Urside

Ursidele sunt darul Cerului de Craciun, un curent de meteori din aceasta perioada care m-a inspirat sa pregatesc celor dragi niste daruri dulci. Sunt prajituri cu crema, cognac, decorate cu frisca (sau ciocolata), nuca rumenita la cuptor, flori de napolitana si coaja de portocala. Fac parte din colectia mea de prajituri “Universul Dulce”.

Portii
13
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Urside

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 varf de lingurita sare;
  • 1 ceasca ulei;
  • 5 linguri faina;
  • 1 plic praf de copt;
  • Pentru crema:
  • 350 ml lapte;
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon;
  • 3 linguri de zahar;
  • 2 linguri faina;
  • 1 praf de sare;
  • 100 g unt;
  • Cateva alune de padure rumenite si macinate;
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apa;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri cognac (sau alta tarie);
  • 4 linguri cafea (preparata)
  • Pentru ornat:
  • 150 ml frisca lichida;
  • Putina ciocolata neagra;
  • Putina coaja rasa de lamaie;
  • Coaja de portocala tinuta in zahar la borcan;
  • Nuca tocata (nu macinata);
  • Flori de napolitana Dr.Oetker

Mod de preparare

Inainte de a pregati prajitura, se marunteste putina nuca, se amesteca cu putin zahar, se intinde pe o tava (cu foaie de copt) si se rumeneste la cuptor cam 5-10 minute la foc mic.


Blatul: Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, iar cand incepe sa se intareasca spuma, se adauga 2 linguri de zahar. Separat, intr-un castronel se amesteca galbenusurile cu celelalte 2 linguri de zahar. Se toarna incet galbenusurile peste spuma de albusuri, amestecand cu mixerul. Se toarna in fir subtire uleiul, apoi si praful de copt si, treptat, faina. Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava, pe foaie de copt. Se da la cuptorul preincalzit, pentru aprox 25 de minute sau pana devine aurie, la foc mediu. Se coace destul de repede daca este cuptorul bine incins. Dupa ce este gata, se lasa la racit.


Crema: Se amesteca intr-o craticioara laptele cu zaharul, zaharul Bourbon, un praf de sare si faina cu un tel si se fierb pe foc mic. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca energic cam un minut, apoi se da de pe foc. Pentru o nota subtila, se adauga cateva alune de padure rumenite inainte intr-o craticioara (fara ulei), apoi decojite si macinate la rasnita. Se adauga si untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.


Siropul: Se pun intr-un ibric, pe foc mic, apa cu zaharul, se fierb cam 5 minute, apoi se dau de pe foc. Se toarna repede putin cognac si cafea (lichida), se amesteca si se lasa la racit.


Decorul: Se bate frisca lichida (eu folosesc Megle) pana devine cremoasa si matasoasa. Se topeste putina ciocolata pe baie de abur sau la chocolate fondue. Pandispanul se taie cu formele de patiserie in cercuri, inimioare si patrate. Fiecare prajitura se taie si in doua foi, se insiropeaza nu foarte tare, se adauga crema, se presara nuca rumenita si putina coaja de lamaie, se adauga capacul. Se imbraca in frisca sau ciocolata, se decoreaza cu nuca, flori de napolitana si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan. Sfat! Nu am folosit prea multe alune de padure la crema, pentru a nu eclipsa celelalte arome de Craciun pe care am vrut sa le evidentiez: nuca si portocala.


Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/12/urside.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori