Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Pentru acest gratin de cartofi aveti nevoie de 1 kg de cartofi.
Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Noi ii spunem acestui fel de mancare cartofi frantuzesti.
Cartofii se curata, se spala si se taie felii foarte subtiri. Se spala, se usuca bine cu un prosop si se fierb in lapte, la foc potrivit timp de 5 minute si inca 5 minute la foc foarte mic. In timp ca cartofii fierb, ungem un vas cu unt solid, iar peste unt presaram usturoiul zdrobit bine. Scoatem cu o paleta feliile de cartofi (cu mare grija, se sfarama usor) sau pur si simplu scurgem laptele din vas. Laptele il vom folosi la prepararea sosului bechamel. Punem untul la topit pe foc mic, intr-un vas mai inalt, apoi adaugam toata faina amestecand bine.
Adaugam treptat cate putin lapte cald amestecand de fiecare data pana la omogenizare, pana cand se termina laptele. Punem sare si piper. In vasul uns cu unt si usturoi punem un strat de felii de cartofi si turnam cu polonicul, sau cu ce avem chef, un strat de bechamel, peste care presaram un strat de cascaval. Repetam operatiunea pana terminam ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de cascaval. Coacem la 180 grade timp de cca o ora.
In reteta originala de Gratin Dauphinois nu se foloseste bechamel, ci 200 ml smantana, se pune putina nucsoara, iar in loc de cascaval se foloseste branza Gruyere elvetiana sau frantuzeasca.
Am facut de cateva ori varianta originala, dar intr-o zi cand nu am avut smantana am inlocuit cu bechamel, i-am dat astfel o intrebuintare si laptelui folosit la fiert, iar gustul este mult mai fin asa. Eu il fac foarte cremos, asa ne place. Dupa ce se raceste, cartofii mai trag lichidul si devine mai ferm. Gustul ramane la fel de bun, cu o aroma discreta de usturoi.
Cartofii gratinati se servesc calzi. Reteta Gratin Dauphinois a fost propusa de Narnia pe forum culinar.ro
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorSe taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...
Pui surprizaSe fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...
CledneIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii