Budinca de curmale cu sos caramel

Reteta speciala a bucatarului Wolfgang Puck poate fi folosita cu succes la ocazii speciale – invitatii vor crede ca ai stat ore in sir in bucatarie, pregatind deliciosul desert.

Complexitate
redusa
Budinca de curmale cu sos caramel

Ingrediente

  • Ingrediente pentru budinca
  • 280 grame de curmale maruntite
  • fara samburi
  • 250 ml si 2 linguri de apa
  • 80 ml suc de portocale
  • 6 linguri de unt nesarat
  • pastrat la temperatura camerei
  • 180 mg zahar brun
  • 125 mg zahar tos
  • o lingura de coaja rasa de portocala
  • 3 oua tinute la temperatura camerei
  • 500 mg faina
  • o lingurita si jumatate de de praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat
  • un varf de lingurita de sare
  •  
  • Ingrediente pentru sosul de caramel
  • 250 mg si 2 linguri de zahar brun
  • 375 ml smantana
  • 80 ml lapte
  • 2 linguri de sirop de porumb
  • 1 lingura si jumatate de unt nesarat
  • o pastaie maruntita de vanilie

Mod de preparare

In primul rand se prepara budinca: se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se tapeteaza cratita cu faina si unt (cratita trebuie sa fie rotunda, iar marimea ideala este de 12.5 cm ).  Intr-o oala de 2 litri se amesteca apa, curmalele si sucul de portocale. Continutul se gateste la foc mediu, amestecand frecvent timp de aproximativ 5 minute, pana cand curmalele absorb tot lichidul. Dupa 5 minute dati cratita cu curmale la o parte si lasati-le sa se raceasca.

Între timp, folositi un mixer pentru a amesteca untul, zaharul si coaja de portocala pentru 5 minute, la viteza medie. Strangeti tot ce ramane pe peretii vasului. Bateti ouale, unul cate unul, pana se amesteca bine cu restul compozitiei. Continuati sa mixati totul la viteza medie, timp de inca 5 minute. Intr-un alt bol se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Adaugati amestecul de curmale in crema de unt si amestecati la viteza mica, până cand curmalele si restul ingredientelor sunt complet integrate.

Umpleti tava cu aluat - acesta ar trebui sa acopere aproximativ doua treimi din spatiul tavii. Coaceti timp de 20 minute, apoi intoarceti tava si lasati prajitura sa se coaca pentru inca 8-10 minute. Daca vreti sa testati budinca, faceti clasicul test cu scobitoarea.

Cat timp prajitura se afla in cuptor, pregatiti sosul caramel: intr-o cratita medie, combinati zaharul, smantana, laptele, siropul de porumb şi untul. Cu un cutit mic, ascutit, taiati batonul de vanilie in jumatate, pe lung. Cu varful cutitului, razuiti semintele de vanilie de la fiecare jumatate in tigaie.

Gatiti ingredientele la foc mediu, pana cand acestea formeaza un sos brun-auriu. Amestecul ar trebui ca dupa 10 minute sa aiba o temperatura de aproximativ 110 grade. Atunci cand prajitura este gata, tigaia poate fi folosita ca platou de servit. Cu ajutorul unui betigas, intepati de mai multe ori prajitura pe toata suprafata sa, astfel incat sosul sa poata patrunde in interior. Se toarna jumatate din sos peste budinca si restul intr-un castronel din care sa poata fi servit. Se taie prajitura in felii si se aseaza pe farfurioare.


Serviti cald, alaturi de restul de sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si iaurt

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Rotite din vinete umplute

Rotite din vinete umplute

Aroma toamnei pe platou

Rotite din vinete umplute
Dovlecei si vinete pane

Dovlecei si vinete pane

Este o reteta usoara, potrivita pentru concursul Retete de vacanta

Dovlecei si vinete pane
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
ReteteCulinare.RO

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata