Prajitura Cuib de viespi

Prajitura Cuib de viespi este o prajitura cunoscuta, simplu de preparat si delicioasa. Daca adaugi miere si nuca macinata deasupra e un adevarat festin.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Prajitura Cuib de viespi

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 200 g unt (1 pachet)
  • 2 oua
  • 200 g zahar pudra
  • 150 ml smantana
  • 15 g de drojdie proaspata
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie
  • 250 ml lapte
  • 1 varf de cutit de sare

Mod de preparare

Mai intai incalziti putin laptele si puneti 50 de ml de lapte caldut peste drojdia proaspata. Se tine drojdia la dospit aproximativ 10 minute.

Faina se cerne pe o planseta de lucru, peste care adaugam 60 g de unt. Untul se incorporeaza bine in faina frecand ambele ingrediente intre palme, ca in imagini.

In mijlocul fainii se face un cuib, in care adaugam 150 ml smantana, 2 oua intregi, o lingura de zahar pudra, un plic de zahar vanilat, un varf de cutit de sare si coaja rasa de la o lamaie si incepem sa framantam usor. Pe parcursul framantarii, adunati toata compozitia catre mijlocul plansetei. Se adauga laptele treptat la aluat.
Aluatul se izbeste de la inaltime de plansa de lucru, se asta este bine ca plasa sa fie pusa pe o masa rezistenta sau alt suport. Aceasta tehnica ajuta la cresterea mai buna a aluatului. La fel se face si pentru cozonaci.

Lasam aluatul acoperit la crescut la loc caldut 30 de minute.
In acest timp, intr-un castron, se freaca restul de unt cu un pliculet de zahar vanilat si restul de zahar pudra, pana cand cel din urma se topeste.

Dupa ce aluatul a crescut, acesta se intinde pe toata lungimea plansetei. Peste el se intinde uniform toata compozitia de unt cu zahar. Apoi se ruleaza usor si se taie in bucati de aproximativ 4 cm.
Pe o tava asezam hartie de copt, iar bucatile de aluat se vor pune in picioare la distanta de cativa centimetri, pentru ca aluatul va mai creste la cuptor. Mai lasam la crescut 10 minute, dupa care le dam la cuptor aproximativ 40-45 minute la foc mediu (in functie de cuptorul fiecaruia). Se vor verifica cu betisorul. Cand nu se prinde de betisor, este gata.

Cu 10 minute inainte de a scoate din cuptor, se unge prajitura cu putin amestec de lapte cu zahar vanilat, folosind o pensula.
Cand e gata, se scoate din cuptor. Se servesc calde.
Daca va mai raman, se pastreaza in punga pentru a nu se intari.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Prajitura Cuib de viespi se serveste calda alaturi de o cana cu ceai sau lapte, ca desert.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide