Langos cu cartofi

Intr-un vas adanc se framanta 150 grame faina, 110 ml lapte caldut, un praf de copt si 10 grame drojdie maruntita, apoi se acopera si se pune in loc

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 400 gr faina
  • 110 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 10 gr drojdie
  • 200 gr cartofi
  • ulei
  • sare
  • 1 catel usturoi
  • 30 gr smantana
  • 50 gr telemea

Mod de preparare

Intr-un vas adanc se framanta 150 grame faina, 110 ml lapte caldut, un praf de copt si 10 grame drojdie maruntita, apoi se acopera si se pune in loc cald sa dospeasca.

Peste aproximativ ¾ ora, firbem 200 grame cartofi si ii zdrobim.

Cand drojdia a a crescut, adaugam cartofii calduti inca, 250 grame faina. 1 lingurita sare, 150 ml apa calduta si framantam un aluat moale.

Daca este prea tare, mai punem putina apa, pentru a fi moale si usor de intins. Atat se framanta, pana se desprinde de pe peretii vasului.

Apoi presaram putina faina deasupra si, acoperind cu un servet curat, mai lasam inca o ora sa creasca, intr-un loc caldut.

Dupa ce aluatul cu basici a crescut de trei ori cat a fost initial, fara a-l mai framanta, cu mana umeda sau cu o lingura inmuiata in apa, rupem din aluat bucati de marimea unui ou si facem din ele bile pe care le punem pe scandura de aluat, umezita ( nu apasam aluatul, pentru a nu-si pierde gustul deosebit de dospit).

Bucatile de aluat le asezam cat mai departe una de alta, pentru a nu se lipi. Mai lasam asa bucatile pe scandura inca un sfert de ora, apoi cu mana umeda facem discuri de marimea podului palmei.

Langosii se prajesc intr-o tigaie mare, smaltuita, in care am pus sa se infierbante un nivel de minim 1,5 cm ulei pe ambele parti, pana devin aurii.

Langosii scosi din ulei, nu ii asezam unii peste altii, pentru ca se preseaza, ci ii asezam unul langa celalalt, in picioare, sprijiniti unul de altul, pe un gratar.

Cel mai potrivit pentru acest lucru, este gratarul de la grill, impreuna cu vasul dedesubt, pentru uleiul care se va scurge.

Langosii depozitati astfel, raman crocanti si uleiul de prisos se scurge de pe ei.

Se servesc calzi, unsi cu putin usturoi diluat cu apa si un praf de sare. Se zdrobeste sau se da prin razatoare un catel de usturoi, peste care se toarna 5 ml apa. Este mai gustos daca se unge cu smantana si deasupra se rade putin cascaval sau telemea.
Pofta buna!

Va recomandam si alte retete culinare:

Vinete la cuptor

Omleta cu spanac

Placinta de pui

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Sarmale fierte in oala de lut

Sarmale fierte in oala de lut

Sarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.

Sarmale fierte in oala de lut
Pizza cu sparanghel

Pizza cu sparanghel

Pizza cu sparanghel este o reteta simpla care se face foarte rapid si este foarte gustoasa!

Pizza cu sparanghel
Cele mai apreciate rețete
Tort cu nuci si mere caramelizate
1
Torturi

Tort cu nuci si mere caramelizate

Tortul cu nuci si mere caramelizate este un desert foarte bun, deloc greu de preparat, dar de foarte mare efect. Merele...

Tort cu nuci si mere caramelizate
Budinca de malai cu branza de vaci
2
Budinci

Budinca de malai cu branza de vaci

Budinca de malai cu branza de vaci este o prajitura delicioasa si sanatoasa cu branza, potrivita pentru copii. Se prepara...

Budinca de malai cu branza de vaci
Negresa cu nuci si sos de cafea
3
Prajituri

Negresa cu nuci si sos de cafea

Negresa cu nuci si sos de cafea este o reteta de prajitura foarte simpla. Pe culinar.ro se gasesc multe alte retete de...

Negresa cu nuci si sos de cafea
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
4
Aluaturi

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Ciorba cu carne de porc
5
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare.

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas
Bucataras.RO

Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas

Prajitura aceasta este deosebita prin combinatia de aluat fraged, care este usor sfaramicios si bezeaua cu ciocolata...

Prajitura cu aluat fraged, bezea cu ciocolata si ananas
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
ReteteCulinare.RO

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran