Acest tort a fost facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si am vrut sa ii fac ceva mai aparte, adica un tort cu miros specific sezonului rece si mai ales ca este si in preajma Craciunui, nu am stat prea mult pe ganduri si am trecut la treaba :D. Nu este deloc dulce, cu un blat ferm si crema delicioasa :x Cu siguranta il voi mai repeta ori de cate ori o sa am ocazia.
Incepem in a prepara punciul: punem la foc vinul impreuna cu feliile de portocala, scortisoara, semintele de anason si cuisorul, cand a inceput sa se incalzeasca mai lasam 2 minute si il dam deoparte sa se racoreasca. Dupa care il strecuram de mirodenii.
Pentru blat:
Batem untul (trebuie sa fie la temperatura camerei) impreuna cu zaharul, adaugam ouale unul cate unul pana le incorporam bine in compozitie si praful de sare deasemenea.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacaua, radem ciocolata pe razatoare mica si le adaugam in compozitia de unt, alternand cu punciul racit. Tapetam o tava cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt si dam la cuptor cca 30 min. Il scoatem si il lasam sa se raceasca complet.
Pentru crema:
Galbenusurile le punem pe bain-marie impreuna cu zaharul si romul cca 7 minute, pe urma adaugam sucul de la citritrice (200ml), separat luam 3 linguri de suc si dizolvam praful de agar-agar, il fierbem 2 minute si apoi il punem peste crema, mai lasam 2-3 minute. Lasam la racit, amestecand din cand in cand pana se raceste complet si crema se incheaga.
Dupa ce s-a racit o amestecam cu frisca batuta.
Pentru ansamblare:
Blatul il asezam in tava in care l-am copt, il insiropam bine cu sucul de portocale si peste turnam crema. Dam la frigider peste noapte.
A doua zi il scoatem pe o farfurie si il invelim cu un strat de frisca subtire si il ornam dupa preferinte.
Este senzational!
Tips-uri:
1. Agar-agar-este asemanator cu gelatina, dar diferenta este ca acesta poate ajunge la punctul de fierbere pe cand gelatina nu, si se intareste la temperatura camerei.
2. 4 grame de agar-agar este comparativ cu 10 grame de gelatina granule.
3. Pudra de agar-agar se dizolva in cateva linguri de apa sau suc apoi se aduce la punctul de fierbere cca. 2 minute, amestecand continuu.
Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarDe cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...
Gutui cu carne de puiAceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...
Aluat dulce pentru placinta• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazareO reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...
Prajitura cu mere, budinca si foietajRetete usoare de Primavara!
Chec aperitiv cu urzici proaspeteMere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Comentarii