Tortul Sultanului

Tortul sultanului este reteta tortului perfect pentru orice sarbatoare sau ocazie festiva. Este o reteta de tort deosebit, cu blat de ciocolata si 3 tipuri de crema: de vanilie, migdale si ciocolata.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Tortul Sultanului

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 9 oua; 30 g faina; 30 g amidon; 100 g zahar; 50 g cacao; 100 g migdale (sau alune) decojite macinate marunt; 50 g unt; sirop pentru insiropat : 100 ml (eu am folosit din compot) + 3 linguri coniac;
  • Pentru crema vanilie:
  • 5 galbenusuri; 50 g amidon; 600 ml lapte; 20 g unt; 100 g zahar; vanilie;
  • Pentru crema de migdale:
  • 5 g gelatina granulata (sau 2 foi); 1 lingura coniac; 180 g migdale (sau alune) decojite macinate grosier; 150 ml smantana dulce (pentru frisca);
  • Pentru crema ciocolataI:
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca); 200 g ciocolata fondanta; 30 g zahar;
  • Pentru crema ciocolata II:
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca); 150 g ciocolata fondanta; 100 g zahar;

Mod de preparare

1. Blatul:

Se amesteca faina cu amidonul, cacaua, pulberea de migdale si zaharul (pentru blat am folosit zahar brun). Se adauga 2 oua si 7 galbenusuri si se amesteca bine cu mixerul. Se topeste untul si se incorporeaza. Separat se bat cel 7 albusuri cu un praf de sare apoi se incorporeaza usor, cu o paleta, in aluat. Se coace o foaie intr-o tava mare de aragaz (17 x 34 cm) , tapetata cu hartie de copt, la 220 grade C timp de 8-10 min. Apoi se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.

2. Crema de vanilie:

Se incalzeste laptele cu untul si vanilia. Se freaca bine 5 galbenusuri cu zaharul, apoi se adauga amidonul, si laptele fierbinte in fir, amestecand continuu. Se pune pe foc mic si se fierbe pana cand crema sta teapana pe lingura. Se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand pentru a nu se face pojghita.

3. Crema de ciocolata I:

Bateti frisca cu zaharul spuma tare. Topiti pe bain-marin ciocolata (sau in microunde, acoperita cu folie si amestecand din cand in cand). Amestecati jumatate din cantitatea de ciocolata cu frisca, iar cealalta jumatate amestecati-o cu o treime din crema de vanilie. La final uniti cele doua creme.

4. Incepeti asamblarea.

Taiati blatul in doua (17 x 27 cm), perforati-l cu o furculita si insiropati-l. Puneti pe unul din blaturi crema de ciocolata (eu am pus-o cu un posh, e cel mai usor si iese cel mai frumos si egal), iar peste crema puneti al doilea blat insiropat.

5. Crema de migdale.

Dizolvati gelatina cu putina apa si o lingura de coniac, apoi topiti-o la microunde sau bain-marin (atentie, sa nu fiarba! caci se distruge). Incorporati-l la crema de vanilie ramasa, mixati, apoi incorporati migdalele si frisca batuta. Puneti crema peste al doilea blat. Dati totul la rece 1/2 ora.

6. Crema de ciocolata II.

Incalziti smantana dulce cu zaharul si turnati-o peste ciocolata. Acoperiti vasul si lasati 15 minute, apoi amestecati bine si lasati sa se raceasca complet. Cand s-a racit mixati timp de 5 minute. Crema se va inchega, va fi pufoasa si isi va deschide culoarea.

Puneti crema pe tort si nivelati. Decorati dupa plac. Eu am facut niste crestaturi cu furculita, am decorat cu cacao, spirale de ciocolata, bucati de ciocolata neagra, alba, migdale si bomboane caramel. Inainte de servire lasati la rece minim 4 ore.


Pofta buna! Reteta Tortul Sultanului este propusa de KikenHana Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
3
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
4
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
5
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Parteneri
Ardei iuti copti pusi  in ulei la borcan
Bucataras.RO

Ardei iuti copti pusi in ulei la borcan

Reteta ,pe care demult tot cochetam cu gandul la ea ,dar nu prea stiam cum s-o fac.E test si pentru mine ,sper sa va placa....

Ardei iuti copti pusi in ulei la borcan
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola