Salam de biscuiti cu miez de gutui

Combinatia este una absolut delicioasa…din gutui am facut un fel de dulceata, fructele le-am taiat in cuburi si am incercat sa nu le fierb prea tare, sa ramana bucatele ca sa le simt aroma.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Salam de biscuiti cu miez de gutui

Ingrediente

  • Pentru miezul de gutui:
  • 2 gutui
  • coaja si sucul de la o lamaie mica
  • sucul de la 2 portocale
  • 2-3 linguri zahar brut
  • 1 lingura gelatina granule
  • Pentru salamul de biscuiti:
  • 500 gr biscuiti simpli populari
  • 100 gr nuci
  • 60-70 gr migdale
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 2 linguri cacao
  • 120 gr unt gras
  • 80-100 ml lapte
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 plic vanilie Bourbon
  • 100 gr rahat taiat marunt
  • 80 gr fructe confiate(eu am folosit mango
  • caise)

Mod de preparare

Pentru miezul de gutui: se spala fructele, se curata si se taie in cubulete. Se adauga peste ele zaharul, coaja rasa fin si sucul de la o lamaie mica, plus sucul de la o portocala. In sucul de la cealalta portocala se pune gelatina. Se lasa sa se hidrateze, apoi se dizolva la flacara foarte mica. Fructele, se pun pe foc, se amesteca si se lasa pana compozitia s-a ingrosat putin, iar fructele s-au fiert, dar nu foarte tare. Se lasa sa se racoreasca compozitia, se adauga gelatina, se amesteca si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un tub lung din plastic taiat in doua pe lungime am pus folie alimentara. Am facut un fel de suport, in care am pus dulceata de gutui, am invelit in folie si am dat la frigider pana s-a intarit. Fezi foto!

Pentru salamul de biscuiti: se rup biscuitii cu mainile si se pun in vasul robotului de bucatarie. Se maruntesc grosier prin cateva pulsatii. Se pun biscuitii intr-un castron incapator.

Intr-o tigaie, se prajesc nuca si migdalele. Dupa prajire, se maruntesc, se adauga in castronul cu biscuiti. Intr-o craticioara, se pune untul, laptele, ciocolata taiata in bucati, zaharul, vanilia. Se pune pe foc si se lasa pana se topeste untul, zaharul si ciocolata. La final se adauga cacaua, rahatul si fructele confiate taiate feliute (daca folositi fructe mici, nu este nevoie sa le mai taiati, exemplu: stafide, merisoare, sau daca nu le aveti nu le mai puneti). Amestecul cald se pune peste biscuiti si se incorporeaza cu o lingura. Se lasa sa se raceasca complet.

Asamblare: se intinde o bucata mare de folie alimentara pe masa de lucru. Se intinde compozitia din biscuiti, in mijloc se pune miezul din gutui intarit. Se inveleste miezul in compozitia de biscuiti, se de forma de salam, se inveleste si se strange cat mai bine in folia alimentara. Se da salamul la rece pana a doua zi. Se taie cu un cutit bine ascutit in felii si se serveste cu un ceai, cafea sau ciocolata calda. Sa va fie de folos!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
2
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
4
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Parteneri
Tarta cu piept de pui si porumb
Bucataras.RO

Tarta cu piept de pui si porumb

TARTE si PLACINTE rumenite si iscusite

Tarta cu piept de pui si porumb
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise