Prajitura Carpati este una dintre prajiturile care erau prezente pe masa in zilele de sarbatoare atunci cand eram mica. Desi este dificil de taiat, rezultatul este unul foarte frumos. Este facuta din foi coapte pe dosul tavii, umplute cu crema de zahar caramelizat si nuca, acoperita cu glazura de ciocolata si ornata cu nuca macinata sau cu nuca de cocos, dupa preferinta. Sfatul meu este sa umpleti foile imediat ce le-ati facut, deoarece daca le lasati pentru a doua zi veti constata ca se rup.
Foi:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se pun toate ingredientele intr-un castron in ordinea prezentata, cu exceptia fainii care se adauga treptat, si se framanta pana cand se obtine un aluat nelipicios. Se imparte aluatul in 8. Pe dosul unei tavi unse cu ulei se intinde o foaie cu ajutorul sucitorului. Se introduce tava la cuptor pana cand foaia se rumeneste frumos, dupa care se ia cu grija de pe tava si se aseaza pe un ziar. Se procedeaza la fel si cu restul aluatului.
Crema:
Intr-o cratita mare se caramelizeaza zaharul, dupa care se adauga untul si se mesteca pana cand acesta se topeste. Se toarna 3/4 din lapte in cratita si se lasa in continuare la foc, mestecand din cand in cand. Restul de lapte se amesteca cu faina si esenta de rom. Cand se topeste tot zaharul din vas, se adauga peste el laptele cu faina si esenta si se mesteca in continuu pana cand se ingroasa. La final se adauga nucile macinate.
Asamblare:
Se umple o cana cu crema si se pastreaza la rece pana a doua zi.
Se pune crema fierbinte pe prima foaie, se adauga a doua foaie, iar crema si tot asa, terminand cu o foaie. Se aseaza prajitura la loc racoros, iar deasupra ei se pune o greutate pentru ca foile sa fie presate (eu am pus o blana si cateva borcane pline, distribuite uniform pe suprafata prajiturii).
A doua zi, se taie prajitura in 3 pe lungime. Fiecare parte se taie pe diagonala tot pe lungime, rezultand cate doua triunghiuri. Aceste triunghiuri se lipesc cu crema care a fost pusa deoparte cu o zi inainte. Cei trei munti rezultati se aseza cu grija pe un platou sau o tava mare si se pregateste glazura, astfel: ciocolata rupta bucatele, frisca lichida, cacaua si zaharul se pun intr-un craticior la foc pana cand se topeste toata ciocolata. Se lasa apoi sa se racoreasca, dupa care se ung muntii cu ea.
Pe doi dintre munti am pus nuca macinata, iar pe unul am pus nuca de cocos.
Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...
Drob de miel, reteta videoPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaSunt pufoase, cremoase si dragute . In reteta de indiene mai era un sirop , dar blatul este atat de pufos si moale incat eu...
Indiene cu piersici si mascarponeCu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...
Prajitura cu pere si crema de branzaPentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilieAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeO prajitura foarte gustoasa si aratoasa, zic eu. Foile sunt foarte bune si nu trebuie intinse cu sucitorul si nici coapte pe...
Prajitura cu cafea si crema mascarpone Puii coquelet sunt tare buni si gustosi, cel putin noua ne plac! Se pregatesc usor, ca orice alta carne, insa eu i-am...
Pui coquelet cu cartofi la cuptorReteta de drob de miel. Drob traditional de miel reteta simpla pas cu pas. Reteta de drob de miel cu prapure si oua fierte....
Drob de miel
Comentarii