Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Azi va propun o prajitura foarte aromata si care arata tare bine, zic eu . E ceva de lucru la ea dar merita tot efortul .

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu blat de nuca, foi caramel si doua creme

Ingrediente

  • Pentru 2 foi
  • -1 oua
  • -6 linguri zahar
  • -10 linguri apa
  • -5 linguri ulei
  • -sare
  • -1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • -1/2 plic praf de copt
  • -1/2 lingurita zeama de lamaie
  • -1 lingurita scortisoara
  • -sucul de la o jumate de portocala (~50 ml)
  • Pentru blatul de nuca:
  • -4 oua
  • -4 linguri de zahar
  • -1 lingurita esenta rom
  • -2 linguri apa
  • -sare
  • -1/2 plic praf de copt
  • -4 linguri nuca prajita si macinata
  • -2 linguri faina
  • Pentru crema de castane:
  • -150 ml frisca
  • -200 gr piure Castane
  • -100 gr mascarpone
  • Pentru crema de mascarpone
  • -150 ml frisca
  • -300 gr mascarpone
  • -2-3 linguri de zahar pudra
  • Extra :
  • -1 compot ananas
  • -200 gr ciocolata neagra
  • -100 ml frisca
  • -450 gr faina
  • -fulgi de migdale

Mod de preparare

Punem zaharul, pe foc pentru a-l carameliza. Atentie mare sa nu se arda pentru ca va fi amar. Cand are culoare frumoasa si s-a topit tot adaugam apa, aici sa fiti foarte atenti sa nu va ardeti si sa nu va stropeasca. Lasam sa fiarba pana cand se topeste tot zaharul. Dam siropul la racit. Bicarbonatul impreuna cu praful de copt il stingem cu zeama de lamaie . Mixam ouale impreuna cu un praf de sare, adaugam uleiul, sucul de portocala si siropul de zahat, adaugam si bicarbonatul stins impreuna cu praful de copt. Punem scortisoara macinata si faina putin cate putin ca sa se incorporeze toata. Framantam aluatul pana cand devine lucios si putin lipicios. Aluatul trebuie sa ramana putin lipicios pentru a putea intinde foile si pentru a creste frumos in cuptor. Acoperim aluatul il lasam o jumate de ora cel putin sa se odihneasca. Impartim aluatul in doua parti egale si il indindem cat e un fund de tava (eu am folosit tava de 25x30) Coacem fiecare foaie cateva minute in cuptor fara sa o ardem. Fiecare foaie are nevoie de cel mult 5 minute pentru a se coace.


Blatul de nuca: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare impreuna cu esenta de rom, praful de sare si zaharul . Cand avem o spuma care se tine bine adaugam galbenusurile, nuca, apa , parful de copt si faina . Omogenizam si turnam in tava pe care am pus in prealabil foaie de copt. Trebuie sa folosim o tava de aceiasi dimensiune cu cea pe care am copt foile . Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute, apoi reducem focul la 160 si lasam pana trece testul scobitorii. Lasam blatul la racit.


Crema de castane: Cremele se fac simplu pentru ca nu este nimic de fiert in ele. Piureul de castane trebuie decongelat (eu folosesc piure congelat deoarece mi se pare ca are aroma mai intensa si nu e atat de dulce). Batem frisca impreuna cu mascarponele si piureul pana are consistenta dorita .


Crema de mascarpone : Mascarponele il batem usor cu mixerul impreuna cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca lichida . Batem pana cand se intareste .


Asamblare: Pe o tava punem o foaie caramel si turnam peste ea una din cele doua crème (care doriti sa o puneti prima )si nivelam . Presaram bucati de ananas din compot taiate mai marunt. Peste crema punem blatul de nuca si cealalta crema. Nivelam si presaram bucati de ananas . Deasupra punem a doua foaie caramel . Facem glazura din 200 gr ciocolata neagra si 100 ml frisca ( la crème am folosit dar cate 150 ml frisca asa ca din fiecare cutie de 200 ml mi-a ramas cate 50 ml frisca ) si o turnam peste prajitura. Deasupra am presarat fulgi de migdale usor prajiti. Lasam la racit si feliem .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Chec pufos
1
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Tiramisu reţetă cu lamaie
3
Torturi

Tiramisu reţetă cu lamaie

Tiramisu cu lamaie este un desert delicios, adaptat dupa Tiramisu reţetă originala. Un tort cu blat biscuite pe care-l...

Tiramisu reţetă cu lamaie
Placinta cu mere
4
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Mini ardei umpluti cu branza
5
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Parteneri
Cozonac cu nuca si rahat
Bucataras.RO

Cozonac cu nuca si rahat

Un cozonac pufos, care se desface in fasii, e mandria oricarei gospodine. Incearca reteta noastra. 

Cozonac cu nuca si rahat
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet