Tort Somloi

Aceasta reteta de tort se potriveste de minune la orice ocazie festiva. Tortul Somloi este unul dintre cele mai renumite deserturi din Ungaria. El a luat “nastere” pe la sfarsitul anului 1950 in renumitul restaurant Gundell din Budapesta.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort Somloi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru blaturi
  • 1. Blatul cu vanilie
  • - 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • 2-3 picaturi esenta vanilie
  • 1 praf de sare
  • 2. Blatul cu cacao
  • - 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 2
  • 5 linguri de faina
  • ½ lingura cacao
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 3. Blatul cu nuca
  • - 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 1 lingura nuca macinata
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Ingrediente pentru sirop:
  • - 50 gr zahar
  • 50 ml apa
  • 40 ml esenta de rom (2 fiole)
  • Ingrediente pentru crema:
  • - 600 ml lapte
  • ½ pastaie de vanilie
  • 200 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 3 oua

Mod de preparare

Aceasta prajitura este una dintre cele mai renumite deserturi din Ungaria. Ea a luat “nastere” pe la sfarsitul anului 1950 in renumitul restaurant Gundell din Budapesta.

Tortul Somloi incepem cu separarea albusurilor de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort (28cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi astfel: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si continuam sa batem pana devine o spuma tare. Punem deoparte mixerul si incorporam pe rand galbenusurile cu ajutorul unei linguri de lemn. Urmeaza sa adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

Lasam blaturile de tort sa se raceasca si pregatim siropul cu care le vom insiropa.

Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin obtinand consistenta unui sirop. La sfarsit adaugam si esenta de rom.

Acum e momentul sa pregatim si delicioasa crema de vanilie.
Punem pe foc jumatate din lapte (300ml) si adaugam miezul din pastaia de vanilie impreuna cu pastaia. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate de lapte, deasemenea adaugam si jumatate din zahar (100 gr) si faina. Frecam bine cu mixerul si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu cu o lingura de lemn pana se ingroasa. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas (100 gr) si incorporam usor in crema calda.

Acum a sosit momentul sa asamblam tortul :)

4

Luam blatul cu vanilie, il insiropam, intindem 1/3 din crema de vanilie, presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema, presaram nuca macinata, asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram nuca macinata.
Imbracam si marginile tortului in “haina” de nuca macinata si decoram cu stafide si nuci intregi.


Tortul Somloi se poate servi atat cu frisca batuta cat si cu glazura de ciocolata.
Sursa acestei retete este blogul culinar Delicious Flavours.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Tort duo de ciocolată
Bucataras.RO

Tort duo de ciocolată

Un tort cu ciocolată este întotdeauna un dulce savuros apreciat de toată lumea. Poate fi alegerea perfectă atunci când...

Tort duo de ciocolată
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise