Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt cunoscute, aceste ciuperci de padure cu aroma unica se numara printre cele din top. Tocanita este o mancare taraneasca, simpla, care consta din ceapa, cativa graunti de usturoi, cateva linguri de ulei, hribi, smantana grasa, servit totul cu un bot de mamaliga… cam asta faceau bunicii nostrii. Reteta de azi este oarecum reinterpretata, dar, la baza, sta aceeasi reteta de tocanita. Mamaliga e si ea de fite, puteti lasa reteta clasica sau puteti sa-i aduceti inbunatatiri... Retete dietetice Retete dietetice

Portii
4
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Ingrediente

  • Aproximativ 1 kg hribi proaspeti de padure
  • 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa rosie(sau alba
  • cea rosie este mai dulce)
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 legatura patrunjel proaspat
  • 1 cub de unt (20 gr)
  • 1 cana apa(sau supa de pui)
  • 2 linguri amidon alimentar(sau faina)
  • 200 ml smantana pentru frisca sau smantana pentru gatit
  • 200 gr smantana fermentata
  • Sare si piper proaspat macinat dupa gust
  • Pentru mamaliga:
  • Faina de malai
  • Apa
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 mana rucola
  • 1 cub de unt
  • Pentru servit: paprika dulce sau afumata
  • Optional: 1 cana lapte

Mod de preparare

Pentru tocanita: spalam hribii si ii taiem felii. Intr-o cratita punem uleiul la incins. Adaugam ceapa si usturoiul taiate marunt, lasam 2-3 minute sa se caleasca. Adaugam 3-4 linguri apa si mai lasam alte 5 minute la calit cu capacul pus. Adaugam ciupercile taiate, amestecam, punem capac si lasam la foc mic sa-si lase sucul si sa fiarba 15 minute. Amestecam din cand in cand….Adaugam 1 cana de apa( sau supa de pui) sau atat cat este necesar pentru a face o tocanita nici prea subtire dar nici prea groasa. Lasam sa fiarba 10 minute. Asezonam cu sare si piper proaspat rasnit. Amestecam intr-un castron smantana pentru gatit cu smantana fermentata, adaugam amidonul si amestecam bine pana se desface amidonul. Adaugam peste smantanuri cate putin din tocanita fierbinte, amestecam, apoi punem continutul in oala cu tocana. Amestecam usor si lasam sa fiarba 5 minute, intre timp tocanita se leaga si se ingroasa. La final adaugam patrunjelul proaspat tocat marunt si untul.

Pentru mamaliga (o faceti in timp ce fierbe tocanita), nu va dau cantitati exacte de apa si faina de malai, faceti o mamaliga putin mai moale, sa nu fie foarte vartoasa. Daca va place, puteti sa adaugati in loc de o cana cu apa, o cana cu lapte, astfel mamaliga devine putin mai dulce…iar la final, dupa ce a fiert, adaugati o mana de rucola taiata marunt, un cub de unt si putin piper proaspat rasnit. Mamaliga fierbinte se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei si se da la frigider. Dupa ce s-a intarit, nu este necesar sa o lasati sa se raceasca complet, sa fie putin calduta, se taie cu un cutit in cuburi. Cuburile de mamaliga se adauga in castron peste tocanita. Se pudreaza cu putina paprika daca va place.

Sa fiti sanatosi!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa este o reteta de ciorba clasica, cu multe legume si orez. Este o reteta de ciorba cu perisoare...

Ciorba de perisoare delicioasa
Pui cu ciuperci in sos de rosii

Pui cu ciuperci in sos de rosii

Retete dietetice

Pui cu ciuperci in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura cu capsuni
1
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutui
2
Prajituri

Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutui

O combinatie de arome si texturi surprinzator de buna, cu parfum de toamna.

Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutui
Cosulete aperitiv din aluat foietaj cu rosii deshidratate, gogosari, carnati si oua
3
Aperitive cu carne

Cosulete aperitiv din aluat foietaj cu rosii deshidratate, gogosari, carnati si oua

Pentru că la începutul acestei toamne am pregătit niște roșii deshidratate, în ulei, le-am testat gustul în niște...

Cosulete aperitiv din aluat foietaj cu rosii deshidratate, gogosari, carnati si oua
Cheesecake cu capsuni
4
Prajituri

Cheesecake cu capsuni

O prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului. Pofta buna!

Cheesecake cu capsuni
Prajitura aromata cu morcovi
5
Prajituri

Prajitura aromata cu morcovi

O minunatie de prajitura... aromata, parfumata si super gustoasa! :x Aroma ingredientelor de toamna ne parfumeaza casa chiar...

Prajitura aromata cu morcovi
Parteneri
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita