Se alege o bucata de pulpa sau alta carne macra, cam de 1 1/2 - 2 kg. O bucata mai mica s-ar usca inainte de a fi bine fripta. Se impaneaza cu slanina
Se alege o bucata de pulpa sau alta carne macra, cam de 1 1/2 - 2 kg. O bucata mai mica s-ar usca inainte de a fi bine fripta. Se impaneaza cu slanina, se leaga apoi, pentru a-i da o forma buna, ca sa poata fi taiata frumos felii, cand e gata. Se pune carnea cu putina untura, se frige pe toate partile vreo 20 de minute. Se scurge untura. Se pune in loc un paharel cu vin alb sau rosu si o lingura de rachiu. Se lasa sa fiarba descoperit, pana ce lichidul e aproape scazut, intorcand carnea pe o parte si pe alta. Se adauga: un picior de vitel bine curatat si spalat si caruia i s-a scos osul, soriciul de la slanina care a servit la impanat, sare, piper, o frunza de dafin si un fir de patrunjel si un litru de apa, sau mai bine aceeasi cantitate de zeama de carne. Dupa ce incepe sa fiarba, se ia spuma, se acopera perfect si se da la cuptor. Se tine astfel sa fiarba in clocote mici 4 ore. Se intoarce intre timp de 2-3 ori. Dupa 2 ceasuri se adauga 2 morcovi taiati felii rotunde nu prea subtiri, si 15-20 de fire de arpagic curatate. Se lasa sa fiarba restul de 2 ore. Cand e gata, zeama trebuie sa fie mult scazuta. Se aseaza carnea pe farfurie, se scot atele si se taie felii. Se aseaza imprejur ceapa, morcovii si, daca place, si piciorul de vitel taiat bucati potrivite. Se tine la cald. Sosul din cratita se lasa sa mai dea vreo doua clocote. Se trece prin sita peste carne.
Se serveste calda, cu salata. Tot astfel de gustoasa e si rece, sosul intarindu-se imprejur ca aspicul.
Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilieSarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.
Sarmale fierte in oala de lutPizza cu sparanghel este o reteta simpla care se face foarte rapid si este foarte gustoasa!
Pizza cu sparanghelTortul cu nuci si mere caramelizate este un desert foarte bun, deloc greu de preparat, dar de foarte mare efect. Merele...
Tort cu nuci si mere caramelizateInainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilieCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare.
Ciorba cu carne de porcAfla prin intermediul acestei retete ce bait trebuie sa pregatesti pentru fiecare tip de carne de vanat si cat trebuie sa...
Bait pentru carne de vanatBibilica sau piche cum i se mai spune in Moldova,este de marimea unei gaini si se gaseste des prin curtile oamenilor de la...
Ciorba de bibilicaReteta de cartofi la cuptor. Cartofi la cuptor cu ulei de masline, sare, piper, condimente si ierburi aromatice. Reteta...
Cartofi la cuptor
Comentarii