Diplomat cu ciocolata si zmeura

Diplomatul cu ciocolata si zmeura este o variatie foarte gustoasa a traditionalei retet tort cu diplomat. In plus modul de preparare este foarte simplu

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Diplomat cu ciocolata si zmeura

Ingrediente

  • Pentru blat :
  • 1-1/2 cana faina
  • 3/4 cana cacao
  • un praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 60 ml ulei (1/4 cana)
  • 160ml lapte de soia
  • 100ml sirop de artar sau miere
  • 1 lingurita otet sau suc de lamaie
  • esenta de vanilie
  • Mousse de ciocolata:
  • 750ml lapte de soia
  • 150g ciocolata 85% cacao (fara adaos de lapte)
  • 3 linguri amidon
  • 6g agar-agar (pudra)
  • 6 linguri zahar sau chiar 10 linguri pt. varianta mai dulce
  • esenta de vanilie
  • esenta de migdale sau de rom
  • Decor:
  • 400g zmeura congelata
  • 1 lingura amidon dizolvata intr-o lingura de apa
  • sirop de zmeura pt. insiropat blatul

Mod de preparare

Se incepe cu pregatirea blatului. Pentru asta, intr-un castron se cern impreuna ingredientele uscate (faina, cacaua, sarea, bicarbonatul), iar in alt castron se amesteca bine ingredientele umede (laptele de soia, siropul, otetul si esenta de vanilie). Ingredientele umede se toarna peste cele uscate si se omogenizeaza - rezulta o compozitie putin mai legata decat cea de chec, lipicioasa si elastica. Mai putin de jumatate din aceasta compozitie se toarna intr-o punga sau un cornet pentru frisca si in tava, pe hartie de copt, se spriteaza "piscoturi" (unul langa altul) de inaltimea formei de copt. Toata aceasta "banda de piscoturi" sa fie aproximativ egala cu lungimea cercului bazei formei de tort Restul de compozitie se toarna in forma de tort si se niveleaza. Atat blatul cat si "piscoturile se coc in jur de 20~30 min. sau pana sunt gata (piscotelele se coc mai repede fata de blat deci atentie sa nu se arda). Cand sunt gata se scot toate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

Mousse: Intr-o oala se dizolva agarul si amidonul in laptele de soia, se adauga si zaharul si se tine pe foc, amestecand, 2~3 minute - masurate din momentul in care a inceput sa fiarba compozitia. Se ia de foc, se adauga ciocolata tocata si se amesteca pana ce aceasta s-a dizolvat complet. Dupa ce s-a mai racorit putin crema se adauga si esentele. Totul se pune in blender si se mixeaza bine. Peretii formei tort se tapeteaza cu "banda de piscoturi", in mijlocul lor se pune foaia de blat (din care s-a decupat o margine de 3~5 mm astfel incat noua foaie de blat sa fie putin mai mica in diametru). Aceasta se insiropeaza cu sirop de zmeura. Peste blat se toarna mousse-ul de ciocolata, se niveleaza si se da la frigider. (Pentru cine foloseste zmeura proaspata, o poate aranja deasupra mousse-ului, presand putin fiecare zmeurica incat aceasta sa intre putin in mousse, dupa care poate da tortul la frigider).

Decor: zmeura congelata se pune pe foc mic si se lasa pana incepe sa lase putin suc; se adauga amidonul dizolvat, se amesteca si se mai tine pana ce toata compozitia incepe sa se lege. Se lasa sa se racoreasca dupa care se toarna peste mousse si se da din nou la rece.


Se lasa un timp la rece, dupa care se feliaza cu un cutit umezit. Reteta Diplomat cu ciocolata si zmeura a fost propusa de CristinaK Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro
Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura felie de lapte
1
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Piersicute
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
3
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Sarmalute in foi de vita
4
Specialitati

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Gnocchi cu carnati de curcan
Bucataras.RO

Gnocchi cu carnati de curcan

M-am inspirat dupa reteta lui Timea,a iesit ceva bun.

Gnocchi cu carnati de curcan
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola