Dobos in stil italian

Reteta de Dobos in stil italian este o reteta deosebita de prajitura de casa. Acest fel de prajitura este o reusita imbinare a traditionalului desert italian Panna cotta cu dobosul pe care il stim noi. Retetea se pregateste in t

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Dobos in stil italian

Ingrediente

  • BLAT DE CAFEA:
  • 300g unt
  • 250g zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 2 linguri cafea solubila
  • 6 oua
  • 300g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 3 linguri rom sau brandy
  • un praf de sare
  • PANNA COTTA:
  • 750ml frisca lichida
  • 1 baton vanilie
  • 50g zahar
  • coaja rasa a 1/2 de lamaie
  • 9 foi de gelatina (12g de agar-agar)

Mod de preparare

Acest fel de prajitura este o reusita imbinare a traditionalului desert italian Panna cotta cu dobosul pe care il stim noi. Retetea se pregateste in trei etape dupa cum urmeaza:

1. BLAT DE CAFEA

Untul se taie bucatele si se mixeaza pana la o consistenta spumoasa. Moment in care se adauga zaharul si zaharul vanilat, apoi cafeaua solubila. Se adauga pe rand ouale, dupa fiecare ou se bate aproximativ 1/2minuit. Se adauga faina si praful de copt. Compozitia rezultata se imparte in 5 parti egale si se coace in forma tapetata cu hartie de copt in cuptorul incins la 160°C timp de 12-15minute (in functie de cuptor). Eu am copt in tava dreptunghiulara si apoi am decupat blaturile rotunde Blatul nu trebuie sa aiba mai mult de 0.5-1cm inaltime. Eu am mai facut jumatate de compozitie pt ca voiam sa fie tortul mai inalt si-mi trebuia si "material" pentru capitonarea peretilor formei de tort.

2.PANNA COTTA

Intr-o craticioara puneti frisca lichida si batonul despicat pe lung. Adaugati coaja de lamaie si zaharul (daca folositi frisca indulcita nu mai adaugati zaharul, va iesi prea dulce). Puneti frisca pe foc si fierbeti 12-15minute dupa care dati-o deoparte si strecurati-o, cat este inca fierbinte adaugati-i gelatina inmuiata in prealabil apa rece. Apoi dati la frigider sa se inchege.

3. ASAMBLAREA TORTULUI Faceti un caffè coretto (adica cafea indulcita) la care adaugati o lingurita - doua de brandy). Acesta va fi siropul cu care veti insiropa blaturile. Puneti in forma(18cm) de tort pregatita cu folie transparenta primul blat. Imbracati si peretii formei si insiropati din belsug. Puneti deasupra blatului doua-trei linguri de panna cotta. Procedati in acest fel blat-panna cotta, blat-panna cotta pana sus. Daca doriti un tort in forma de 18cm mai inaltut atunci e musai sa faceti panna cotta mai multa, mariti cantitatea la 1 l.


Introduceti tortul Dobos in stil italian la frigider peste noapte, dupa ce il scoateti din frigider ungeti cu unt si decorati cum va place.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonaci Babani
1
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
5
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Aperitiv briose cu legume si sunca presata
Bucataras.RO

Aperitiv briose cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Aperitiv briose cu legume si sunca presata
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide