Taoko

Prăjitură cu pişcoturi, cremă de vanilie, frişcă şi căpşuni (numele e inventat de mine). Deşi am folosit pişcoturi şi cafea, nu este tiramisu şi nici nu am intenţionat asta. Mi-am dorit să pregătesc o prăjitură veselă, de vară, pentru copii şi părinţi :) Pişcoturile constituie un blat delicios. În plus, pentru a se bucura şi copiii de acest desert, se poate înlocui cafeaua cu inka. Retete dietetice

Portii
16
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
10 minute
Complexitate
medie
Taoko

Ingrediente

  • 300 g pişcoturi
  • 200 ml cafea preparată slabă sau inka
  • 350 ml frişcă lichidă (150 în cremă + restul pentru ornat)
  • Câteva căpşuni
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 gălbenuşuri
  • 3 linguri zahăr
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri făină
  • 1 linguriţă zahăr vanilat Bourbon
  • 50 g unt
  • Opţional: o linguriţă cafea măcinată
  • ness sau inka

Mod de preparare

Mai întâi se pregăteşte crema de vanilie.

Se amestecă bine gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat Bourbon (sau seminţele unei păstăi de vanilie), peste ele se toarnă în fir subţire laptele cald, făina cernută, bătând în acest timp cu un tel, apoi se pun pe foc mic, amestecând tot timpul, pentru a nu se forma cocoloaşe. Când începe sa se îngroaşe, se amestecă energic un minut, apoi se ia de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă. Această cremă se va îngroşa ca o budincă atunci când se va răci.

In continuare, se prepară cafeaua. Pentru a putea fi consumata de copii, înlocuiţi cafeaua cu inka (e din cicoare). Se lasă la răcit.

Se bate cu mixerul toată frişca lichidă până devine cremoasă, dar consistentă.

Crema de vanilie se amestecă împreună cu 150 g din frişca bătută mai devreme şi, opţional, o linguriţă de cafea măcinată, ness sau inka.

Se înmoaie pişcoturile în băutura de cafea sau inka preparată la început, însă nu se ţin în lichid, ci doar se scufundă şi se scot repede. Un lichid fierbinte va înmuia şi mai tare pişcoturile, de aceea e bine să fie lăsat la răcit.

Într-un vas de yena se pune folie alimentară, pentru a desprinde prăjitura mai uşor ulterior, se adaugă pişcoturile ca bază, dar şi pe laterale, se întinde un rând de cremă, apoi alt rând de pişcoturi, ultimul rând de cremă. Acum se aşază din loc în loc felii de căpşuni, apoi un rând de frişcă şi se îmbracă în pişcoturi. Se dă vasul la frigider pentru o oră, după care se răstoarnă prăjitura pe un platou. Frişca rămasă o vom folosi pentru ornat. Se decorează cu felii de căpşuni şi se dă din nou la frigider până la servire.

Poftă Bună!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/05/prajitura-taoko.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Cledne
1
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Inghetata lapte de pasare
2
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
3
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
4
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
5
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii