Musaca de legume

Musacaua de legume este o mancare usoara si foarte gustoasa, potrivita pentru zilele reci sau de toamna. Este o mancare de legume foarte consistenta, ce se prepara usor si poate fi servita la pranz sau cina.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Musaca de legume

Ingrediente

  • 1/2 kg carne
  • nucsoara
  • scortisoara
  • chimen
  • usturoi
  • ceapa;
  • cartofi
  • ceapa verde
  • praz
  • morcovi
  • patrunjel radacina
  • vinete
  • ardei grasi
  • rosii
  • cascaval
  • frunze de patrunjel.

Mod de preparare

Cuvântul musaca vine din arabă şi înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba Greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este dealtfel şi versiunea care s-a impus în gastronomie.
Tradiţional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunţită cu cuţitul) de miel sau orice altă carne roşie, în alternanţă cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate şi sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc şi larg, se coc în cuptor şi produsul, musacaua, se serveşte bucăţi mari, permiţând să se observe alternanţa straturilor de legume şi de carne. În versiunea turcească, musacaua nu se prezintă în straturi. Musacaua turcească este pregătită din legume fierte în aburi sau prăjite, vinete, ardei gras, roşie, ceapă, toate amestecate cu carne tocată. Este servită cu sos de iaurt şi pilaf de orez. În versiunea originală, arăbească, musacaua este un fel de mâncare servit rece, un fel de salată compusă în principal din tomate şi vinete, şi este servită la începutul mesei, ca antreu. În versiunea sa balcanică, adică în Bulgaria, România, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mâncare poate fi gătit şi cu cartofi, în loc de vinete. Sunt cunoscute şi variante în care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi şi cartofi.
Cu toate că are un nume arăbesc, în general este considerată un fel de mâncare de provenienţă grecească.

Eu am optat pentru putina carne si multe si diferite legume.

O jumatate de kilogram de carne tocata impreuna cu putina nucsoara, un pic de scortisoara, ceva chimen, sare, piper si o capatana de usturoi pisat se amesteca bine, bine. Am tocat o ceapa si am amestecat-o cu compozitia de mai sus.

Separat, am fiert cartofii decojiti (cam 1 kg), i-am pisat (nu-i musai sa fie facuti ca de piure, se pot lasa si bucatele mai marisoare), apoi i-am pus intr-o cratita unsa cu unt pe margini - asta a fost primul strat din musacaua mea.

Peste cartofi, am presarat ceapa verde si prazul - totul taiat.

A urmat stratul de carne condimentat.

Am ras doi morcovi si-un patrunjel radacina si i-am presarat peste carne, apoi am pus felii de vanata. Am utilizat 2 vinete, pe care le-am curatat de coaja si de coada, le-am feliat si le-am lasat cu sare, sa se scurga zeama (asta in timp ce fierbeau cartofii).

Urmeaza 2 ardei grasi taiati cubulete (am pus unul verde si unul galben). Peste ardei am pus cateva rosii feliate (parca 4 au intrat, erau mai maruntele) si am presarat oregano. Am mai avut cateva rondele de ceapa verde si le-am pus peste rosii, apoi am ras o bucatica de cascaval.

Am bagat la cuptor, nu inainte de a presara cateva frunze de patrunjel.

Reteta Musaca de legume a fost propusa de foxyy pe forum culinar.ro


Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
3
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
4
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
5
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Parteneri
Pogacele cu branza si seminte
Bucataras.RO

Pogacele cu branza si seminte

Perfecte de rontait 

Pogacele cu branza si seminte
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola