Tort Eufrosina (cu alune de padure)

Pentru onomastica mamei am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă cu alune de pădure, decorat cu crema ganache, frişcă şi floricele de zahăr.

Portii
15
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Tort Eufrosina (cu alune de padure)

Ingrediente

  • 3 linguri zahăr
  • 50 ml frişcă lichidă
  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă + 2 albuşuri
  • un vârf linguriţă sare
  • 5 linguri zahăr
  • 4 linguri făină
  • un plic praf de copt
  • 4 linguri nucă măcinată
  • pentru crema cu alune de pădure:
  • 2 gălbenuşuri
  • 250 ml lapte
  • Un plic zahăr vanilat Bourbon
  • 2 lingurifăină
  • 50 g unt
  • Câteva alune de pădure
  • pentru crema ganache:
  • 100 g ciocolată cu lapte
  • 150 ml frişcă lichidă
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 2 pere
  • 200 ml vin alb demidulce
  • 200 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriţă coajă de portocală
  • 1 linguriţă coajă de lămâie
  • O jumătate de baton de vanilie
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 50 ml frişcă lichidă
  • Flori de zahăr

Mod de preparare

Blatul:

Se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Se încorporează şi ingredientele uscate: praful de copt, făina şi nuca, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână compoziţia aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, se coace la foc mic până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Siropul de fructe şi vin:

Se pune o crăticioară cu apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coaja de portocală şi de lămâie pe foc mic. Când încep să se formeze bule, se adaugă perele, se lasă până se înmoaie. Se scot fructele pe o farfurie (se pot folosi la alte prăjituri). Se lasă siropul să fiarbă 10 minute, până scade şi se îngroaşă un pic. Se lasă la răcit.

Crema cu alune de pădure:

Se rumenesc bine câteva alune de pădure într-o crăticioară cu puţină sare (fără ulei). Se lasă la răcit, se decojesc, se macină la râşniţă sau la maşina de tocat nucă.

Într-o crăticioară, se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, turnând laptele cald. Se bate un pic cu telul să fie aerată şi se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă bine. După ce se răceşte, va căpăta textura unei budinci mai groase. Se adaugă alunele măcinate şi frişca lichidă şi se amestecă cu mixerul 2-3 minute, până devine fină şi mătăsoasă.

Crema ganache:

Se încălzeşte frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă. Se adaugă ciocolata ruptă în bucăţele, se amestecă până se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. Apoi se bate cu mixerul până devine mătăsoasă.

Asamblare şi Decor:

Se taie blatul şi se însiropează.

Se umple cu crema de alune de pădure, având grijă să dăm deoparte 2 linguri de cremă şi pentru decor.

Se bate frişca lichidă până devine consistentă.

Se îmbracă tortul în crema ganache, se ornează cu flori din frişcă, din crema rămasă, se decorează cu flori de zahăr şi se presară pe margini alune măcinate.

Se dă la rece până la servire.

Sfaturi:

Este bine ca nuca să fie rumenită la cuptor 10 minute, înainte de a fi măcinată, astfel este mult mai aromată.

Porţii: 15

Timp total: aprox 3h 30min

Pofta Buna!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/09/tort-eufrosina-2017.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Salata de cartofi cu ardei kapia copti
Bucataras.RO

Salata de cartofi cu ardei kapia copti

Reteta aceasta face parte din categoria retetelor rapide! Se face atat de usor, este satioasa, iar ardeii kapia copti ii dau...

Salata de cartofi cu ardei kapia copti
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos