Pentru coliva Tina arpacasul se alege si se spala in 7, 9 sau 11 ape pana cand apa iese curata; se pune la fiert cu cei 3 litri de apa si cu coaja de lamaie.
Pentru coliva Tina arpacasul se alege si se spala in 7, 9 sau 11 ape pana cand apa iese curata; se pune la fiert cu cei 3 litri de apa si cu coaja de lamaie curatata ca la mar. Cand arpacasul este aproape fiert(face o spuma alba) se pune treptat zaharul se amesteca si se mai lasa sa fiarba pana mai scade zeama lasata de zahar. Trebuie amestecat din cand in cand pentru ca se lipeste de fundul oalei. Cand este gata, se ia de pe foc, se aseaza pe gura oalei un prosop ud peste care se pune un capac si se lasa sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit, se scoate arpacasul fiert avand grija sa se indeparteze bucatile de coaja de lamaie fiarta si se pune intr-un lighean unde se adauga sarea, esenta de rom si de vanilie, nuca, se mai poate rade putina coaja de lamaie si se amesteca bine cu mana. Acest amestec se aseaza pe un platou unde i se da forma de tort. Se imbraca coliva cu un pesmet fin facut din cei 200gr de biscuiti; pesmetul se preseaza pe coliva uniform cu o foaie de hartie iar peste pesmet se presara zahar pudra. Daca duceti coliva la biserica, se face pe ea o cruce din drajeuri de ciocolata, din jumatati de miez de nuca, sau se poate face un tipar de cruce dintr-o foaie de hartie sau carton care se presara cu cacao si gata.
Coliva Tina se serveste pe farfurioare ca un tort.
Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata albaCiorba de perisoare delicioasa este o reteta de ciorba clasica, cu multe legume si orez. Este o reteta de ciorba cu perisoare...
Ciorba de perisoare delicioasaAcest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma....
Chec cu morcov, nuca si stafideUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseCine nu vrea sa guste un asa desert?
Prajitura cu piure de castane si cafeaAceasta reteta de prajitura cu crema de ness este delicioasa, cu blat crocant cu cocos. Este o prajitura foarte aspectuoasa,...
Prajitura alba cu crema de nessDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii