Desert de post: Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea. Foi crocante de zahar ars, crema fina de cafea si glazura de ciocolata neagra. O combinatie delicioasa si rafinata, perfecta pentru ocazii speciale sau rasfatul zilnic. Potrivita pentru cei ce tin post sau o dieta vegetariana.
In primul rand se pregatesc foile de zahar ars:
Se ia 1 cana de zahar, se pune intr-o cratita si se caramelizeaza pina ce capata culoarea roscat deschis. Se da cratita deoparte de pe foc si se pune apa fierbinte si cealalta cana de zahar, dindu-se din nou la foc mic pina la dizolvarea zaharului apoi se da la rece. In acest sirop se pune bicarbonatul de sodiu stins, uleiul si faina, obtinindu-se un aluat nu prea tare, bun de intins foi.
Se fac 4-5 foi care se coc pe fundul tavii unse si tapetate cu faina {tava are dimensiunile:29/39 cm.}, la un foc mediu pina la usoara rumenire a foilor. Fiecare foaie se scoate de pe tava si se pune pe cite un gratar separat nu una peste alta.
Crema caramelizata de cafea:
Din 400ml apa se face o cafea concentrata. Separat intr-o cratita se pune 100g de zahar la topit pina ce capata o culoare roscata, se da deoparte de pe flacara vasul si se toarna cafeaua fierbinte si filtrata {sa nu aiba zat}. Se pune iar pe foc mic pina se dizolva zaharul, dupa care se da la rece. Intr-un vas neaderent {eu folosesc la cremele fierte in general un vas de tuci ca un ceaun pt. ca nu se prinde crema la fundul vasului } se pune restul de zahar, amidonul si se amesteca putin ingredientele uscate, apoi se toarna treptat cafeaua, restul de apa si se da la fiert la foc mic amestecind in crema pina ce aceasta se ingroasa bine.
In crema fierbinte se pune si ness-ul si se da apoi la rece. Cind s-a mai racorit se pune treptat si margarina taiata cuburi amestecind crema pina la incorporarea ei. Se intinde apoi crema intre foi. Se pune la presat si se orneaza cu zahar pudra combinat cu ness sau nuci macinate.
Prajitura de post cu foi de zahar ars si crema de cafea se serveste dupa ce foile s-au inmuiat.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii