Tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda

Un nou tort cu glazură oglindă, de data aceasta din ciocolată. Tort cu două foi de pandişpan, un strat de pişcoturi, cremă de mascarpone cu cafea, cremă de ciocolată albă, glazură oglindă din ciocolată, decorată cu fluturaşi de ciocolată făcuţi de mine. Ai mei au fost foarte încântaţi de tort, le-au plăcut mult cremele, glazura dar şi felul cum se reflectă fluturaşii.

Portii
12
Timp pregatire
240 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
ridicata
Tort de ciocolata si cafea cu glazura oglinda

Ingrediente

  • 150 g smântână 30% grăsime
  • Pentru foi:
  • 4 ouă
  • 115 g făină
  • 3 linguri zahăr
  • 150 ml ulei
  • 4 linguri apă fierbinte
  • Un praf de sare
  • 8 g praf de copt
  • În plus: o lingură cu vârf de cacao pentru foaia de cacao
  • 7 pişcoturi pentru stratul de mijloc
  • Pentru crema de mascarpone şi cafea:
  • 250 g mascarpone
  • 2 linguri zahăr pudră vanilat
  • 1 linguriţă rasă cafea
  • O jumătate de linguriţă ness
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 150 g smântână 30% grăsime
  • 100 g ciocolată albă
  • Pentru însiropat:
  • 250 ml apă
  • 2 linguriţe ness
  • Pentru glazura oglindă:
  • 100 g zahăr
  • 80 ml apă
  • 100 ml lapte condensat
  • 180 g ciocolată mix (cu lapte şi neagră)
  • 9 g gelatină hidratată în 50 ml apă rece
  • Pentru decor:
  • 50 g ciocolată albă + 30 g neagră pentru decoraţiuni
  • Perle de zahăr

Mod de preparare

Blatul:

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă pe rând zahărul, gălbenuşurile, uleiul, apa. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecând uşor cu o spatulă, omogenizând. Jumătate din compoziţie se amestecă bine cu cacaua, cealaltă jumătate rămâne albă. Se toarnă cele două aluaturi în forme de copt rotunde, pregătite cu foaie de copt şi se coc, pe rând, la cuptorul preîncălzit, la foc mic, până trec testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Crema de mascarpone şi cafea:

Se bate cu mixerul smântâna, se încorporează mascarponele şi zahărul pudră vanilat, nessul şi cafeaua, amestecând până devine cremoasă şi fină.

Crema de ciocolată albă:

Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă la răcit, se amestecă împreună cu smântâna.

Pentru însiropat:

Se pregăteşte un ness din apă şi o lingură de ness, fără zahăr. Se lasă la răcit.

Asamblare:

foaia albă se însiropează delicat, apoi se întinde peste ea o treime din crema de mascarpone, se adaugă pişcoturile înmuiate uşor în ness, se mai adaugă o treime din crema de mascarpone, apoi foaia de cacao, însiropată de asemenea. Se îmbracă tortul în crema rămasă, apoi se dă la frigider 10 minute.

Se scoate tortul de la rece şi se îmbracă în crema de ciocolată albă, din care se dă deoparte două linguri pentru decor (pentru floricelele pe care se sprijină cercurile). Se dă din nou la frigider până e gata glazura.

Glazura oglindă:

Se pune gelatinala hidratat în apă rece.

Se pun, într-o crăticioară, zahărul cu apa şi laptele condensat, se fierb un pic până se dizolvă zahărul. Apoi se toarnă amestecul într-un vas în care am mărunţit cele două feluri de ciocolată. Se amestecă bine, să se topească ciocolata. Când temperatura scade sub 55 de grade, se adaugă gelatina hidratată şi se amestecă bine. Se strecoară pentru că rămân bucăţele de ciocolată netopite sau cocoloaşe de la gelatină. Eu am strecurat de 3 ori.

Dacă o turnaţi lichidă (are acum aprox. 35 de grade), se va prelinge pe tot tortul. De aceea, se lasă bine la răcit, astfel încât să devină vâscoasă (consistenţa trebuie să fie ca a mierii.)

Dacă vi se îngroaşă prea tare glazura, aceasta se poate încălzi pe baie de abur înapoi până la 35 de grade şi apoi iar răcită dar numai atât cât să devină vâscoasă.

Se scoate tortul de la rece, se aşază pe un suport (eu am folosit o cupă de îngheţată cu picior) aflat într-o tavă (eu am folosit o tavă de tartă), apoi se toarnă glazura peste tort. Dacă nu a avut consistenţa care trebuia de prima dată, nu vă speriaţi, excesul de glazură care cade în tavă se foloseşte din nou: se strânge într-un pahar, se mai lasă la răcit, apoi se toarnă din nou peste tort. Eu l-am turnat de 3 ori, până a căpătat aspectul pe care-l doream (e a doua oară când fac un astfel de tort, încă mai am şi eu de învăţat). Nu se nivelează cu spatula, pentru că lasă urme. Pe măsură ce se răceşte, glazura se îngroaşă. Capătă un luciu frumos.

Pentru decor:

La final, se decorează tortul după plac. Eu am decorat cu flori din crema rămasă şi nişte fluturaşi, bănuţi şi cercuri pe care le-am făcut (cât timp s-a răcit glazura) din ciocolată albă şi neagră, topite la bain-marie în vase diferite, răcite şi turnate în poşuri. Se desenează din ciocolată cercuri, bănuţi şi fluturi pe hârtie de copt, ajutându-vă de şabloane puse sub hârtia de copt. Se dau la frigider până la utilizare. Se pot adăuga şi perle de zahăr din comerţ.

Eu l-am lăsat o oră la frigider şi am trecut nerăbdătoare la pozat, dar trebuie să stea mai multe ore la rece până la servire, pentru a se închega bine glazura.

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/tort-de-ciocolata-si-cafea-cu-glazura.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
2
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
4
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Parteneri
Tarta cu piept de pui si porumb
Bucataras.RO

Tarta cu piept de pui si porumb

TARTE si PLACINTE rumenite si iscusite

Tarta cu piept de pui si porumb
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise