Tort de Punci Aniversar

Acest tort a fost facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si am vrut sa ii fac ceva mai aparte, adica un tort cu miros specific sezonului rece si mai ales ca este si in preajma Craciunui, nu am stat prea mult pe ganduri si am trecut la treaba :D. Nu este deloc dulce, cu un blat ferm si crema delicioasa :x Cu siguranta il voi mai repeta ori de cate ori o sa am ocazia.

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie
Tort de Punci Aniversar

Ingrediente

  • Pentru punci:
  • 1 portocala feliata
  • 150 ml vin rosu
  • 2 seminte de anason
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 cuisor
  • Pentru blat:
  • 125 g unt
  • 125 g zahar
  • 75 g ciocolata amaruie
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • 220 g faina
  • cacao
  • 1 plic praf de copt
  • Pentru crema:
  • 4 g de agar-agar sau 10g de gelatina granule
  • zeama de la 2 portocale
  • zeama de la o lamaie
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • rom
  • frisca batuta ( din 350ml frisca lichida) +100ml frisca pentru ornat

Mod de preparare

Incepem in a prepara punciul: punem la foc vinul impreuna cu feliile de portocala, scortisoara, semintele de anason si cuisorul, cand a inceput sa se incalzeasca mai lasam 2 minute si il dam deoparte sa se racoreasca. Dupa care il strecuram de mirodenii.

Pentru blat:

Batem untul (trebuie sa fie la temperatura camerei) impreuna cu zaharul, adaugam ouale unul cate unul pana le incorporam bine in compozitie si praful de sare deasemenea.

Faina o amestecam cu praful de copt si cacaua, radem ciocolata pe razatoare mica si le adaugam in compozitia de unt, alternand cu punciul racit. Tapetam o tava cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt si dam la cuptor cca 30 min. Il scoatem si il lasam sa se raceasca complet.

Pentru crema:

Galbenusurile le punem pe bain-marie impreuna cu zaharul si romul cca 7 minute, pe urma adaugam sucul de la citritrice (200ml), separat luam 3 linguri de suc si dizolvam praful de agar-agar, il fierbem 2 minute si apoi il punem peste crema, mai lasam 2-3 minute. Lasam la racit, amestecand din cand in cand pana se raceste complet si crema se incheaga.

Dupa ce s-a racit o amestecam cu frisca batuta.

Pentru ansamblare:

Blatul il asezam in tava in care l-am copt, il insiropam bine cu sucul de portocale si peste turnam crema. Dam la frigider peste noapte.

A doua zi il scoatem pe o farfurie si il invelim cu un strat de frisca subtire si il ornam dupa preferinte.

Este senzational!

Tips-uri:

1. Agar-agar-este asemanator cu gelatina, dar diferenta este ca acesta poate ajunge la punctul de fierbere pe cand gelatina nu, si se intareste la temperatura camerei.

2. 4 grame de agar-agar este comparativ cu 10 grame de gelatina granule.

3. Pudra de agar-agar se dizolva in cateva linguri de apa sau suc apoi se aduce la punctul de fierbere cca. 2 minute, amestecand continuu.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Salata de cartofi cu ardei kapia copti
Bucataras.RO

Salata de cartofi cu ardei kapia copti

Reteta aceasta face parte din categoria retetelor rapide! Se face atat de usor, este satioasa, iar ardeii kapia copti ii dau...

Salata de cartofi cu ardei kapia copti
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos