Tort de turta dulce

Aceasta este reteta mea "ca la mama acasa". In familia mea se facea turta dulce inca de cand eram mic copil - iar deoarece baietii nostril sunt mari amatori de creme a luat nastere acum cativa ani acest tort, o combinatie intre dulciurile lor preferate: cremele si turta dulce, adica tortul de turta dulce pe care-l asteapta cu nerabdare in fiecare an de Craciun.

Portii
8
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
180 minute
Complexitate
medie
Tort de turta dulce

Ingrediente

  • Pentru Turta dulce
  • 5 1/2 cani faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 lingurite condimente (scortisoara, ghimbir praf, piper, cuisoare macinate, anason macinat, nucsoara)
  • 1 lingurita praf de cafea instant
  • 1 lingura cacao
  • ½ lingurita sare
  • 220 g unt la temperatura camerei
  • 1 cana zahar
  • 2 oua
  • 1 ou batut pentru uns
  • 1½ cana miere
  • Esenta de vanilie
  • Glazura pentru turta dulce:
  • Un albus de ou (36g)
  • 300 g zahar pudra cernut
  • 1 lingura amidon alimentar
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • Pentru Blatul de Tort:
  • 8 oua
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri zahar vanilat
  • 3 linguri ulei
  • 2 lingurite praf de copt (optional)
  • Pentru Crema Mocha:
  • 1 pachet de unt la temperatura camerei
  • 3 cani zahar pudra
  • Esenta de vanilie
  • 3 linguri espresso
  • 1 lingura cacao
  • Pentru ornare:
  • 500 ml frisca pentru ornare
  • 2-3 linguri cocos

Mod de preparare

Turta dulce: *Nota: din aluat ies cam 50 de prajiturele mici, daca il folositi doar pentru 2-3 casute se pot reduce cantitatile. Se amesteca intr-un bol faina cernuta, sarea, bicarbonatul si condimentele. Intr-ul alt vas batem untul cu zaharul (5-10 min) pana devine pufos si isi deschide culoarea. Apoi adaugam ouale unul cate unul, mixand pana la omogenizare dupa fiecare adaugare. Urmeaza sa adaugam mierea dupa care si faina, framantam pana devine omogen. Aluatul trebuie lasat la frigider cel putin 2 ore (acoperit cu folie alimentara), indicat chiar peste noapte. Incalzim cuptorul la 175 C. Impartim aluatul in 4 bucati, il framantam bucata cu bucata si il intindem pe planseta presarata cu faina (vedeti grosimea in imagini). E important ca inainte de a taia bucatile pentru casa sa dam la o parte faina de pe aluat cu o pensula (ori dupa coacere vor ramane albe si inestetice). Taiem bucatile pentru casute (2 pereti dreptunghiuari, 2 fronturi cu o usa decupata si 2 dreptunghiuri cu 1-1.5 cm mai lungi decat peretii pentru acoperis).


Desenam pe un carton modelul de casuta, il decupam si il folosim la decupat prajiturelele din turta dulce. Dupa decuparea prajiturelelor, le punem 15 minute in frigider apoi le transferam pe tava acoperita cu hartie de copt cerata si le coacem aproximativ 15 minute rotind tava la jumatatea timpului de coacere. Le scoatem pe un gratar la racit si le ungem, caldute, cu un ou batut cu putina apa pentru luciu. Prajiturelele se decoreaza dupa 1-2 zile de la coacere. Pentru glazura amestecam toate ingredientele (cele uscate, cernute) cu mixerul timp de minim 5 minute, crescand viteza, apoi punem glazura in pos sau conuri de hartie. Pentru a lipi bucatile casutelor avem nevoie de glazura mai groasa, iar pentru decorat trebuie sa fie putin mai moale (se mai adauga cativa stropi de apa sau suc de lamaie) in functie de consistenta zaharului pudra. Pe o bucata de hartie de copt, se lipeste baza unui front pentru stabilitate. Se lipesc apoi peretii de fronturi, se lasa putin sa se uste si se lipesc si acoperisurile. Dupa ce sunt uscate se decoreaza.


Glazura se pastreaza intr-un bol (si in timp ce lucrati) pe care il acoperim cu un servetel de hartie ud/ lipit de suprafata glazurii deoarece se usca foarte repede. Spor! Blaturi de tort Pentru blaturile de tort am folosit reteta de baza a mamei mele care nu da niciodata gres – reteta este pentru 2 blaturi de 21cm diametru. Incalzim cuptorul la 170C. Separam albusurile de galbenusuri. Mixam bine albusurile cu un praf de sare si atunci cand sunt tari adaugam zaharul pe rand, cate o lingura. Continuam sa batem pana se topeste tot zaharul, apoi adaugam galbenusurile si uleiul, pe rand. Trecem de la mixer la spatula si adaugam faina cu condimentele si praful de copt cernute. Omogenzam usor. Turnam compozitia in 2 tavi unse cu unt si tapetate cu hartie de copt. Coacem pana blatul devine ferm si auriu, il testam cu o scobitoare. Se lasa la racit in cuptor cu usa deschisa, apoi se rastoarna pe un gratar. Inainte de a le umple cu crema se pot insiropa cu sirop de zahar simplu. Crema Mocha Se mixeaza untul cu zaharul pana devine moale si pufos, apoi se adauga restul ingredientelor si se mixeaza pana la omogenizare. Asamblare Insiropam blaturile cu sirop de zahar simplu (optional) si le acoperim cu crema mocha.


Punem totul la frigider 30min-1 h timp in care batem frisca. Scoatem tortul, il ornam cu frisca si asezam cu grija casutele de turta dulce, apoi il presaram cu cocos. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Orez cu carne de curcan, la cuptor
Bucataras.RO

Orez cu carne de curcan, la cuptor

Orez cu carne de curcan, la cuptor
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola