Limbă de porc (mâncare rece) cu ceapa şi măsline

Pentru limbă de porc rece cu ceapa şi măsline spalam foarte bine limbile cu un spalator mai aspru.Le lasam circa jumate de ora in apa rece sa iasa sangele.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Limbă de porc (mâncare rece) cu ceapa şi măsline

Ingrediente

  • -3 bucati limba de porc
  • sau 2 bucati limba de vaca
  • 2
  • 5 kg ceapa
  • 300-400 grame masline
  • 250 ml ulei
  • 200 ml vin alb sau roze
  • 2-3 linguri de bulion
  • 1/2 lamaie
  • boabe de piper
  • foi de dafin

Mod de preparare

Pentru limbă de porc rece cu ceapa şi măsline spalam foarte bine limbile cu un spalator mai aspru.Le lasam circa jumate de ora in apa rece sa iasa sangele.Le punem sa dea cateva clocote intr-un vas cu apa cu sare. Nu trebuie sa le fierbem definitiv intrucat vor fierbe in mancare.Trebuie doar sa putem curata pielita alba.Dupa ce au tras cateva clocote, le punem la racorit, dupa care incepem curatarea lor intotdeauna de la varful limbii la baza. Folosim un cutit ascutit cu lama subtire.
dupa aceea portionam limbile in felii de circa 1,5 cm. grosime.
Pana clocoteste limba vom curata ceapa, avand grija sa inlaturam si prima foaie alba de sub cea maro. Foaia aceasta ramane tare la fiert si se va simti neplacut in mancare.Taiem ceapa pestisori, si o framantam bine cu mainile ca sa inmoaie putin si sa se desfaca toate feliutele.
Eu pentru ca nu prajesc niciodata ceapa, o asez intr-o cratita cu fund gros si pe table, in toata cantitatea de ulei si cu doua pahare de zeama strecurata din vasul in care am clocotit limba. Am grija sa nu pun foarte mult ulei si nici multa apa intrucat mancarea rece trebuie sa fie foarte scazuta, si orice surplus de apa obliga fierberea indelungata a mancarii pentru a scadea la consistenta necesara.

Dupa ce s-a inmuit ceapa putin, adaug limba de porc si maslinele, las sa fiarba impreuna pana ceapa s-a inmuiat bine. Bulionul il dizolv in vin, tai lamaia felii subtiri si le adaug in mancare. De abia dupa ce e aproape scazuta potrivesc de sare, avand in vedere ca si maslinele lasa sare in mancare. Se da circa jumate de ora la cuptor. Mancarea rece se consuma la temperatura camerii cu paine. Limba care este o carnita frageda care impreuna cu ceapa, maslinele si mirodeniile puse, au un gust divin.Se mai poate prepara si este la fel de buna cu carne de curca sau de gasca, dar scotand total grasimea de pasare, ca mancarea racita sa nu se sleiasca si sa nu poata fi consumata neincalzita.


Limbă de porc rece cu ceapa şi măsline se consuma la temperatura camerii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec la cana cu Nutella

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Pentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...

Ostropel de pui cu tomate si usturoi
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel
Cele mai apreciate rețete
Rulada cu mere si scortisoara
1
Preparate dulci

Rulada cu mere si scortisoara

Rulada cu mere si scortisoara este o prajitura delicioasa de sezon. Merita incercat, cu atat mai mult ca necesita doar 30 de...

Rulada cu mere si scortisoara
Plachie de crap
2
Mancaruri cu peste

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap
Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti
3
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti

A fost un pranz mai bun decat ma asteptam, o combinatie de gusturi care ne-a incantat papilele gustative.

Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti
Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
4
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati

De obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
Musaca in stil grecesc
5
Mancaruri cu legume

Musaca in stil grecesc

Pentru ca este vara, am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata...

Musaca in stil grecesc
Parteneri
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa