Choux a la creme

Se pune sa fiarba intr-o cratita 2 1/2 decilitri de apa cu 100 gr. unt proaspat, un praf de sare si o lingurita de zahar. Se cerne 125 gr. faina pe o

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 1/2 decilitri de apa
  • 100 gr. unt proaspat
  • un praf de sare
  • o lingurita de zahar
  • 125 gr. faina
  • 4 oua
  • crema de vanilie
  • frisca batuta
  • glasura de zahar

Mod de preparare

Se pune sa fiarba intr-o cratita 2 1/2 decilitri de apa cu 100 gr. unt proaspat, un praf de sare si o lingurita de zahar. Se cerne 125 gr. faina pe o hartie (trebuie intotdeauna proaspat cernuta, ca sa nu aiba cocolosi). Cand apa cu untul incepe sa fiarba, se trage cratita pe margine, se toarna faina toata odata, si se amesteca repede cu o lingura de lemn. Cand pasta nu mai are nici un cocolos, se impinge iar cratita pe foc, amestecand mereu, pana ce aluatul se desprinde de pe cratita. Se da atunci la o parte, se mai amesteca, si cand incepe sa se racoreasca (nu trebuie sa fie rece de tot), se adauga 4 oua puse pe rand si anume nu se pune urmatorul decat dupa ce cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul. Daca este prea moale, nu se mai adauga ultimul ou. Pasta trebuie sa fie potrivit de moale, astfel ca sa curga din lingura, dar sa-si pastreze forma acolo unde cade. Se toarna compozitia intr-un cornet de hartie umplut pe trei sferturi, sau in cornetul special de panza si se pun pe tava de copt (nu se unge si nu se presara faina), mici turturite de 3-4 cm. diametru, lasand tot atata distanta intre ele, ca sa aiba loc de crescut. In lipsa de cornet, se pot pune si cu lingurita. Se dau la cuptor, la foc potrivit. Se tin cam 25-30 de minute. Nu trebuie deschis cuptorul prea des, mai cu seama cand incep gogosile sa creasca, deoarece se lasa. Cand sunt gata trebuie sa fie bine crescute si destul de uscate. Se scot de calde, cu un cutit, se taie deasupra un capacel, se umple cu crema de vanilie (daca sunt crescute bine, sunt goale inauntru), peste crema se pune o lingurita de frisca batuta, iar deasupra capacelul. Peste acesta se pune, daca dorim, o glasura de zahar.

Aluatul se mai poate pregati si din 75 gr. de unt, 125 gr. faina, o lingurita de zahar, un praf de sare, 3-4 oua.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Guacamole

Guacamole

• taiati avocado-ul pe jumatate, pe lungime. Rotiti apoi una dintre parti pana se va desprinde de pe sambure. Apoi

Guacamole
Supa crema de telina si pastarnac

Supa crema de telina si pastarnac

• curatati si taiati telina, pastarnacii si radacina de patrunjel, cubulete• taiati si bucatile de apio tot cubulete•

Supa crema de telina si pastarnac
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu nuci si sos de cafea
1
Prajituri

Negresa cu nuci si sos de cafea

Negresa cu nuci si sos de cafea este o reteta de prajitura foarte simpla. Pe culinar.ro se gasesc multe alte retete de...

Negresa cu nuci si sos de cafea
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
2
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Cheesecake cu capsuni
3
Prajituri

Cheesecake cu capsuni

O prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului.

Cheesecake cu capsuni
Cornulete fragede
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete fragede

O alta reteta de cornulete, cu un aluat tare bun si fraged. Se lucreaza foarte usor cu acest aluat si vi-l recomand cu mare...

Cornulete fragede
Aperitiv cu foi de napolitane si carne tocata
5
Aperitive cu carne

Aperitiv cu foi de napolitane si carne tocata

Se ung folie de napolitana cu branza topita.E mai bine sa ungem partea cu patratele mici, altfel va fi nevoie de mai mult de...

Aperitiv cu foi de napolitane si carne tocata
Parteneri
Aperitiv bulete de cascaval cu oregano
Bucataras.RO

Aperitiv bulete de cascaval cu oregano

Aperitiv bulete de cascaval cu oregano
Chec cu afine si merisoare
Gustos.RO

Chec cu afine si merisoare

Chec cu afine si merisoare