Tort de Pizza

Nu stiu cum e la voi in familie, dar la noi s-ar putea manca pizza de trei ori pe zi, 365 de zile pe an – si de ce nu, chiar si la desert! Ideea unui tort de pizza mi-a venit incercand sa nascocesc ceva cat mai special cu putinta pentru onomastica sotului meu drag. Asa s-a nascut tortul de pizza cu chorizo, pe idea "less is more" – ingrediente simple si de calitate. Nu va mai spun ce senzatie a facut – chiar daca facusem si un tort dulce, din acela “pe bune”, n-a mai contat. Tot mai buna-i pizza. Iar azi am recreat-o cu drag pentru voi si sper sa va placa!

Portii
4
Timp pregatire
210 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort de Pizza

Ingrediente

  • Aluat (1 portie)
  • 500 g faina
  • 1 cub drojdie
  • 4 linguri lapte caldut
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingurita chimen
  • Sos de pizza:
  • 1 cutie rosii cuburi
  • 1 cutie mica pasta de rosii
  • 1 lingura sos worcheshire
  • 1 lingurita Oregano
  • 2 catei de usturoi
  • 1 praf boia afumata (iute)
  • Compozitie:
  • 4 linguri ulei
  • 3 fire de patrunjel tocat
  • 350 g cascaval razuit + Mozzarella
  • 300 g salam Chorizo
  • 300 ml apa calduta
  • Fire de patrunjel

Mod de preparare

Din aluatul de pizza (de mai sus) va trebui sa facem doua portii – o prima pentru “blaturi”, o a doua pentru “invelit” tortul. Portiile se pot face impreuna sau separat – “blaturile” se pot coace cu o zi inainte si pastra la temperatura camerei intr-o cutie ermetica. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”. Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten.


Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul. Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”.


Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten. Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul.


Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Pe acesta il ungem cu sos (vezi foto), apoi punem chorizo-ul, apoi patrunjelul, cascavalul razuit si il acoperim cu primul “blat”.


Continuam procedura: sos, chorizo, cascaval si blat pana la ultimul (dat fiind ca tava mea este cu margini joase, mi-au incaput doar 3 blaturi – va orientati voi in functie de ustensilele proprii).


Pe ultimul “blat” il ungem cu sos, presaram cascavalul si cateva felii de mozzarella, apoi asezam chorizo-ul din loc in loc. Taiem marginile aluatului necopt care atarna (vezi foto) si le facem culcus la marginea blatului. Coacem toata frumusetea asta pe ridicat-mediu aproximativ 50 de minute – dar si aici timpul depinde de dimensiune si cuptor. Apoi savuram cu pofta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Lichior de menta
3
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
4
Romania

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Cheesecake cu capsuni
5
Romania

Cheesecake cu capsuni

O prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului.

Cheesecake cu capsuni