Nu puteam lăsa toamna să treacă, fără a profita de darurile ei minunate, precum dovleacul, așa că am preparat diverse deserturi, precum aceste plăcinte împletite cu aluat de casă și dovleac cu scorțișoară.
Pentru aluat, punem untul intr-un vas pe foc incet si il lasam sa se topeasca, apoi punem
jumatate din cantitatea topita intr-un bol, iar peste cealalta jumatate de pe foc punem uleiul si o mana de faina.
Amestecam bine sa nu faca faina cocoloase, apoi ridicam vasul de pe foc si il lasam la racit.
Peste untul din bol punem galbenusurile, zaharul, sarea si omogenizam. Adaugam apa, coaja rasa de portocala si lamaie, apoi treptat faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.
Framantam un aluat elastic si nelipicios. Trebuie sa fie mai moale, de fapt in momentul in care nu se mai lipeste de maini, nu mai adaugam
faina.
Ungem masa de lucru cu putin ulei si intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie subtire cat lama unui cutit.
Peste jumatate din aluat intindem uniform jumatate din compozitia fiarta, aducem partea neunsă de aluat peste ea, presam incet cu mainle sa se lipesca si procedam la fel, adica punem jumatate din compozitia ramasa peste jumatate din alual, pliem partea cealalta de aluat peste compozitie si tot asa pana epuizam compozitia si nu mai putem impacheta aluatul.
Eu am facut asta de patru ori.
Punem aluatul in bol, il acoperim cu folie si il dam la frigider pentru 30n de minute.
Intre timp pregatim umplutura.
Curatam dovleacul de coaja si seminte si il dam pe razatoarea mare.
Punem razatura intr-un vas la foc mediu, adaugam zaharul si scortisoara si amestecam incet.
Lasam pe foc pana cand se formeaza sirop si se inmoaie dovleacul, apoi adaugam grisul, ridicam de pe foc si lasam vasul la rece.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua.
Intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie dreptunghiulara, pe masa de lucru, dar peste hartie de copt(eu la prima parte am uitat sa pun hartia si am transferat-o greu in tava).
Punem pe mijlocul foilor cate o jumatate din compozitia cu dovleac si crestam marginile foilor in fasii de 1,5 cm, pe care le impreunam peste dovleac sub forma de impletitura.
Asezam placintele in tava cu tot cu hartia de copt si le coacem la 180 de grade C, pentru 40 de minute.
Le pudram reci cu zahar, cu aroma de vanilie.
Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!
Prajitura pufoasa cu branzaE o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure• scoateti samburii din prunele proaspete si mixatii-le impreuna cu menta proaspata• puneti vinul la redus pe foc, impreuna
Rulada de porc cu sos picant de pruneAdor pestele iar de când am descoperit aceasta reteta am renunțat sa mai cumpăr conserve din comerț.
Conserva de peste cu legume pentru iarnaPoate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarSupa crema de sparanghel este o supa delicioasa pentru cei aventurosi.
Supa crema de sparanghelE toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...
Gogosari cu conopida si struguriO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseReteta video de astazi, este o prajitura cu iaurt si caise, una dintre retetele copilariei! Era racoritoare, cu un gust dulce...
Prajitura cu caise (Reteta Video)Reteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...
Strudel cu mere
Comentarii