Acest tort a fost facut cu ocazia zilei de nastere a sotului meu si am vrut sa ii fac ceva mai aparte, adica un tort cu miros specific sezonului rece si mai ales ca este si in preajma Craciunui, nu am stat prea mult pe ganduri si am trecut la treaba :D. Nu este deloc dulce, cu un blat ferm si crema delicioasa :x Cu siguranta il voi mai repeta ori de cate ori o sa am ocazia.
Incepem in a prepara punciul: punem la foc vinul impreuna cu feliile de portocala, scortisoara, semintele de anason si cuisorul, cand a inceput sa se incalzeasca mai lasam 2 minute si il dam deoparte sa se racoreasca. Dupa care il strecuram de mirodenii.
Pentru blat:
Batem untul (trebuie sa fie la temperatura camerei) impreuna cu zaharul, adaugam ouale unul cate unul pana le incorporam bine in compozitie si praful de sare deasemenea.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacaua, radem ciocolata pe razatoare mica si le adaugam in compozitia de unt, alternand cu punciul racit. Tapetam o tava cu diametrul de 26 cm cu hartie de copt si dam la cuptor cca 30 min. Il scoatem si il lasam sa se raceasca complet.
Pentru crema:
Galbenusurile le punem pe bain-marie impreuna cu zaharul si romul cca 7 minute, pe urma adaugam sucul de la citritrice (200ml), separat luam 3 linguri de suc si dizolvam praful de agar-agar, il fierbem 2 minute si apoi il punem peste crema, mai lasam 2-3 minute. Lasam la racit, amestecand din cand in cand pana se raceste complet si crema se incheaga.
Dupa ce s-a racit o amestecam cu frisca batuta.
Pentru ansamblare:
Blatul il asezam in tava in care l-am copt, il insiropam bine cu sucul de portocale si peste turnam crema. Dam la frigider peste noapte.
A doua zi il scoatem pe o farfurie si il invelim cu un strat de frisca subtire si il ornam dupa preferinte.
Este senzational!
Tips-uri:
1. Agar-agar-este asemanator cu gelatina, dar diferenta este ca acesta poate ajunge la punctul de fierbere pe cand gelatina nu, si se intareste la temperatura camerei.
2. 4 grame de agar-agar este comparativ cu 10 grame de gelatina granule.
3. Pudra de agar-agar se dizolva in cateva linguri de apa sau suc apoi se aduce la punctul de fierbere cca. 2 minute, amestecand continuu.
Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!
Prajitura pufoasa cu branzaE o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure• scoateti samburii din prunele proaspete si mixatii-le impreuna cu menta proaspata• puneti vinul la redus pe foc, impreuna
Rulada de porc cu sos picant de pruneAdor pestele iar de când am descoperit aceasta reteta am renunțat sa mai cumpăr conserve din comerț.
Conserva de peste cu legume pentru iarnaPoate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarO prajitura rapida si foarte buna. In weekend ne place sa savuram prajiturele alaturi de cafea sau dupa masa de pranz. Uneori...
Prajitura cu ananas si nuciAnul trecut am facut-o pt prima oara...baietilor mei le place mult pasta de ardei la tub Gulas din comert, care este si dulce...
Pasta de gogosari copti sau GulasReţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.
Scovergi ardelenestiAm vazut la Merisor baghete umplute. Am poftit la ele si am executat si eu unele delicioase.
Baghete umplute cu salam, ciuperci, ardei si porumbReteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...
Strudel cu mere
Comentarii