Baclava traditionala turceasca

Baclavaua este o prajitura foarte dulce si care poate fi savurata alaturi de o ceasca de cafea fierbinte.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Baclava traditionala turceasca

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placintă subțiri (se acoperă cu un prosop umed pană la folosire)
  • 200 g unt ( 82% grăsime )
  • Pentru umplutură:
  • 125 g fistic
  • 125 g nucă
  • 100 g migdale
  • 55 g (1/4 cană) zahăr
  • 1 lingurița scorțișoară
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • 1/4 linguriță cuișoare praf
  • Pentru sirop:
  • 300 g miere
  • 150 g zahăr
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Se macină 2 linguri de fistic pentru decorat. Apoi se macină restul de fistic, nucă si migdale nu foarte fin, dupa care se amestecă cu condimentele pentru umplutură. Se topește untul, apoi cu o pensulă se unge o tava de aproximativ 18 cm x 28 cm. Cu grijă se așează 1 foaie filo în tavă așa încât jumătate este înăuntru iar cealaltă este înafară ( foaia pe lățime se pune în tavă pe lungime). Se unge foaia din tavă cu unt, se aduce cealaltă parte din afară peste cealaltă în tavă apoi se unge si aceasta cu unt. Se repetă acest proces cu încă 4 foi (recomandat ca fiecare foaie să aibă partea înafară opus parții din afară a foii precedente). Se așează jumătate din cantitatea de umplutură uniform după care se pun 2 foi conform procedeului de înainte. Se adaugă restul de umplutură apoi încă 4 foi. Cu un cuțit ascuțit se taie prin primele 2 foi rânduri în diagonală apoi opus pentru a marca bucățile de servire. Se pune într-un cuptor preîncălzit la 180 C (gaz 4) timp de 30 min. Între timp se prepară siropul. Se pun ingredientele cu 200 ml apă într-o cratiță la foc mediu. Când începe să fiarbă se dă focul la minim și se reduce siropul aproximativ 20 min. Apoi se lasă să se răcească până la temperatura camerei. Baclavaua se acoperă cu o folie de aluminiu și se mai lasă în cuptor încă 20 min. Se scoate din cuptor si se adaugă siropul peste ea, în tavă. Când baclava este rece se taie pe unde s-au marcat porțile.

* Dacă se face într-o tavă mai mare sau porție dublă cum e a mea in poză si 1 foaie încape o data in tavă fară a avea parți înafară atunci calculați foile dublu.


Baclavaua se presară înainte de servire cu fisticul rămas.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata de caise

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel, mega delicios!

Antricot de vită cu sos gorgonzola și sparanghel
Supa cremoasa de rosii si ardei copti

Supa cremoasa de rosii si ardei copti

E minunata pentru zilele de vara, se face rapid si se poate servi atat calda cat si rece. Retete dietetice

Supa cremoasa de rosii si ardei copti
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Tort de ciocolata
2
Torturi

Tort de ciocolata

Tortul de ciocolata, cu crema fina si blat pufos, usor insiropat, aromat cu portocala, este perfect pentru orice eveniment...

Tort de ciocolata
Ciorba cu carne de porc
3
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Rulouri cu nectarine și gorgonzola
4
Retete culinare

Rulouri cu nectarine și gorgonzola

Rulouri cu nectarine și gorgonzola - Un aperitiv rafinat și surprinzător, combinând dulceața nectarinelor cu gustul...

Rulouri cu nectarine și gorgonzola
Parteneri
Somon cu sos aioli in pergament
Bucataras.RO

Somon cu sos aioli in pergament

Un preparat extraordinar de gustos!

Somon cu sos aioli in pergament
Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Gustos.RO

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise

Galette cu caise - reteta de tarta rustica cu caise. Descopera cum sa prepari o tarta delicioasa si usor de facut, perfecta...

Galette cu caise. Reteta de tarta rustica cu caise
Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
ReteteCulinare.RO

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut

Strudel delicios cu fructe, cu un aluat foietat usor de facut
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia