Casuta din turta dulce

In timpul secolului al 13-lea, turta dulce a fost adusa in Suedia de catre imigrantii germani.Calugaritele suedeze pregateau turta dulce pentru a trata indigestiile in anul 1444.Apoi a devenit un obicei in a pregati turta dulce, a o picta cat mai frumos si a o atarna la geamuri ca si decoratiuni.De aceea de Craciun, turtei dulci i se acorda o atentie speciala.Casutele construite din ea sunt o adevarata delectare culinara. De atunci, turta dulce este des pregatita iar farmecul si placerea de a o gati continua si in zilele noastre! Enjoy!

Portii
10
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Casuta din turta dulce

Ingrediente

  • -300 gr. unt
  • -450 gr. zahar brun
  • -3 cesti de sirop de artar
  • -200 ml. smantana subtire
  • -2 lingurite ghimbir razuit
  • -2 lingurite de scortisoara pudra
  • -2 lingurite cuisoare macinate
  • -1 lingurita cardamon
  • -1 1/2 lingurita nucsoara macinata
  • -1/2 lingurita coaja rasa de portocala
  • -2 linguri de bicarbonat de sodiu
  • -1.5 kg de faina de grâu
  • -1 ou

Mod de preparare

1. Amestecam zaharul cu untul pana devin spuma. Adaugam oul, siropul si continuam sa mixam pana sunt bine omogenizate. 2. Separat amestecam ingredientele uscate si le dam prin sita. Incorporam incet si pe rand amestecul de faina la cel de unt. Prima data, ne folosim de o spatula apoi ne ajutam de maini si framantam bine pana ne rezulta un aluat potrivit, ca si de biscuiti. 3. Impartim aluatul in 2-3 bile mai mici, le invelim in folie alimentara si le dam la rece pana a doua zi. NOTA: Aluatul astfel infoliat, poate fi pastrat la rece pana la doua luni. 4. Eu, dupa ce am scos aluatul de la rece, am procedat asa: -am pudrat suprafata de lucru cu faina, am intins aluatul si am decupat cu un cutit bine ascutit toate laturile si geamurile casutei. M-am ajutat de un sablon din hartie; -apoi, ca sa completez decorul, pe langa casuta am facut si o bancuta; -dupa ce toate bucatile au fost date la cuptor si dupa ce s-au racit, am lipit toate laturile casutei cu zahar caramelizat pentru ca face priza foarte repede; -am lasat casuta sa se raceasca, dupa care am ornat-o cu bezea de albus batut cu zahar si apoi cu bombonele; -am lasat-o pana a doua zi sa se usuce complet, apoi, pe un blat de lemn, am lipit tot cu bezea de ou toate piesele pentru a compune un cadru de iarna mirific. Fiecare poate sa-i dea ce aspect doreste. Prima mea casuta din turta dulce arata ca in poze. Delectare placuta si...pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
3
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Gem de caise
Bucataras.RO

Gem de caise

Uite că am reuşit să preparăm şi gem de caise,mai puţintel ,după buget că „e scumpe” maică caisele în zona...

Gem de caise
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola