Prajitura Carpati

Prajitura Carpati este una dintre prajiturile care erau prezente pe masa in zilele de sarbatoare atunci cand eram mica. Desi este dificil de taiat, rezultatul este unul foarte frumos. Este facuta din foi coapte pe dosul tavii, umplute cu crema de zahar caramelizat si nuca, acoperita cu glazura de ciocolata si ornata cu nuca macinata sau cu nuca de cocos, dupa preferinta. Sfatul meu este sa umpleti foile imediat ce le-ati facut, deoarece daca le lasati pentru a doua zi veti constata ca se rup.

Portii
36
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Carpati

Ingrediente

  • Foi:
  • 3 oua
  • 300 g zahar
  • esenta de rom
  • 300 ml lapte
  • 300 ml ulei
  • doua lingurite de bicarbonat de amoniu stinse cu o lingura de otet
  • faina cat cuprinde (1250 g)
  • Dimensiune tava: 28/40 cm
  • Crema:
  • 1 kg zahar
  • 250 g unt
  • 2 l lapte
  • 13 linguri cu varf de faina
  • esenta de rom
  • 250 g nuca macinata
  • Glazura:
  • 300 ml frisca lichida
  • 250 g ciocolata cu lapte
  • doua linguri cacao
  • doua linguri zahar
  • Decor:
  • 50 g nuca macinata
  • 30 g nuca de cocos razuita

Mod de preparare

Foi:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se pun toate ingredientele intr-un castron in ordinea prezentata, cu exceptia fainii care se adauga treptat, si se framanta pana cand se obtine un aluat nelipicios. Se imparte aluatul in 8. Pe dosul unei tavi unse cu ulei se intinde o foaie cu ajutorul sucitorului. Se introduce tava la cuptor pana cand foaia se rumeneste frumos, dupa care se ia cu grija de pe tava si se aseaza pe un ziar. Se procedeaza la fel si cu restul aluatului. 

Crema:

Intr-o cratita mare se caramelizeaza zaharul, dupa care se adauga untul si se mesteca pana cand acesta se topeste. Se toarna 3/4 din lapte in cratita si se lasa in continuare la foc, mestecand din cand in cand. Restul de lapte se amesteca cu faina si esenta de rom. Cand se topeste tot zaharul din vas, se adauga peste el laptele cu faina si esenta si se mesteca in continuu pana cand se ingroasa. La final se adauga nucile macinate.

Asamblare:

Se umple o cana cu crema si se pastreaza la rece pana a doua zi.

Se pune crema fierbinte pe prima foaie, se adauga a doua foaie, iar crema si tot asa, terminand cu o foaie. Se aseaza prajitura la loc racoros, iar deasupra ei se pune o greutate pentru ca foile sa fie presate (eu am pus o blana si cateva borcane pline, distribuite uniform pe suprafata prajiturii).


A doua zi, se taie prajitura in 3 pe lungime. Fiecare parte se taie pe diagonala tot pe lungime, rezultand cate doua triunghiuri. Aceste triunghiuri se lipesc cu crema care a fost pusa deoparte cu o zi inainte. Cei trei munti rezultati se aseza cu grija pe un platou sau o tava mare si se pregateste glazura, astfel: ciocolata rupta bucatele, frisca lichida, cacaua si zaharul se pun intr-un craticior la foc pana cand se topeste toata ciocolata. Se lasa apoi sa se racoreasca, dupa care se ung muntii cu ea. 


Pe doi dintre munti am pus nuca macinata, iar pe unul am pus nuca de cocos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Tocana de ciuperci cu aripioare de pui

Tocana de ciuperci cu aripioare de pui

Un deliciu de toamna!!!

Tocana de ciuperci cu aripioare de pui
Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu ciocolata si caramel
1
Prajituri

Prajitura cu ciocolata si caramel

Prajitura cu ciocolata si caramel este o prajitura de casa delicioasa ce poate fi pregatita pentru diverse ocazii festive sau...

Prajitura cu ciocolata si caramel
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Prajitura Raffaello
3
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Biscuiti prajiti
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti prajiti

Desertul copilariei!

Biscuiti prajiti
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
5
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Parteneri
Desert Tarta Padurea Neagra- Black Forest Pie
Bucataras.RO

Desert Tarta Padurea Neagra- Black Forest Pie

O tarta minunata, racoritoare! 

Desert Tarta Padurea Neagra- Black Forest Pie
Budinca de must
Gustos.RO

Budinca de must

Reteta de budinca de must. Cum se prepara budinca de must reteta delicioasa de toamna.

Budinca de must
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet