Prajitura Cuib de viespi

Prajitura Cuib de viespi este o prajitura cunoscuta, simplu de preparat si delicioasa. Daca adaugi miere si nuca macinata deasupra e un adevarat festin.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Prajitura Cuib de viespi

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 200 g unt (1 pachet)
  • 2 oua
  • 200 g zahar pudra
  • 150 ml smantana
  • 15 g de drojdie proaspata
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie
  • 250 ml lapte
  • 1 varf de cutit de sare

Mod de preparare

Mai intai incalziti putin laptele si puneti 50 de ml de lapte caldut peste drojdia proaspata. Se tine drojdia la dospit aproximativ 10 minute.

Faina se cerne pe o planseta de lucru, peste care adaugam 60 g de unt. Untul se incorporeaza bine in faina frecand ambele ingrediente intre palme, ca in imagini.

In mijlocul fainii se face un cuib, in care adaugam 150 ml smantana, 2 oua intregi, o lingura de zahar pudra, un plic de zahar vanilat, un varf de cutit de sare si coaja rasa de la o lamaie si incepem sa framantam usor. Pe parcursul framantarii, adunati toata compozitia catre mijlocul plansetei. Se adauga laptele treptat la aluat.
Aluatul se izbeste de la inaltime de plansa de lucru, se asta este bine ca plasa sa fie pusa pe o masa rezistenta sau alt suport. Aceasta tehnica ajuta la cresterea mai buna a aluatului. La fel se face si pentru cozonaci.

Lasam aluatul acoperit la crescut la loc caldut 30 de minute.
In acest timp, intr-un castron, se freaca restul de unt cu un pliculet de zahar vanilat si restul de zahar pudra, pana cand cel din urma se topeste.

Dupa ce aluatul a crescut, acesta se intinde pe toata lungimea plansetei. Peste el se intinde uniform toata compozitia de unt cu zahar. Apoi se ruleaza usor si se taie in bucati de aproximativ 4 cm.
Pe o tava asezam hartie de copt, iar bucatile de aluat se vor pune in picioare la distanta de cativa centimetri, pentru ca aluatul va mai creste la cuptor. Mai lasam la crescut 10 minute, dupa care le dam la cuptor aproximativ 40-45 minute la foc mediu (in functie de cuptorul fiecaruia). Se vor verifica cu betisorul. Cand nu se prinde de betisor, este gata.

Cu 10 minute inainte de a scoate din cuptor, se unge prajitura cu putin amestec de lapte cu zahar vanilat, folosind o pensula.
Cand e gata, se scoate din cuptor. Se servesc calde.
Daca va mai raman, se pastreaza in punga pentru a nu se intari.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Prajitura Cuib de viespi se serveste calda alaturi de o cana cu ceai sau lapte, ca desert.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Dovlecei crocanti

Dovlecei crocanti

Retete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...

Dovlecei crocanti
Chiftelute marinate

Chiftelute marinate

Chiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!

Chiftelute marinate
Cele mai apreciate rețete
Capsuni la borcan
1
Conserve de iarna

Capsuni la borcan

Capsuni la borcan este o delicioasă dulceață tradițională, preparată din capsuni proaspete și sirop de zahăr, pentru...

Capsuni la borcan
Ceai rece de casa cu portocala si lamaie
2
Ceaiuri

Ceai rece de casa cu portocala si lamaie

Astazi iti voi arata cum iti poti prepara rapid o bautura recoritoare 100% naturala: Ceai rece de casa cu portocala si lamaie

Ceai rece de casa cu portocala si lamaie
Ceai cald cu Rom - Reteta video
3
Ceaiuri

Ceai cald cu Rom - Reteta video

Astazi iti voi arata cum sa pregatesti o bautura fierbinte cu alcool numai buna pentru sezonul rece: Ceai cald cu rom sau...

Ceai cald cu Rom - Reteta video
Ice tea natural si rapid
4
Ceaiuri

Ice tea natural si rapid

Temperaturile de afara anunta sosirea verii. Miros de iarba proaspat tunsa, raze de soare, atmosfera perfecta pentru a servi...

Ice tea natural si rapid
Ceai cu scortisoara si portocala
5
Ceaiuri

Ceai cu scortisoara si portocala

Ceaiul cu scortisoara si portocala este o bautura foarte delicioasa pentru sezonul rece. Se amesteca ingredientele si se...

Ceai cu scortisoara si portocala
Parteneri
Muffins cu ciocolata alba si apa de flori de portocal
Bucataras.RO

Muffins cu ciocolata alba si apa de flori de portocal

Ador apa de flori de portocal asa ca am vrut sa dau o savoare si un parfum deosebit..:)

Muffins cu ciocolata alba si apa de flori de portocal
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Socată reţeta bunicii
ReteteCulinare.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii