Rata la cuptor cu sos de salvie, ghimbir si rubarba

Preincalziti cuptorul la 180°C (treapta 4 la cel pe gaz). Asezonati din abundenta ratele, atat in interior, cat si la exterior. Folosind o razatoa

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 rate a cate 1
  • 5 kg fiecare
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • 255 g ghimbir
  • 2 tulpini lungi de rubarba
  • 2 maini de frunze de salvie
  • 1 capatana de usturoi
  • cu cateii decojiti si taiati in jumatati
  • 2 cepe rosii
  • tocate marunt
  • 2 pahare de vin rosu (Marsala) sau roze (Vin Santo)
  • 285 ml supa de baza (de legume
  • pui sau rata)
  • ulei de masline

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 180°C (treapta 4 la cel pe gaz). Asezonati din abundenta ratele, atat in interior, cat si la exterior. Folosind o razatoare mare, radeti jumatate din ghimbir si din rubarba, amestecati-le intr-un castron cu jumatate din salvie si cu tot usturoiul si ceapa. Umpleti cavitatile celor doua rate cu amestecul respectiv. Puneti pasarile intr-o tava si tineti in cuptor, apoi reduceti temperatura la 150°C (treapta 2 la cel pe gaz) si mai coaceti inca ora, pana cand carnea devine crocanta si frageda. Cat timp sta carnea la cuptor, e necesar sa scurgeti de vreo trei ori grasimea din tava intr-un castron - va rezulta o grasime transparenta, pe care o puteti folosi pentru a rumeni legume. Carnea de rata e gata atunci cand pielea e crocanta, iar oasele pulpelor se desprind cu usurinta.

Dupa ce s-a facut, lasati rata pe un platou usor incalzit cat timp pregatiti sosul. Scurgeti toata grasimea ramasa in tava si transferati acolo umplutura si sosul din cavitatile ratelor. Incingeti tava la foc mic, adaugati vinul si desprindeti ramasitele gustoase de pe fundul tavii. Adaugati in tava supa de baza si lasati sosul sa scada, pana obtineti un gust, o consistenta buna. Treceti compozitia printr-o sita mare. Cu un cutit, desprindeti pieptul ratei de pe os; oasele de la pulpe le puteti scoate cu mana. Portionati carnea pe farfurii. In final, tocati marunt ghimbirul ramas si prajiti-l intr-o tigaie neaderenta, in putin ulei incins. Cand incepe sa se rumeneasca, adaugati restul de rubarba tocata cubulete si salvia ramasa, dupa care amestecati totul. Puneti totul pe foc pana cand compozitia devine crocanta, apoi presarati-o peste carnea de rata si stropiti totul cu sosul pe care l-ati strecurat.


Se serveste calda.

Alte retete recomandate:

Pulpe de pui la cuptor

Ciuperci la cuptor

Cartofi la cuptor

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Supa crema de dovleac
1
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Prajitura cu cirese si branza de vaci
2
Prajituri

Prajitura cu cirese si branza de vaci

Retete de vara

Prajitura cu cirese si branza de vaci
Chiftelute de legume
3
Aperitive cu legume

Chiftelute de legume

Retete de vara.

Chiftelute de legume
Supa crema de linte cu afumatura
4
Supe de legume

Supa crema de linte cu afumatura

• curatati legumele si taiati-le cuburi• spalati lintea in mai multe ape si lasati-o la inmuiat in apa rece

Supa crema de linte cu afumatura
Chiftelute din soia cu dovlecel
5
Aperitive cu legume

Chiftelute din soia cu dovlecel

O reteta cu produse vegetale fara ulei sau alte grasimi . In loc de oua, am folosit fulgi de drojdie inactiva care sunt...

Chiftelute din soia cu dovlecel
Parteneri
Supa de fasole , mazare verde si smantana
Bucataras.RO

Supa de fasole , mazare verde si smantana

 Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ . Nici meniul propus cu ingredientele disponibile . Initial ma...

Supa de fasole , mazare verde si smantana
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia