Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale este de vis pentru cei care agreaza gustul migdalelor. Daca, dimpotriva, nu sunteti prieteni cu migdalele, acestea pot fi inlocuite cu alune de padure sau nuci, dupa preferinta.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

Ingrediente

  • Foi:
  • 150 de grame de migdale decojite
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 100 de grame de de unt
  • 1 ou
  • 1/2 pachet de praf de copt
  • faina cat intra pentru obtinerea unui aluat elastic si nelipicios
  •  
  • Ganache:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 250 de grame de ciocolata cu lapte
  •  
  • Crema grilaj de migdale:
  • 150 de grame de migdale decojite
  • 200 de grame de zahar
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • zahar vanilat
  • 1 plic de gelatina granulata
  •  
  • Pentru finisarea foii superioare:
  • 200 de grame de migdale fulgi
  • 50 de grame de miere de albine
  • 100 de grame de zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic de zahar vanilat

Mod de preparare

Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand ingredientele specificate pe foc mic. Se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in smantana ce fierbe. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cel putin doua ore.

Pentru crema de migdale griliaj, se dau in clocot migdalele, apoi se scurg. Se clatesc sub jet de apa rece si coaja se va indeparta cu multa usurinta. Se caramelizeaza usor zaharul (cele 200 de grame) impreuna cu zaharul vanilat si migdalele. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se va macina griliajul.

Se pune gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece iar frisca se pastreaza la frigider, sa fie rece in momentul in care se va bate.

Pentru foi, se oparesc 150 de grame de migdale si se curata la fel ca si pentru griliaj, apoi se macina. Se pun intr-un vas migdalele macinate, untul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, oul. Se amesteca si se adauga faina, framantand, pana la obtinerea unui aluat elastic si nelipicios care se imparte in patru parti egale. Se incinge cuptorul la 180 de grade si din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie dreptunghiulara, eu am trasat pe dosul hartiei de copt dreptunghiuri de 32/22 cm si am intins aluatul in aceste limite, obtinand foi subtiri, egale.

Se coc pe rand primele trei foi, cu atentie, pentru ca foaia este gata foarte repede, deindata ce marginile prind o usoara tenta bruna, apoi focul se reduce la 150 de grade.

Se pregateste amestecul pentru finisat ultima foaie (m-am inspirat de la Prajitura Bienenstich pe care am preparat-o cu ceva timp in urma) dand in clocot toate ingredientele in afara de fulgii de migdale. Cand a clocotit, se adauga migdalele si se da deoparte. Se aseaza ultima foaie in tava (am folosit o tava cu pereti nu prea inalti, de 34/24 cm) iar amestecul de migdale-fulgi se repartizeaza, fierbinte, peste aceasta. Se da imediat la cuptor (la 150 de grade). Se tine la cuptor pana primeste o tenta aurie.

Intre timp, amestecul pentru crema ganachese va fi racit bine, asa ca se mixeaza pana la obtinerea unei creme consistente.

Se bate tare frisca pentru crema griliaj de migdale, se macina migdalele caramelizate si se amesteca cu frisca tare, se topeste in bain-marie gelatina, se amesteca gelatina racita pana la temperatura camerei cu 2-3 linguri din compozitie, apoi se omogenizeaza in toata crema.

Asamblare:

Pe prima foaie se repartizeaza o treime din ganache. Se acopera cu o treime din crema griliaj.

Se introduce tava la congelator pentru 5 minute, apoi se continua la fel cu primele trei foi pe care se va repartiza ganache-ul si cate o treime din crema griliaj de migdale. Peste ultimul strat de crema se aseaza foaia cu amestecul de fulgi de migdale.

Se da prajitura la frigider cel putin trei ore inainte de a se taia (eu am lasat-o peste noapte).

Reteta de prajitura cu ganache de ciocolata si migdale a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.


Serviti prajitura cu ganache de ciocolata si migdale de la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pizza vegetariana - de post
2
Paste si pizza

Pizza vegetariana - de post

Pizza vegetariana su de post este foarte gustoasa. Pentru aceasta reteta trebuie intai pregatit blatul de pizza.

Pizza vegetariana - de post
Pasta de masline cu ceapa
3
Aperitive

Pasta de masline cu ceapa

Se oparesc maslinele, apoi se curata de samburi si se trec prin masina de tocat. Se adauga paine inmuiata si stoarsa si se...

Pasta de masline cu ceapa
Pasca poloneza clasica
4
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
5
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Parteneri
Desert negresa cu nuci si cirese
Bucataras.RO

Desert negresa cu nuci si cirese

Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Oana, numai ca am avut cirese mai multe si le-am inghesuit pe toate in aceasta...

Desert negresa cu nuci si cirese
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga