Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale este de vis pentru cei care agreaza gustul migdalelor. Daca, dimpotriva, nu sunteti prieteni cu migdalele, acestea pot fi inlocuite cu alune de padure sau nuci, dupa preferinta.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

Ingrediente

  • Foi:
  • 150 de grame de migdale decojite
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 100 de grame de de unt
  • 1 ou
  • 1/2 pachet de praf de copt
  • faina cat intra pentru obtinerea unui aluat elastic si nelipicios
  •  
  • Ganache:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 250 de grame de ciocolata cu lapte
  •  
  • Crema grilaj de migdale:
  • 150 de grame de migdale decojite
  • 200 de grame de zahar
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • zahar vanilat
  • 1 plic de gelatina granulata
  •  
  • Pentru finisarea foii superioare:
  • 200 de grame de migdale fulgi
  • 50 de grame de miere de albine
  • 100 de grame de zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic de zahar vanilat

Mod de preparare

Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand ingredientele specificate pe foc mic. Se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in smantana ce fierbe. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cel putin doua ore.

Pentru crema de migdale griliaj, se dau in clocot migdalele, apoi se scurg. Se clatesc sub jet de apa rece si coaja se va indeparta cu multa usurinta. Se caramelizeaza usor zaharul (cele 200 de grame) impreuna cu zaharul vanilat si migdalele. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se va macina griliajul.

Se pune gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece iar frisca se pastreaza la frigider, sa fie rece in momentul in care se va bate.

Pentru foi, se oparesc 150 de grame de migdale si se curata la fel ca si pentru griliaj, apoi se macina. Se pun intr-un vas migdalele macinate, untul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, oul. Se amesteca si se adauga faina, framantand, pana la obtinerea unui aluat elastic si nelipicios care se imparte in patru parti egale. Se incinge cuptorul la 180 de grade si din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie dreptunghiulara, eu am trasat pe dosul hartiei de copt dreptunghiuri de 32/22 cm si am intins aluatul in aceste limite, obtinand foi subtiri, egale.

Se coc pe rand primele trei foi, cu atentie, pentru ca foaia este gata foarte repede, deindata ce marginile prind o usoara tenta bruna, apoi focul se reduce la 150 de grade.

Se pregateste amestecul pentru finisat ultima foaie (m-am inspirat de la Prajitura Bienenstich pe care am preparat-o cu ceva timp in urma) dand in clocot toate ingredientele in afara de fulgii de migdale. Cand a clocotit, se adauga migdalele si se da deoparte. Se aseaza ultima foaie in tava (am folosit o tava cu pereti nu prea inalti, de 34/24 cm) iar amestecul de migdale-fulgi se repartizeaza, fierbinte, peste aceasta. Se da imediat la cuptor (la 150 de grade). Se tine la cuptor pana primeste o tenta aurie.

Intre timp, amestecul pentru crema ganachese va fi racit bine, asa ca se mixeaza pana la obtinerea unei creme consistente.

Se bate tare frisca pentru crema griliaj de migdale, se macina migdalele caramelizate si se amesteca cu frisca tare, se topeste in bain-marie gelatina, se amesteca gelatina racita pana la temperatura camerei cu 2-3 linguri din compozitie, apoi se omogenizeaza in toata crema.

Asamblare:

Pe prima foaie se repartizeaza o treime din ganache. Se acopera cu o treime din crema griliaj.

Se introduce tava la congelator pentru 5 minute, apoi se continua la fel cu primele trei foi pe care se va repartiza ganache-ul si cate o treime din crema griliaj de migdale. Peste ultimul strat de crema se aseaza foaia cu amestecul de fulgi de migdale.

Se da prajitura la frigider cel putin trei ore inainte de a se taia (eu am lasat-o peste noapte).

Reteta de prajitura cu ganache de ciocolata si migdale a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.


Serviti prajitura cu ganache de ciocolata si migdale de la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert prajitura cu capsuni

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Cand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...

Mancare de urzici cu mamaliga
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa Crema de Sfecla Rosie - de post, pregatita cu blenderul Oster
1
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Sfecla Rosie - de post, pregatita cu blenderul Oster

De multe ori uitam ca supele creme sunt foarte sanatoase si nu trebuie sa lipseasca din meniul copiilor, si nu numai. Este o...

Supa Crema de Sfecla Rosie - de post, pregatita cu blenderul Oster
Supa Crema de Dovlecei - de post, pregatita cu blenderul Oster
2
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Dovlecei - de post, pregatita cu blenderul Oster

Dovleceii au un continut caloric scazut si sunt recomandati pentru cei care tin diete, dar in acelasi timp sunt o sursa...

Supa Crema de Dovlecei - de post, pregatita cu blenderul Oster
Supa Crema de Napi - de post, pregatita cu blenderul Oster
3
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Napi - de post, pregatita cu blenderul Oster

Napii sunt o leguma uitata, care nu prea se mai cultiva la noi, dar apreciata in alte bucatarii, printre care cea franceza....

Supa Crema de Napi - de post, pregatita cu blenderul Oster
Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster
4
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster

Morcovii au multe vitamine si saruri minerale, dar si cel mai mult beta-caroten dintre toate legumele. Combinatia perfecta o...

Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale
5
Smoothie & Milkshake

Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale

De multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....

Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale
Parteneri
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara