Miezul de migdale se macina, cu tot cu coja interioara. Se bat cele 4 albusuri, apoi adaugam mierea si fierbem deasupra pe baie de abur, intr-un castr
Miezul de migdale se macina, cu tot cu coja interioara. Se bat cele 4 albusuri, apoi adaugam mierea si fierbem deasupra pe baie de abur, intr-un castron de metal, se amesteca cu telul, pana se intareste. Fierberea se face pe foc mic, pentru ca spuma fiarta pe foc iute se branzeste. Se fierbe cel putin o jumatate de ora, apoi se raceste si se amesteca cu migdalele macinate fin, un praf de sare, o lingura aroma de migdale si punem pentru putin timp in congelator. Intre timp punem intr-un vas de copt 120 g ciocolata de menaj maruntita si untul taiat felii subtiri, apoi punem vasul in cuptorul grill sau microunde la o temperatura de 110 °C si topim. Pentru a evita sa se arda, vom amesteca din cand in cand. Atentie! Ciocolata nu se fierbe, pentru ca atunci zaharul se recristalizeaza si ciocolata devine nisipoasa. Acest lucru nu se intampla daca vom topi ciocolata intr-un vas de portelan deasupra aburilor, dar aceasta metoda este mai grea si ia timp mai mult. Cand pasta de martipan s-a intarit, formam bile mai mici si le inmuiem in ciocolata topita, apoi le rostogolim prin décor de tort marunt de ciocolata sau ciocolata rasa. Pentru a nu se lipi, le punem pe o tava umeda, pentru ca ciocolata topita sa se intareasca pe jumatate. Acest desert se poate pastra in frigider, cateva zile, pentru a deveni si mai gustos. Pentru a fi mai apetisant, putem folosi hartie pentru minion, pentru a le ambala individual. In loc de migdale se pot folosi alune macinate, sau samburi de caise macinati. Desi nu este asa de gustos, se poate prepara si martipan cu nuci. Se poate prepara in mod clasic, cu spuma de albus nefiarta si cu 250 grame zahar pudra, dar acesta este mai nesanatos. Din cantitatile de mai sus, se pot prepara 50 bile de marimea unei nuci.
Martipanul este mai deosebit daca umplem bilele cu fistic prajit, alune crude sau fructe confiate.
Alte retete dulciuri recomandate
Galuste cu prune
Ciocolata de casa
Papanasi fierti
E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...
Tort de biscuiti cu crema de vanilieO mancarica delicioasa ce-mi place tare mult.
Mancare de mazare cu carne de porcRetete dietetice
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de puiSe alege un pahar rezistent ( cu capacitate de 100 ml). Cantitatea de atequila se completeaza cu sprite, se adauga un cub de...
Bum Bum TequilaFructul toamnei preparat pentru deserturi delicioase!
Serbet din smochineO reteta special creata pentru fetita mea in care am evitat prajeala si pentru ca nu este "prietena cu smantana"iam folosit...
Dovlecei cu carne si crema de cocosNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseSe curata mandarinele de coaja sau se desfac in feliute. Se presara deasupra zaharul si se lasa sa stea cel putin 2 ore, pana...
Dulceata de mandarinePentru ca ador prajiturile cu mere! :P
Prajitura cu mere si aluat razuitIncearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromataPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Comentarii