1. Cuptorul se incinge la 200 gr. C ( ventilatie: 180 gr.C). Marul si portocala se spala si se taie marunt. O cepa se curata, se taie marunt si se ame
1. Cuptorul se incinge la 200 gr. C ( ventilatie: 180 gr.C). Marul si portocala se spala si se taie marunt. O cepa se curata, se taie marunt si se amesteca cu marul si portocala.
2. Maruntaiele si grasimea din gasca se scot afara, varfurile aripilor se taie. Gasca se spala, se sterge si se condimenteaza inauntru cu sare si piper.
3. Gasca se umpla cu marul portocala si ceapa, dupa care se coasa cu snur. Picioarele si aripile se leaga cu snur sau se pun scobitori, dupa care se condimenteaza cu multa sare si piper.
4. Gasca se pune intr-o tava adanca in care se pune 1L de apa si se da la cuptor. Gasca la fiecare 30 minute se intoarce pe piept, dupa care inca de doua ori(30+30 min.) pe partile laterale.
5. Pt. sos: varfurile de la aripi si gatul se prajesc cu 3 linguri de untura de gasca. 2 cepe cu coaja(eu nu va recomand cu coaja ), morcovul, telina, patrunjelul, prazul se taie in patratele mai mari si se prajesc impreuna cu aripile si gatul. Se adauga pasta de tomate si se amesteca pana se prajesc, dupa care se adauga 50 gr. de faina si se mai lasa inca 3 minute la prajit. Se adauga 100 ml de vin si se lasa sa fiarba pana scade sau se evaporeaza, dupa care se adauga restul de vin. Dupa aceea se toarna 1 L de apa, foaiea de dafin, ienuparul si boabele de piper si se lasa sa fiarba ca. 60 minute. Din cand in cand se scoate spuma si se arunca.
6. Gasca se intoarce cu pieptul in sus si se toarna din cand in cand apa din tava peste ea.
7. Laptele se fierbe, ceapa se curata si se taie marunt, dupa care se prajeste foarte putin in unt. Chiflele se taie in patratele si se amesteca cu ceapa, laptele si ouale si restul de faina,se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se acopera si se lasa 10 minute sa se umfle.
8. Aluatul de galuste se toarna intr-un prosop de bucatarie, dupa care se ruleaza ca o rulada si se leaga prosopul la capete, dupa care se introduce intr-o oala cu apa(cu sare ) care clocoteste deja. Se lasa ca. 60 minute sa fiarba.
9. Se ia gasca afara din cuptor, intinsura din tava unde a fost gasca se toarna intr-o oala, peste care se strecoara vezi (5.sosul) si se lasa sa fiarba, dupa care se pune intaritor pt. sos( daca nu aveti, pu-teti face cu faina ) si se lasa se ingroase.
Se scoate rulada de galuste se desface de prosop si se taie bucati.
Se pune gasca pe o farfurie ovala se ornamenteaza cu galustele si sosul si se serveste dupa pre-ferinta si cu varza rosie(Rotkraut)- numai ca varza rosie e fiarta.
Pofta buna!
Reteta Gasca cu galuste a fost propusa de Simona E. pe forum culinar.ro
Alte retete cu gasca gasiti aici:
Piept de gasca umplut ,
Gasca umpluta cu stafide si castane ,
Piept de gasca cu sos Cassis .
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis
Drob usor de puiPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afinePentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...
Tarta cu mere si scortisoaraa) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolataDe vreo câteva săptămâni am descoperit gustul cărnii de rață. Super delicioasă! Sincer e prima oară, în viața mea,...
Rață înăbușită în suc de ananasOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii