Dobos in stil italian

Reteta de Dobos in stil italian este o reteta deosebita de prajitura de casa. Acest fel de prajitura este o reusita imbinare a traditionalului desert italian Panna cotta cu dobosul pe care il stim noi. Retetea se pregateste in t

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Dobos in stil italian

Ingrediente

  • BLAT DE CAFEA:
  • 300g unt
  • 250g zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 2 linguri cafea solubila
  • 6 oua
  • 300g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3 linguri rom sau brandy
  • un praf de sare
  • PANNA COTTA:
  • 750ml frisca lichida
  • 1 baton vanilie
  • 50g zahar
  • coaja rasa a 1/2 de lamaie
  • 9 foi de gelatina (12g de agar-agar)

Mod de preparare

Acest fel de prajitura este o reusita imbinare a traditionalului desert italian Panna cotta cu dobosul pe care il stim noi. Retetea se pregateste in trei etape dupa cum urmeaza:

1. BLAT DE CAFEA

Untul se taie bucatele si se mixeaza pana la o consistenta spumoasa. Moment in care se adauga zaharul si zaharul vanilat, apoi cafeaua solubila. Se adauga pe rand ouale, dupa fiecare ou se bate aproximativ 1/2minuit. Se adauga faina si praful de copt. Compozitia rezultata se imparte in 5 parti egale si se coace in forma tapetata cu hartie de copt in cuptorul incins la 160°C timp de 12-15minute (in functie de cuptor). Eu am copt in tava dreptunghiulara si apoi am decupat blaturile rotunde Blatul nu trebuie sa aiba mai mult de 0.5-1cm inaltime. Eu am mai facut jumatate de compozitie pt ca voiam sa fie tortul mai inalt si-mi trebuia si "material" pentru capitonarea peretilor formei de tort.

2.PANNA COTTA

Intr-o craticioara puneti frisca lichida si batonul despicat pe lung. Adaugati coaja de lamaie si zaharul (daca folositi frisca indulcita nu mai adaugati zaharul, va iesi prea dulce). Puneti frisca pe foc si fierbeti 12-15minute dupa care dati-o deoparte si strecurati-o, cat este inca fierbinte adaugati-i gelatina inmuiata in prealabil apa rece. Apoi dati la frigider sa se inchege.

3. ASAMBLAREA TORTULUI Faceti un caffè coretto (adica cafea indulcita) la care adaugati o lingurita - doua de brandy). Acesta va fi siropul cu care veti insiropa blaturile. Puneti in forma(18cm) de tort pregatita cu folie transparenta primul blat. Imbracati si peretii formei si insiropati din belsug. Puneti deasupra blatului doua-trei linguri de panna cotta. Procedati in acest fel blat-panna cotta, blat-panna cotta pana sus. Daca doriti un tort in forma de 18cm mai inaltut atunci e musai sa faceti panna cotta mai multa, mariti cantitatea la 1 l.


Introduceti tortul Dobos in stil italian la frigider peste noapte, dupa ce il scoateti din frigider ungeti cu unt si decorati cum va place.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Cledne
1
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Inghetata lapte de pasare
2
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
3
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
4
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
5
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii