Mini Pavlova cu capsune si afine

Iata un desert magnific, deloc costisitor dar cu care siguuur veti cuceri. Nu se face greu, doar ca necesita timp.

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Mini Pavlova cu capsune si afine

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • Bezea:
  • 5 albusuri
  • 1 cana de zahar (cam 200 gr)
  • 1 lingura zeama de lamaie si 1 lingurita de otet (am pus eu. Ajunge si doar lamaia)
  • 1 plic zahar vanilat
  • ½ pastaie de tonka rasa
  • 2 linguri rase amidon
  • 1 praf de sare
  • Crema chantilly (sau crema pasticcera de vanilie cu frisca batuta):
  • 500 ml de lapte
  • 100 g zahăr tos
  • 60 gr făină sau 30 gr amidon (eu am pus faina)
  • 2 plicuri zahar vanilinat sau o fiola es de vanilie
  • 250 ml frisca lichida si batuta
  • 5 gălbenușuri de ou

Mod de preparare

Se prepara mai intai bezeaua. Se separa albusurile de galbenusuri si se presara fiecare cu un praf de sare. Galbenusurile se dau la rece acoperite bine, pana facem crema. Albusurile se bat bine cu un praf de sare pana se spumeaza tot lichidul. Apoi se adauga lingura cu lingura zaharul si se bate pana se topeste tot zaharul, aproximativ 20 min. Intre prizele de zahar am adaugat si lamaia, otetul, zaharul vanilat si razatura de tonka. La final, cand am obtinut o bezea ferma (proba se face intorcand castronul cu susul in jos si bezeaua nu cade!) adaugam si amidonul si il incorporam cu o spatula. Se imbraca tava cu hartie de copt, punem bezea intr-un pos de patiserie (sau o punga taiata la un colt daca nu aveti pos) si apoi formam cerculete de aproximativ 10-12 cm diametru pe care le umplem. Pe margine mai trasam un cerc ca sa inaltam cosuletul si apoi eu am mai spritat mici gramajoare, pt a obtine un cosulet mai inalt in care voi pune crema. Preincalzim cuptoul la 180 grade. Se face apoi focul mic (100 grade la electric si treapta cea mai mica la cuptor pe gaz) si se introduce tava in cuptor. Usa se lasa intredeschisa (punem coada unei linguri intre usa si cuptor). Se coace bezeaua cam 2 ore, pana ce cosuletele sunt uscate si foarte putin rumenite pe fund. Ele trebuie sa se desprinda usor de pe hartia de copt. Dupa ce s-au copt, se stinge ochiul si se lasa tava in cuptor pana se racesc. Daca mai aveti un rand de copt, le formati si le lasati cu foaia de copt afara (abia se mai usuca) si apoi le trageti usor pe tava (daca aveti doar o tava, sau faceti direct in tava daca aveti 2 tavi). Dupa ce coaceti primul rand, le lasati in cuptor cam 30 min apoi le scoateti pe un gratar si le duceti intr-o camera inchisa, fara curent si calda) si introduceti a doua tava. Daca faceti pavlova mare, cat tava, cresteti timpul de coacere si lasati la racit in cuptor peste noapte sau minim 3-4 ore.

Mod de preparare crema chantilly:

Se prepara mai intai crema pasticcera astfel: se mixeaza galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat (daca folositi) intr-un vas cu peretii grosi (eu am un tuci de la bunica, urateeeeel tare, dar super bun, nu lipeste deloc!) pana se dubleaza volumul. Adaugam si faina sau amidonul si omogenizam bine apoi incepem sa adaugam in fir subtire laptele rece, mixand continuu ca sa evitam formarea cocoloaselor de la faina. Dupa ce am omogenizat bine, dam pe foc tuciul si amestecam continuu pana da in clocot compozitia si se ingroasa. Stingem focul, acoperim crema cu o folie alimentara (ca sa evitam formarea unei coji groase) si lasam sa se raceasca. Dupa racire se adauga si fiola de vanilie. Frisca lichida se spumeaza cu zahar pudra (daca este naturala si neindulcita, daca este vegetala are deja zahar si mixam simpla) pana cand devine spuma tarisoara, dar nu batuta final (se mai ingroasa si cand o incorporam in crema de vanilie). Cand crema de vanilie este rece, se ia folia alimentara, se adauga fiola de esenta (daca folositi) si apoi cu o spatula incorporam frisca in crema. Crema trebuie sa fie la aceeasi temperatura cu frisca, in caz contrar frisca se va taia!

Se umplu cosuletele cu crema chantilly si se decoreaza dupa imginatie, cu fructe fel de fel, crude sau din compot, toppinguri diverse sau diversi biscuitei!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Ciorba de somn in zeama de varza
Bucataras.RO

Ciorba de somn in zeama de varza

Cum imi ramasese (adica le-am pastrat intentionat) un cap si o bucata de la coada unui somn am pus de o ciorbita acrita cu...

Ciorba de somn in zeama de varza
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola