Desert de post: Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea. Foi crocante de zahar ars, crema fina de cafea si glazura de ciocolata neagra. O combinatie delicioasa si rafinata, perfecta pentru ocazii speciale sau rasfatul zilnic. Potrivita pentru cei ce tin post sau o dieta vegetariana.
In primul rand se pregatesc foile de zahar ars:
Se ia 1 cana de zahar, se pune intr-o cratita si se caramelizeaza pina ce capata culoarea roscat deschis. Se da cratita deoparte de pe foc si se pune apa fierbinte si cealalta cana de zahar, dindu-se din nou la foc mic pina la dizolvarea zaharului apoi se da la rece. In acest sirop se pune bicarbonatul de sodiu stins, uleiul si faina, obtinindu-se un aluat nu prea tare, bun de intins foi.
Se fac 4-5 foi care se coc pe fundul tavii unse si tapetate cu faina {tava are dimensiunile:29/39 cm.}, la un foc mediu pina la usoara rumenire a foilor. Fiecare foaie se scoate de pe tava si se pune pe cite un gratar separat nu una peste alta.
Crema caramelizata de cafea:
Din 400ml apa se face o cafea concentrata. Separat intr-o cratita se pune 100g de zahar la topit pina ce capata o culoare roscata, se da deoparte de pe flacara vasul si se toarna cafeaua fierbinte si filtrata {sa nu aiba zat}. Se pune iar pe foc mic pina se dizolva zaharul, dupa care se da la rece. Intr-un vas neaderent {eu folosesc la cremele fierte in general un vas de tuci ca un ceaun pt. ca nu se prinde crema la fundul vasului } se pune restul de zahar, amidonul si se amesteca putin ingredientele uscate, apoi se toarna treptat cafeaua, restul de apa si se da la fiert la foc mic amestecind in crema pina ce aceasta se ingroasa bine.
In crema fierbinte se pune si ness-ul si se da apoi la rece. Cind s-a mai racorit se pune treptat si margarina taiata cuburi amestecind crema pina la incorporarea ei. Se intinde apoi crema intre foi. Se pune la presat si se orneaza cu zahar pudra combinat cu ness sau nuci macinate.
Prajitura de post cu foi de zahar ars si crema de cafea se serveste dupa ce foile s-au inmuiat.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDesigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataO prajitura absolut delicioasa. Nicio zi fara ciocolata!
Prajitura cu mascarpone si ciocolataIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii