Desert din martipan cu miere

Miezul de migdale se macina, cu tot cu coja interioara. Se bat cele 4 albusuri, apoi adaugam mierea si fierbem deasupra pe baie de abur, intr-un castr

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1
  • 6 kg migdale (din care rezulta 0
  • 5 kg miez migdale)
  • 4 oua
  • 250 g miere
  • 320 g ciocolata menaj
  • 60 g unt
  • eventual 250 g zahar pudra
  • aroma de migdale

Mod de preparare

Miezul de migdale se macina, cu tot cu coja interioara. Se bat cele 4 albusuri, apoi adaugam mierea si fierbem deasupra pe baie de abur, intr-un castron de metal, se amesteca cu telul, pana se intareste. Fierberea se face pe foc mic, pentru ca spuma fiarta pe foc iute se branzeste. Se fierbe cel putin o jumatate de ora, apoi se raceste si se amesteca cu migdalele macinate fin, un praf de sare, o lingura aroma de migdale si punem pentru putin timp in congelator. Intre timp punem intr-un vas de copt 120 g ciocolata de menaj maruntita si untul taiat felii subtiri, apoi punem vasul in cuptorul grill sau microunde la o temperatura de 110 °C si topim. Pentru a evita sa se arda, vom amesteca din cand in cand. Atentie! Ciocolata nu se fierbe, pentru ca atunci zaharul se recristalizeaza si ciocolata devine nisipoasa. Acest lucru nu se intampla daca vom topi ciocolata intr-un vas de portelan deasupra aburilor, dar aceasta metoda este mai grea si ia timp mai mult. Cand pasta de martipan s-a intarit, formam bile mai mici si le inmuiem in ciocolata topita, apoi le rostogolim prin décor de tort marunt de ciocolata sau ciocolata rasa. Pentru a nu se lipi, le punem pe o tava umeda, pentru ca ciocolata topita sa se intareasca pe jumatate. Acest desert se poate pastra in frigider, cateva zile, pentru a deveni si mai gustos. Pentru a fi mai apetisant, putem folosi hartie pentru minion, pentru a le ambala individual. In loc de migdale se pot folosi alune macinate, sau samburi de caise macinati. Desi nu este asa de gustos, se poate prepara si martipan cu nuci. Se poate prepara in mod clasic, cu spuma de albus nefiarta si cu 250 grame zahar pudra, dar acesta este mai nesanatos. Din cantitatile de mai sus, se pot prepara 50 bile de marimea unei nuci.

Martipanul este mai deosebit daca umplem bilele cu fistic prajit, alune crude sau fructe confiate.
Alte retete dulciuri recomandate

Galuste cu prune

Ciocolata de casa

Papanasi fierti

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia