Tortul Sultanului

Tortul sultanului este reteta tortului perfect pentru orice sarbatoare sau ocazie festiva. Este o reteta de tort deosebit, cu blat de ciocolata si 3 tipuri de crema: de vanilie, migdale si ciocolata.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Tortul Sultanului

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 9 oua; 30 g faina; 30 g amidon; 100 g zahar; 50 g cacao; 100 g migdale (sau alune) decojite macinate marunt; 50 g unt; sirop pentru insiropat : 100 ml (eu am folosit din compot) + 3 linguri coniac;
  • Pentru crema vanilie:
  • 5 galbenusuri; 50 g amidon; 600 ml lapte; 20 g unt; 100 g zahar; vanilie;
  • Pentru crema de migdale:
  • 5 g gelatina granulata (sau 2 foi); 1 lingura coniac; 180 g migdale (sau alune) decojite macinate grosier; 150 ml smantana dulce (pentru frisca);
  • Pentru crema ciocolataI:
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca); 200 g ciocolata fondanta; 30 g zahar;
  • Pentru crema ciocolata II:
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca); 150 g ciocolata fondanta; 100 g zahar;

Mod de preparare

1. Blatul:

Se amesteca faina cu amidonul, cacaua, pulberea de migdale si zaharul (pentru blat am folosit zahar brun). Se adauga 2 oua si 7 galbenusuri si se amesteca bine cu mixerul. Se topeste untul si se incorporeaza. Separat se bat cel 7 albusuri cu un praf de sare apoi se incorporeaza usor, cu o paleta, in aluat. Se coace o foaie intr-o tava mare de aragaz (17 x 34 cm) , tapetata cu hartie de copt, la 220 grade C timp de 8-10 min. Apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.

2. Crema de vanilie:

Se incalzeste laptele cu untul si vanilia. Se freaca bine 5 galbenusuri cu zaharul, apoi se adauga amidonul, si laptele fierbinte in fir, amestecand continuu. Se pune pe foc mic si se fierbe pana cand crema sta teapana pe lingura. Se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand pentru a nu se face pojghita.

3. Crema de ciocolata I:

Bateti frisca cu zaharul spuma tare. Topiti pe bain-marin ciocolata (sau in microunde, acoperita cu folie si amestecand din cand in cand). Amestecati jumatate din cantitatea de ciocolata cu frisca, iar cealalta jumatate amestecati-o cu o treime din crema de vanilie. La final uniti cele doua creme.

4. Incepeti asamblarea.

Taiati blatul in doua (17 x 27 cm), perforati-l cu o furculita si insiropati-l. Puneti pe unul din blaturi crema de ciocolata (eu am pus-o cu un posh, e cel mai usor si iese cel mai frumos si egal), iar peste crema puneti al doilea blat insiropat.

5. Crema de migdale.

Dizolvati gelatina cu putina apa si o lingura de coniac, apoi topiti-o la microunde sau bain-marin (atentie, sa nu fiarba! caci se distruge). Incorporati-l la crema de vanilie ramasa, mixati, apoi incorporati migdalele si frisca batuta. Puneti crema peste al doilea blat. Dati totul la rece 1/2 ora.

6. Crema de ciocolata II.

Incalziti smantana dulce cu zaharul si turnati-o peste ciocolata. Acoperiti vasul si lasati 15 minute, apoi amestecati bine si lasati sa se raceasca complet. Cand s-a racit mixati timp de 5 minute. Crema se va inchega, va fi pufoasa si isi va deschide culoarea.

Puneti crema pe tort si nivelati. Decorati dupa plac. Eu am facut niste crestaturi cu furculita, am decorat cu cacao, spirale de ciocolata, bucati de ciocolata neagra, alba, migdale si bomboane caramel. Inainte de servire lasati la rece minim 4 ore.


Pofta buna! Reteta Tortul Sultanului este propusa de KikenHana Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert prajitura cu capsuni

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Cand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...

Mancare de urzici cu mamaliga
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster
1
Supe si ciorbe de post

Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster

Morcovii au multe vitamine si saruri minerale, dar si cel mai mult beta-caroten dintre toate legumele. Combinatia perfecta o...

Supa Crema de Morcovi, Mere si Ghimbir - de post, pregatita cu blenderul Oster
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale
2
Smoothie & Milkshake

Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale

De multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....

Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale
Risoto cu mancare de rinichi
3
Mancaruri cu orez

Risoto cu mancare de rinichi

Penbtru risoto cu mancare de rinichi se pregateste orezul si se asaza intr-o forma de tabla cu gaura la mijloc, bine unsa cu...

Risoto cu mancare de rinichi
Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
4
Aperitive cu peste

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton

Un aperitiv rapid plin de vitamine

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara