Acest tort a fost facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si am vrut sa ii fac ceva mai aparte, adica un tort cu miros specific sezonului rece si mai ales ca este si in preajma Craciunui, nu am stat prea mult pe ganduri si am trecut la treaba :D. Nu este deloc dulce, cu un blat ferm si crema delicioasa :x Cu siguranta il voi mai repeta ori de cate ori o sa am ocazia.
Incepem in a prepara punciul: punem la foc vinul impreuna cu feliile de portocala, scortisoara, semintele de anason si cuisorul, cand a inceput sa se incalzeasca mai lasam 2 minute si il dam deoparte sa se racoreasca. Dupa care il strecuram de mirodenii.
Pentru blat:
Batem untul (trebuie sa fie la temperatura camerei) impreuna cu zaharul, adaugam ouale unul cate unul pana le incorporam bine in compozitie si praful de sare deasemenea.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacaua, radem ciocolata pe razatoare mica si le adaugam in compozitia de unt, alternand cu punciul racit. Tapetam o tava cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt si dam la cuptor cca 30 min. Il scoatem si il lasam sa se raceasca complet.
Pentru crema:
Galbenusurile le punem pe bain-marie impreuna cu zaharul si romul cca 7 minute, pe urma adaugam sucul de la citritrice (200ml), separat luam 3 linguri de suc si dizolvam praful de agar-agar, il fierbem 2 minute si apoi il punem peste crema, mai lasam 2-3 minute. Lasam la racit, amestecand din cand in cand pana se raceste complet si crema se incheaga.
Dupa ce s-a racit o amestecam cu frisca batuta.
Pentru ansamblare:
Blatul il asezam in tava in care l-am copt, il insiropam bine cu sucul de portocale si peste turnam crema. Dam la frigider peste noapte.
A doua zi il scoatem pe o farfurie si il invelim cu un strat de frisca subtire si il ornam dupa preferinte.
Este senzational!
Tips-uri:
1. Agar-agar-este asemanator cu gelatina, dar diferenta este ca acesta poate ajunge la punctul de fierbere pe cand gelatina nu, si se intareste la temperatura camerei.
2. 4 grame de agar-agar este comparativ cu 10 grame de gelatina granule.
3. Pudra de agar-agar se dizolva in cateva linguri de apa sau suc apoi se aduce la punctul de fierbere cca. 2 minute, amestecand continuu.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii