Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutui

O combinatie de arome si texturi surprinzator de buna, cu parfum de toamna.

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie
Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutui

Ingrediente

  • Pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 200 gr zahar
  • 50 gr nuca macinata
  • 1 praf de sare
  • Pentru mousse:
  • 400 gr castane
  • 1 betisor de scortisoara
  • 150 gr dulce de leche
  • 200 gr frisca lichida neindulcita
  • Pentru jeleu:
  • 600 gr gutui
  • 260 gr zahar
  • 1 felie de lamaie
  • ½ de lingurita otet

Mod de preparare

Pentru bezea mixam cele 4 albusuri cu un praf de sare pana devin spuma apoi adaugam cate o lingura din zahar pana il terminam, fara a ne opri din mixat. Zaharul trebuie sa se dizolve complet si sa obtinem o spuma densa si lucioasa. Adaugam otetul si mai mixam cateva secunde apoi nuca macinata pe care o amestecam usor cu ajutorul unei spatule. Turnam compozitia in tava cu hartie de copt dandu-i o forma rotunda. Incalzim cuptorul la 110ºC si punem bezeaua la copt pentru cca 1 ora si jumatate pana capata o crusta tare inca pufos.

Intre timp curatam gutuile de coaja si seminte(nu si de cotor, acea parte alba care invaluie semintele si care va ajuta la inghegarea siropului), le taiem in bucati egale si le punem la fiert in apa suficienta ca sa acopere cu 1cm nivelul gutuilor. Punem un capac deasupra sau un cerc din hartie de copt si le lasam la foc potrivit pentru cca o ora. Cand gutuile devin moi le trecem prin sita iar apa in care au fiert o punem inapoi in oala impreuna cu zaharul(pentru fiecare 250ml de lichid punem 150gr de zahar). Amestecam pana zaharul se dizolva, adaugam lamaia si lasam la foc mediu pentru 30 de minute. Daca preferati jeleul mai lichid, scurtati timpul de fierbere si dupa 15 minute verificati turnand putin sirop pe o farfurie rece iar daca se ingroasa este gata.

Bucatile de gutuie ramase le putem folosi la marmelada dar 2-3 dintre ele le taiem felii subtiri, le presuram cu putin zahar si le coacem in cuptor pana se rumenesc usor apoi le vom folosi la decor.

Pentru mousse spalam bine castanele si facem cate o taietura superficiala dealungul fiecareia(conform imaginii). Le punem la fiert impreuna cu un betisor de scortisoara pentru 30 de minute sau pana devin moi apoi indepartam coaja. Se trec castanele prin robot sau blender impreuna cu dulce de leche pana se obtine un piure pe cat posibil de fin. Frisca se bate pana devine o spuma tare apoi o incorporam in piureul de castane in doua reprize si cu miscari de jos in sus.

Punem mousse-ul de castane intr-un posh si spritam pe bezea in forma dorita apoi decoram cu bucatele de jeleu si feliutele de gutuie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa din aripioare de pui cu radacinoase
3
Supe si ciorbe

Supa din aripioare de pui cu radacinoase

Usor si dietetic!!

Supa din aripioare de pui cu radacinoase
Zarzarasi cu miere
4
Gogosi

Zarzarasi cu miere

Zărzăraşi sau mini papanaşi. Se fac rapid şi sunt foarte gustoşi, mai ales calzi. Eu i-am servit cu miere, dar merg cu...

Zarzarasi cu miere
Ciorba ruseasca
5
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Parteneri
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!