Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutui

O combinatie de arome si texturi surprinzator de buna, cu parfum de toamna.

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie
Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutui

Ingrediente

  • Pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • 200 gr zahar
  • 50 gr nuca macinata
  • 1 praf de sare
  • Pentru mousse:
  • 400 gr castane
  • 1 betisor de scortisoara
  • 150 gr dulce de leche
  • 200 gr frisca lichida neindulcita
  • Pentru jeleu:
  • 600 gr gutui
  • 260 gr zahar
  • 1 felie de lamaie
  • ½ de lingurita otet

Mod de preparare

Pentru bezea mixam cele 4 albusuri cu un praf de sare pana devin spuma apoi adaugam cate o lingura din zahar pana il terminam, fara a ne opri din mixat. Zaharul trebuie sa se dizolve complet si sa obtinem o spuma densa si lucioasa. Adaugam otetul si mai mixam cateva secunde apoi nuca macinata pe care o amestecam usor cu ajutorul unei spatule. Turnam compozitia in tava cu hartie de copt dandu-i o forma rotunda. Incalzim cuptorul la 110ºC si punem bezeaua la copt pentru cca 1 ora si jumatate pana capata o crusta tare inca pufos.

Intre timp curatam gutuile de coaja si seminte(nu si de cotor, acea parte alba care invaluie semintele si care va ajuta la inghegarea siropului), le taiem in bucati egale si le punem la fiert in apa suficienta ca sa acopere cu 1cm nivelul gutuilor. Punem un capac deasupra sau un cerc din hartie de copt si le lasam la foc potrivit pentru cca o ora. Cand gutuile devin moi le trecem prin sita iar apa in care au fiert o punem inapoi in oala impreuna cu zaharul(pentru fiecare 250ml de lichid punem 150gr de zahar). Amestecam pana zaharul se dizolva, adaugam lamaia si lasam la foc mediu pentru 30 de minute. Daca preferati jeleul mai lichid, scurtati timpul de fierbere si dupa 15 minute verificati turnand putin sirop pe o farfurie rece iar daca se ingroasa este gata.

Bucatile de gutuie ramase le putem folosi la marmelada dar 2-3 dintre ele le taiem felii subtiri, le presuram cu putin zahar si le coacem in cuptor pana se rumenesc usor apoi le vom folosi la decor.

Pentru mousse spalam bine castanele si facem cate o taietura superficiala dealungul fiecareia(conform imaginii). Le punem la fiert impreuna cu un betisor de scortisoara pentru 30 de minute sau pana devin moi apoi indepartam coaja. Se trec castanele prin robot sau blender impreuna cu dulce de leche pana se obtine un piure pe cat posibil de fin. Frisca se bate pana devine o spuma tare apoi o incorporam in piureul de castane in doua reprize si cu miscari de jos in sus.

Punem mousse-ul de castane intr-un posh si spritam pe bezea in forma dorita apoi decoram cu bucatele de jeleu si feliutele de gutuie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec la cana cu Nutella

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Pentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...

Ostropel de pui cu tomate si usturoi
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel
Cele mai apreciate rețete
Plachie de crap
1
Mancaruri cu peste

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap
Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti
2
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti

A fost un pranz mai bun decat ma asteptam, o combinatie de gusturi care ne-a incantat papilele gustative.

Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti
Prajitura cu smantana si nuca
3
Prajituri

Prajitura cu smantana si nuca

Bunatati de toamna.

Prajitura cu smantana si nuca
Pancake Jamie Oliver
4
Clatite

Pancake Jamie Oliver

Pancakes este o alternativa delicioasa la reteta clasica de clatite. Se prepara usor si poate fi servita in diverse combinatii.

Pancake Jamie Oliver
Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
5
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati

De obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
Parteneri
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa