ele, le batem cu furculita si le lasam deoparte. Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare. Incalzim 500 ml de lapte in care adaugam zaharul, amestecam pana se topeste, il dam deoparte si adaugam zaharul vanilat si coaja de citrice.


Separat, turnam 250 ml de lapte clocotit peste 3 linguri de faina si amestecam ca sa nu faca cocoloase. Peste compozitia calduta de faina si lapte adaugam drojdia frecata cu o lingura de zahar, amestecam si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.Punem untura, untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta. Amestecam ouale cu laptele caldut si esentele. Incepem sa framantam aluatul adaugand treptat compozitia de lapte si oua. Dupa 10 minute de framantat, rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa adaugam cate putin unt si ulei caldut. Framantam aducand aluatul catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru. Mai incalzim untul si uleiul cand se raceste. Framantam aluatul aproximativ trei sferturi de ora pana incepe sa faca basici.


Cand este gata,punem din nou aluatul in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald, pana isi dubleaza volumul.


Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa. Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula iar la sfarsit punem cacaoa si stafidele .

 

Cand aluatul a crescut, il impartim in 6 bucati pe care le vom framanta usor. Intindem fiecare bucata cu mana pe blatul de lucru uns cu ulei intr-o forma dreptunghiulara. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata apoi rulam. Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt. Eu al treilea cozonac l-am facut intr-o forma de guguluf pe care am uns-o cu ulei. Lasam la crescut aproximativ trei sferturi de ora, apoi ungem cozonaii cu galbenus. Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50 de minute pana se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului. Cand sunt gata, scoatem cozonacii si ii lasam la racit in bucatarie la loc cald.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Orez cu prune uscate
1
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Prajitura cu spuma caramel
2
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Prajitura "polara"
3
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Placinta cu branza dulce stafide si foi
4
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Prajitura Tosca
5
Prajituri

Prajitura Tosca

Sunt sigura ca ai auzit de urmatorul desert si iti voi arata pas cu pas cum se prepara. Chiar daca are mai multe etape de...

Prajitura Tosca
Parteneri
Cheesecake
Bucataras.RO

Cheesecake

Nu stiam ce sa fac sa pun sau nu aceasta reteta,apartine (by Laura)dar fiindca ea la facut in vas Zepter, mie mi-a iesit mai...

Cheesecake
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat