Aceasta reteta de tort se potriveste de minune la orice ocazie festiva. Tortul Somloi este unul dintre cele mai renumite deserturi din Ungaria. El a luat “nastere” pe la sfarsitul anului 1950 in renumitul restaurant Gundell din Budapesta.
Aceasta prajitura este una dintre cele mai renumite deserturi din Ungaria. Ea a luat “nastere” pe la sfarsitul anului 1950 in renumitul restaurant Gundell din Budapesta.
Tortul Somloi incepem cu separarea albusurilor de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort (28cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.
Procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.
Urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi astfel: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.
Lasam blaturile de tort sa se raceasca si pregatim siropul cu care le vom insiropa.
Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin obtinand consistenta unui sirop. La sfarsit adaugam si esenta de rom.
Acum e momentul sa pregatim si delicioasa crema de vanilie.
Punem pe foc jumatate din lapte (300ml) si adaugam miezul din pastaia de vanilie impreuna cu pastaia. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate de lapte, deasemenea adaugam si jumatate din zahar (100 gr) si faina. Frecam bine cu mixerul si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu cu o lingura de lemn pana se ingroasa. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas (100 gr) si incorporam usor in crema calda.
Luam blatul cu vanilie, il insiropam, intindem 1/3 din crema de vanilie, presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema, presaram nuca macinata, asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram nuca macinata.
Imbracam si marginile tortului in “haina” de nuca macinata si decoram cu stafide si nuci intregi.
Tortul Somloi se poate servi atat cu frisca batuta cat si cu glazura de ciocolata.
Sursa acestei retete este blogul culinar Delicious Flavours.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorUna din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilieTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postPentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...
Sos de castraveti cu smantanaAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeEste un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive
Tort cu frisca si fructe
Comentarii