Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Azi va propun o prajitura foarte aromata si care arata tare bine, zic eu . E ceva de lucru la ea dar merita tot efortul .

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Ingrediente

  • Pentru 2 foi
  • -1 oua
  • -6 linguri zahar
  • -10 linguri apa
  • -5 linguri ulei
  • -sare
  • -1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • -1/2 plic praf de copt
  • -1/2 lingurita zeama de lamaie
  • -1 lingurita scortisoara
  • -sucul de la o jumate de portocala (~50 ml)
  • Pentru blatul de nuca:
  • -4 oua
  • -4 linguri de zahar
  • -1 lingurita esenta rom
  • -2 linguri apa
  • -sare
  • -1/2 plic praf de copt
  • -4 linguri nuca prajita si macinata
  • -2 linguri faina
  • Pentru crema de castane:
  • -150 ml frisca
  • -200 gr piure Castane
  • -100 gr mascarpone
  • Pentru crema de mascarpone
  • -150 ml frisca
  • -300 gr mascarpone
  • -2-3 linguri de zahar pudra
  • Extra :
  • -1 compot ananas
  • -200 gr ciocolata neagra
  • -100 ml frisca
  • -450 gr faina
  • -fulgi de migdale

Mod de preparare

Punem zaharul, pe foc pentru a-l carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa, aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul. Dam siropul la racit. Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie . Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat, adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt. Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios. Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor. Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca. Impartim aluatul in doua parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30) Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem. Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.


Blatul de nuca: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare impreuna cu esenta de rom, praful de sare si zaharul . Cand avem o spuma care se tine bine adaugam galbenusurile, nuca, apa , parful de copt si faina . Omogenizam si turnam in tava pe care am pus in prealabil foaie de copt. Trebuie sa folosim o tava de aceiasi dimensiune cu cea pe care am copt foile . Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute, apoi reducem focul la 160 si lasam pana trece testul scobitorii. Lasam blatul la racit.


Crema de castane: Cremele se fac simplu pentru ca nu este nimic de fiert in ele. Piureul de castane trebuie decongelat (eu folosesc piure congelat deoarece mi se pare ca are aroma mai intensa si nu e atat de dulce). Batem frisca impreuna cu mascarponele si piureul pana are consistenta dorita .


Crema de mascarpone : Mascarponele il batem usor cu mixerul impreuna cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca lichida . Batem pana cand se intareste .


Asamblare: Pe o tava punem o foaie caramel si turnam peste ea una din cele doua crème (care doriti sa o puneti prima )si nivelam . Presaram bucati de ananas din compot taiate mai marunt. Peste crema punem blatul de nuca si cealalta crema. Nivelam si presaram bucati de ananas . Deasupra punem a doua foaie caramel . Facem glazura din 200 gr ciocolata neagra si 100 ml frisca ( la crème am folosit dar cate 150 ml frisca asa ca din fiecare cutie de 200 ml mi-a ramas cate 50 ml frisca ) si o turnam peste prajitura. Deasupra am presarat fulgi de migdale usor prajiti. Lasam la racit si feliem .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...

Samosa cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tarta de post cu ciuperci
1
Aperitive cu ciuperci

Tarta de post cu ciuperci

Aluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...

Tarta de post cu ciuperci
Prajitura foaie peste foaie
2
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Placinta cu mere
3
Prajituri

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Supa ungureasca de chimen
4
Supe de legume

Supa ungureasca de chimen

Supa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...

Supa ungureasca de chimen
Sos tartar cu patrunjel
5
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos tartar cu patrunjel

Pentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...

Sos tartar cu patrunjel
Parteneri
Negresa cu crema de ness si nuca
Bucataras.RO

Negresa cu crema de ness si nuca

Nu putea sa treaca ziua mamei fara sa ii pregatesc macar ceva dulce. Printre treburi, mi-am facut timp pentru o prajitura...

Negresa cu crema de ness si nuca
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
ReteteCulinare.RO

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta