Tortul Sultanului

Tortul sultanului este reteta tortului perfect pentru orice sarbatoare sau ocazie festiva. Este o reteta de tort deosebit, cu blat de ciocolata si 3 tipuri de crema: de vanilie, migdale si ciocolata.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Tortul Sultanului

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 9 oua; 30 g faina; 30 g amidon; 100 g zahar; 50 g cacao; 100 g migdale (sau alune) decojite macinate marunt; 50 g unt; sirop pentru insiropat : 100 ml (eu am folosit din compot) + 3 linguri coniac;
  • Pentru crema vanilie:
  • 5 galbenusuri; 50 g amidon; 600 ml lapte; 20 g unt; 100 g zahar; vanilie;
  • Pentru crema de migdale:
  • 5 g gelatina granulata (sau 2 foi); 1 lingura coniac; 180 g migdale (sau alune) decojite macinate grosier; 150 ml smantana dulce (pentru frisca);
  • Pentru crema ciocolataI:
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca); 200 g ciocolata fondanta; 30 g zahar;
  • Pentru crema ciocolata II:
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca); 150 g ciocolata fondanta; 100 g zahar;

Mod de preparare

1. Blatul:

Se amesteca faina cu amidonul, cacaua, pulberea de migdale si zaharul (pentru blat am folosit zahar brun). Se adauga 2 oua si 7 galbenusuri si se amesteca bine cu mixerul. Se topeste untul si se incorporeaza. Separat se bat cel 7 albusuri cu un praf de sare apoi se incorporeaza usor, cu o paleta, in aluat. Se coace o foaie intr-o tava mare de aragaz (17 x 34 cm) , tapetata cu hartie de copt, la 220 grade C timp de 8-10 min. Apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.

2. Crema de vanilie:

Se incalzeste laptele cu untul si vanilia. Se freaca bine 5 galbenusuri cu zaharul, apoi se adauga amidonul, si laptele fierbinte in fir, amestecand continuu. Se pune pe foc mic si se fierbe pana cand crema sta teapana pe lingura. Se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand pentru a nu se face pojghita.

3. Crema de ciocolata I:

Bateti frisca cu zaharul spuma tare. Topiti pe bain-marin ciocolata (sau in microunde, acoperita cu folie si amestecand din cand in cand). Amestecati jumatate din cantitatea de ciocolata cu frisca, iar cealalta jumatate amestecati-o cu o treime din crema de vanilie. La final uniti cele doua creme.

4. Incepeti asamblarea.

Taiati blatul in doua (17 x 27 cm), perforati-l cu o furculita si insiropati-l. Puneti pe unul din blaturi crema de ciocolata (eu am pus-o cu un posh, e cel mai usor si iese cel mai frumos si egal), iar peste crema puneti al doilea blat insiropat.

5. Crema de migdale.

Dizolvati gelatina cu putina apa si o lingura de coniac, apoi topiti-o la microunde sau bain-marin (atentie, sa nu fiarba! caci se distruge). Incorporati-l la crema de vanilie ramasa, mixati, apoi incorporati migdalele si frisca batuta. Puneti crema peste al doilea blat. Dati totul la rece 1/2 ora.

6. Crema de ciocolata II.

Incalziti smantana dulce cu zaharul si turnati-o peste ciocolata. Acoperiti vasul si lasati 15 minute, apoi amestecati bine si lasati sa se raceasca complet. Cand s-a racit mixati timp de 5 minute. Crema se va inchega, va fi pufoasa si isi va deschide culoarea.

Puneti crema pe tort si nivelati. Decorati dupa plac. Eu am facut niste crestaturi cu furculita, am decorat cu cacao, spirale de ciocolata, bucati de ciocolata neagra, alba, migdale si bomboane caramel. Inainte de servire lasati la rece minim 4 ore.


Pofta buna! Reteta Tortul Sultanului este propusa de KikenHana Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Pui, cu legume la gratar
Bucataras.RO

Pui, cu legume la gratar

Ideea de legume la gratar am luat-o de la Bucatarul Maniac - Cristian Borod si tare mi-a placut, cu deosebirea ca el a...

Pui, cu legume la gratar
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa