Negresa cu marmelada

Intr-un castron, se freaca untul moale cu zaharul, se adauga pe rind, galbenusurile, amestecind dupa fiecare, apoi romul, si la urma,faina, impreuna c

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluatul: 250 g faina
  • 100 g nuci mcinate
  • 150 g unt
  • 150 g zahar pudra
  • 30 g cacao
  • un plic cu zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
  • 30 ml rom
  • Bezelele:3 albusuri
  • 210 g zahar tos
  • o lingura zeama de lamiie
  • Crema:50 g unt
  • 50 g marmelada fina sau crema de tort

Mod de preparare

Intr-un castron, se freaca untul moale cu zaharul, se adauga pe rind, galbenusurile, amestecind dupa fiecare, apoi romul, si la urma,faina, impreuna cu nuca macinata si cacaua neparat cernuta prin sita de sirma inoxidabila.

Se amesteca cu lingura si apoi cu mina, pina cind se incorporeaza toate, fara sa se framinte. Compozitia va fi virtoasa. Dupa ce a stat la rece o ora, se ia din compozitie cite o bucata, se modeleaza in forma de sul cu diametrul de 1 1/2 cm care, apoi se taie in bucati de 1 1/2 cm (de marimea unei visine mai mari).

Fiecarei bucati i se da forma de bila si se asaza in tava neunsa; distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm. Se coc la foc mijlociu, 15 minute. Vor rezulta cca 250 bucati de culoare maro.

Pentru bezele, intr-un lighenas smaltuit, se bat albusurile spuma, cu telul in forma de para, se adauga apoi zaharul tos si zeama de lamiie (sau suc de lamiie din comert) si se bat in continuare, pe un vas cu apa clocotita, 8-10 minute, pina cind albusul se infirerbinta si nu mai cade de pe tel, cind acesta se ridica.

Se pregatesc 3-4 tavi, unse bine cu margarina solida si tapetate cu hirtie. Se modeleaza rozete mici, cit o aluna, direct in tava.Distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm.Se coc cu usa cuptorului complet deschisa, la foc mic, ca sa se usuce, dar sa ramina albe.

Dupa 15-20 minute, tava se intoarce si se lasa inca 15-20 minute.Daca s-au intarit bine la suprafata (chiar daca la mijloc nu sint inca intarite complet), se scot din cuptor si se asaza pe un platou; pina a doua zi se vor usca complet. Numarul bezelelor trebuie sa fie egal cu cel al globuletelor cu cacao, sau mai mare. Daca mai ramin, se pot servi ca atare, sau se lipesc peste rondele coapte, preparate din aluat fraged (nisipos).

Cind toate sint gata, globuletele se ung, pe partea neteda pe care au stat in tava, cu crema sau marmelada, in strat foarte subtire si, apoi, se lipesc bezelele albe cu baza peste crema. Sint aspectuoase.
Pofta buna!

Reteta Negresa a fost propusa de Maitreyi pe forum culinar.ro

Alte retete de prajitura negresa gasiti aici:

Negresa cu nuci,

Prajitura negresa,

Prajitura Negresa de post

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc