Prajitura fericirii (cu crema de portocale)

Prajitura fericirii sau prajitura cu crema de portocale este delicioasa. Face parte din retetele mele preferate, si asa cum ii spune si titlul, te va ferici indata :).

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura fericirii (cu crema de portocale)

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 2 linguri lapte
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • 4 linguri faina.
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 100 ml lichior de portocale
  • 100 g zahar
  • 50 ml zeama de portocala.
  • Pentru crema:
  • \2 portocale
  • 200 g zahar
  • 200 ml apa
  • 100 ml lichior de mandarine
  • 150 ml smantana lichida
  • 2 foi de gelatina.
  • Pentru nugatina:
  • 100 g zahar
  • 1 lingura apa
  • 100 g fulgi de migdale.
  • Pentru meringues italiene:
  • 4 albusuri
  • 150 g zahar tos
  • 4 linguri apa.
  •  

Mod de preparare

Prajitura fericirii sau prajitura cu crema de portocale este delicioasa.


Se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga uleiul, laptele, esenta de vanilie si faina amestecata cu cacao si praf de copt. Se toarna compozitia intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt si se coace 20-25 minute. Blatul copt se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
Crema:
Portocalele se curata de coaja. Miezul se toaca foarte fin, iar coaja se taie julienne. Se pune apa la fiert si se introduce miezul de portocala, 200 g zahar si se lasa sa fiarba cateva minute. Se adauga lichiorul si coaja de portocale taiata julienne, si se lasa sa fiarba la foc mic, timp de 20 minute. Se da deoparte, iar dupa ce se raceste se amesteca cu smantana lichida si gelatina topita in putina apa calduta.
Meringues italiene:
Se fierbe apa cu zaharul tos pana se obtine un sirop bine legat. Se mixeaza albusurile si se toarna peste ele siropul fierbinte, in fir subtire si maxand in continuare pana la racirea completa a compozitiei. Se pune amestecul intr-o tava si se da la cuptor pt aprox 2 ore, cu usa cuptorului intredeschisa, pana se intareste bezeaua. Se scoate tava, se lasa sa se raceasca si apoi se sfarama usor.
Nugatina:
Se caramelizeaza zaharul cu apa, se adauga fulgii de migdalele, se amesteca pana se obtine o masa compacta si se trage de pe foc. Se unge cu ulei o bucata de marmura, se toarna nugatina si se lasa sa se raceasca. Se zdrobeste apoi cu o greutate, pana se farama in bucati mai mici.
Sirop:
Se pun intr-un vas apa, zaharul, zeama si lichiorul de portocale. Se fierb cateva minute si se lasa sa se raceasca.
Asamblarea:
Nugatina se amesteca bine cu bezeaua apoi, totul se incorporeaza in crema de portocale. Compozitia obtinuta se toarna intr-o forma si se da la rece pt doua ore. Forma in care a fost copt blatul, se spala si se tapeteaza cu folie alimentara, se aseaza apoi blatul, se insiropeaza cu siropul de portocale, iar deasupra se intinde uniform crema. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.



Prajitura fericirii cu crema de portocale se decoreaza cu felii de portocala, frunze de menta si migdale glasate.
Sursa acestei retete este blogul culinar Truedelights.
Pentru servirea prajiturii ar fi util un blat rotativ din sticla marca Nuova R2S Italia, de la Kitchenshop.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Reteta de prajitura Raffaello
Bucataras.RO

Reteta de prajitura Raffaello

O prăjitură care, odată preparată, se va cere repetată, atât de bună este! Iata Reteta de prajitura...

Reteta de prajitura Raffaello
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos