Gasca cu galuste

1. Cuptorul se incinge la 200 gr. C ( ventilatie: 180 gr.C). Marul si portocala se spala si se taie marunt. O cepa se curata, se taie marunt si se ame

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 Mar
  • 1 Portocala
  • 4 Cepe
  • 1 Gasca(de 5-6 kg )
  • 1 Morcov
  • Praz
  • putina Telina
  • Patrunjel
  • Sare
  • Piper
  • 3 linguri pasta de Tomate
  • 300 gr. Faina
  • 500 ml Vin rosu
  • 1 foaie de Dafin
  • 5 boabe de ienupar ( Wacholderbeeren )
  • 1 lingurita de Cuisoare
  • 1 lingura boabe de Piper negru
  • 500 ml Lapte
  • 50 gr. Unt
  • 6 chifle din ziua precedenta
  • 4 oua
  • Nucsoara
  • intaritor pt. Sos inchis(se poate face si cu faina )

Mod de preparare

1. Cuptorul se incinge la 200 gr. C ( ventilatie: 180 gr.C). Marul si portocala se spala si se taie marunt. O cepa se curata, se taie marunt si se amesteca cu marul si portocala.

2. Maruntaiele si grasimea din gasca se scot afara, varfurile aripilor se taie. Gasca se spala, se sterge si se condimenteaza inauntru cu sare si piper.

3. Gasca se umpla cu marul portocala si ceapa, dupa care se coasa cu snur. Picioarele si aripile se leaga cu snur sau se pun scobitori, dupa care se condimenteaza cu multa sare si piper.

4. Gasca se pune intr-o tava adanca in care se pune 1L de apa si se da la cuptor. Gasca la fiecare 30 minute se intoarce pe piept, dupa care inca de doua ori(30+30 min.) pe partile laterale.

5. Pt. sos: varfurile de la aripi si gatul se prajesc cu 3 linguri de untura de gasca. 2 cepe cu coaja(eu nu va recomand cu coaja ), morcovul, telina, patrunjelul, prazul se taie in patratele mai mari si se prajesc impreuna cu aripile si gatul. Se adauga pasta de tomate si se amesteca pana se prajesc, dupa care se adauga 50 gr. de faina si se mai lasa inca 3 minute la prajit. Se adauga 100 ml de vin si se lasa sa fiarba pana scade sau se evaporeaza, dupa care se adauga restul de vin. Dupa aceea se toarna 1 L de apa, foaiea de dafin, ienuparul si boabele de piper si se lasa sa fiarba ca. 60 minute. Din cand in cand se scoate spuma si se arunca.

6. Gasca se intoarce cu pieptul in sus si se toarna din cand in cand apa din tava peste ea.

7. Laptele se fierbe, ceapa se curata si se taie marunt, dupa care se prajeste foarte putin in unt. Chiflele se taie in patratele si se amesteca cu ceapa, laptele si ouale si restul de faina,se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si se acopera si se lasa 10 minute sa se umfle.

8. Aluatul de galuste se toarna intr-un prosop de bucatarie, dupa care se ruleaza ca o rulada si se leaga prosopul la capete, dupa care se introduce intr-o oala cu apa(cu sare ) care clocoteste deja. Se lasa ca. 60 minute sa fiarba.

9. Se ia gasca afara din cuptor, intinsura din tava unde a fost gasca se toarna intr-o oala, peste care se strecoara vezi (5.sosul) si se lasa sa fiarba, dupa care se pune intaritor pt. sos( daca nu aveti, pu-teti face cu faina ) si se lasa se ingroase.

Se scoate rulada de galuste se desface de prosop si se taie bucati.

Se pune gasca pe o farfurie ovala se ornamenteaza cu galustele si sosul si se serveste dupa pre-ferinta si cu varza rosie(Rotkraut)- numai ca varza rosie e fiarta.
Pofta buna!

Reteta Gasca cu galuste a fost propusa de Simona E. pe forum culinar.ro

Alte retete cu gasca gasiti aici:

Piept de gasca umplut ,

Gasca umpluta cu stafide si castane ,

Piept de gasca cu sos Cassis .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Pisica de mare prajita
4
Mancaruri cu peste

Pisica de mare prajita

Peste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.

Pisica de mare prajita
Parteneri
Crema de zahar ars
Bucataras.RO

Crema de zahar ars

Crema de zahar ars
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa