Savarina Olexiuc

Aluatul de savarina este asemanator cu cel de cozonac si se preparta in felul urmator: se cerne faina intr-un castron si se face in ea o gropita in ca

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluatul: 350 g faina
  • 175 g unt
  • 15 g zahar
  • 12 g drojdie
  • 4 oua
  • 50 g lapte
  • sare
  • unt pt forma
  • pesmet
  • Siropul: 200 g zahar
  • 200 g apa
  • Garnitura: 250 frisca batuta
  • fructe confiate
  • rom dupa gust
  • marmelada de caise

Mod de preparare

Aluatul de savarina este asemanator cu cel de cozonac si se preparta in felul urmator: se cerne faina intr-un castron si se face in ea o gropita in care se pune drojdia dizolvata in lapte cald. Se amesteca cu putina faina, formand o plamadeala care se lasa sa creasca la cald circa un sfert de ora. Se adauga apoi in gropita ouale, restul de lapte, zaharul, sarea si se amesteca cu faina. La urma se pune untul topit, rece nu cald. Se amesteca compozitia cu o lingura sau cu o lopatica de lemn si se lasa sa creasca la cald.

Se ia o forma speciala de savarina, se unge cu unt, se presara cu faina sau cu pesmet si se umple pe jumatate cu aluatul de mai sus. Se lasa sa creasca. Cand s-a ridicat pana la gura formei, se da la cuptor, unde se lasa circa o jumatate de ora. Savarina coapta se lasa sa se raceasca in forma. Intre timp se pregateste siropul care se toarna peste savarina dupa ce s-a taiat pojghita intarita de deasupra si s-a racit, se rastoarna savarina pe farfurie, se stropeste cu rom, se unge cu marmelada, iar golul din mijlocul coroanei se umple cu frisca. Se garniseste cu fructe confiate si se sprituieste cu multa frisca. Savarinele mai pot fi coapte si in forme mici de tarte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Chec rece cu fistic si ciocolata alba
Bucataras.RO

Chec rece cu fistic si ciocolata alba

O minunatie de arome!

Chec rece cu fistic si ciocolata alba
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos