Tort cu ciocolata, vin si pere

Titlul acestei retete culinare nu este deloc exagerat, aceasta prajitura chiar este un deliciu. Cu blat pufos si pere aromate este un desert de iarna bine-venit.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort cu ciocolata, vin si pere

Ingrediente

  • Pentru blatul prajiturii:
  • 5 oua
  • 125 g zahar
  • o lingura de cacao
  • 80 g faina
  • 50 g amidon de porumb
  • 75 g ciocolata amaruie de menaj data prin razatoare
  • sare
  • Pentru crema:
  • 400g smantana
  • 250 g crema de branza dulce
  • 80 g zahar vanilat
  • 75 g ciocolata rasa
  • 2 plicuri de gelatina
  • 1-2 linguri de zahar pudra
  • Pentru ornare:
  • 6 pere
  • 350 ml vin rosu dulce
  • 250 g zahar
  • un baton scortisoara
  • o lingurita arome pentru vin fiert

Mod de preparare

Pentru blat se bat bine albusurile cu putina sare apoi cu zahar. Se adauga galbenusurile zdrobite cu telul si la urma faina cernuta amestecata cu praful de copt si amidonul de porumb. Se unge o forma de tort cu un strop de ulei apoi se tapeaza cu hartie de copt. Se toarna aluatul, se presara deasupra ciocolata rasa si se da la copt aproximativ 20 de minute la foc potrivit in cuptor preincalzit. Se lasa blatul copt la racit apoi se taie in doua parti egale pe orizontala.

Se amesteca branza cu smantana, se toarna zaharul, apoi gelatina hidratata in 100 ml apa rece si topita la bain marin (nu fiarta!), iar la urma se incorporeaza si ciocolata rasa. Se curata perele de coaja apoi se taie pe lung in cate doua jumatati egale carora li se indeparteaza casutele cu samburi. Partea incovoiata se incrusteaza cu furculita.

Vinul rosu se fierbe, intr-un vas mai inalt, impreuna cu zaharul, batonul de scortisoara si aromele de vin fiert. Cand vinul da in clocot se introduc jumatatile de para si una lasata intreaga. Se amesteca din cand in cand usor si se lasa sa fiarba la foc domol 20 de minute (daca perele sunt moi se lasa doar 10 minute). Perele se lasa sa se raceasca in vin. Dupa ce s-au racit se scot intr-o strecuratoare sa se zvante, iar siropul de vin se strecoara si se da deoparte.

Intr-o forma cu inel detasabil se monteaza tortul astfel:

se aseaza primul disc de blat, se toarna crema fina de branza, apoi al doilea blat pe care mai inainte l-am intepat din loc in loc cu o furculita. Se decoreaza cu jumatatile de para asezate pe margine, cu scobitura in jos. Para intreaga se aseaza la mijloc, iar deasupra se toarna jeleul preparat conform instructiunilor de pe ambalaj folosind sosul de vin ramas.


Tortul cu pere, ciocolata si vin se lasa cel putin 2 ore la frigider apoi se taie felii subtiri.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta quatro formaggi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Zacusca de ghebe

Zacusca de ghebe

Ambele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...

Zacusca de ghebe
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)
Cele mai apreciate rețete
Budinca de chia cu fructe
1
Budinci

Budinca de chia cu fructe

Chia este plina de vitamine si minerale, ajuta la reglarea greutatii, la controlarea poftei de dulce si lupta impotriva...

Budinca de chia cu fructe
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
2
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Coronita aperitiv cu carne si legume
3
Aperitive cu carne

Coronita aperitiv cu carne si legume

Coronita cu carne si legume este un aperitiv consistent si delicios. Taiem sunca cubulete. Dam cascavalul pe razatoare....

Coronita aperitiv cu carne si legume
Ciorba cu coasta afumata
4
Borsuri

Ciorba cu coasta afumata

Se prepara foarte usor si este asa bunaaa....preferata mea :)

Ciorba cu coasta afumata
Rotite din vinete umplute
5
Aperitive cu carne

Rotite din vinete umplute

Aroma toamnei pe platou

Rotite din vinete umplute
Parteneri
Aperitiv omleta cu sunculita taraneasca si ardei, in felii de paine
Bucataras.RO

Aperitiv omleta cu sunculita taraneasca si ardei, in felii de paine

Omleta cu șunculiță țărănească și ardei în felii de pâine, este, așa, ca un sandwich, doar că feliile...

Aperitiv omleta cu sunculita taraneasca si ardei, in felii de paine
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
ReteteCulinare.RO

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia