Nu puteam lăsa toamna să treacă, fără a profita de darurile ei minunate, precum dovleacul, așa că am preparat diverse deserturi, precum aceste plăcinte împletite cu aluat de casă și dovleac cu scorțișoară.
Pentru aluat, punem untul intr-un vas pe foc incet si il lasam sa se topeasca, apoi punem
jumatate din cantitatea topita intr-un bol, iar peste cealalta jumatate de pe foc punem uleiul si o mana de faina.
Amestecam bine sa nu faca faina cocoloase, apoi ridicam vasul de pe foc si il lasam la racit.
Peste untul din bol punem galbenusurile, zaharul, sarea si omogenizam. Adaugam apa, coaja rasa de portocala si lamaie, apoi treptat faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.
Framantam un aluat elastic si nelipicios. Trebuie sa fie mai moale, de fapt in momentul in care nu se mai lipeste de maini, nu mai adaugam
faina.
Ungem masa de lucru cu putin ulei si intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie subtire cat lama unui cutit.
Peste jumatate din aluat intindem uniform jumatate din compozitia fiarta, aducem partea neunsă de aluat peste ea, presam incet cu mainle sa se lipesca si procedam la fel, adica punem jumatate din compozitia ramasa peste jumatate din alual, pliem partea cealalta de aluat peste compozitie si tot asa pana epuizam compozitia si nu mai putem impacheta aluatul.
Eu am facut asta de patru ori.
Punem aluatul in bol, il acoperim cu folie si il dam la frigider pentru 30n de minute.
Intre timp pregatim umplutura.
Curatam dovleacul de coaja si seminte si il dam pe razatoarea mare.
Punem razatura intr-un vas la foc mediu, adaugam zaharul si scortisoara si amestecam incet.
Lasam pe foc pana cand se formeaza sirop si se inmoaie dovleacul, apoi adaugam grisul, ridicam de pe foc si lasam vasul la rece.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua.
Intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie dreptunghiulara, pe masa de lucru, dar peste hartie de copt(eu la prima parte am uitat sa pun hartia si am transferat-o greu in tava).
Punem pe mijlocul foilor cate o jumatate din compozitia cu dovleac si crestam marginile foilor in fasii de 1,5 cm, pe care le impreunam peste dovleac sub forma de impletitura.
Asezam placintele in tava cu tot cu hartia de copt si le coacem la 180 de grade C, pentru 40 de minute.
Le pudram reci cu zahar, cu aroma de vanilie.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautCand ai pofta de ceva dulce la ceas de seara, ca sa nu te simti prea vinovat, pregatesti o prajitura fara zahar, macar stii...
Desert prajitura cu mascarpone si dulceata de afine, fara zaharPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii