Tort de Pizza

Nu stiu cum e la voi in familie, dar la noi s-ar putea manca pizza de trei ori pe zi, 365 de zile pe an – si de ce nu, chiar si la desert! Ideea unui tort de pizza mi-a venit incercand sa nascocesc ceva cat mai special cu putinta pentru onomastica sotului meu drag. Asa s-a nascut tortul de pizza cu chorizo, pe idea "less is more" – ingrediente simple si de calitate. Nu va mai spun ce senzatie a facut – chiar daca facusem si un tort dulce, din acela “pe bune”, n-a mai contat. Tot mai buna-i pizza. Iar azi am recreat-o cu drag pentru voi si sper sa va placa!

Portii
4
Timp pregatire
210 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort de Pizza

Ingrediente

  • Aluat (1 portie)
  • 500 g faina
  • 1 cub drojdie
  • 4 linguri lapte caldut
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingurita chimen
  • Sos de pizza:
  • 1 cutie rosii cuburi
  • 1 cutie mica pasta de rosii
  • 1 lingura sos worcheshire
  • 1 lingurita Oregano
  • 2 catei de usturoi
  • 1 praf boia afumata (iute)
  • Compozitie:
  • 4 linguri ulei
  • 3 fire de patrunjel tocat
  • 350 g cascaval razuit + Mozzarella
  • 300 g salam Chorizo
  • 300 ml apa calduta
  • Fire de patrunjel

Mod de preparare

Din aluatul de pizza (de mai sus) va trebui sa facem doua portii – o prima pentru “blaturi”, o a doua pentru “invelit” tortul. Portiile se pot face impreuna sau separat – “blaturile” se pot coace cu o zi inainte si pastra la temperatura camerei intr-o cutie ermetica. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”. Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten.


Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul. Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”.


Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten. Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul.


Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Pe acesta il ungem cu sos (vezi foto), apoi punem chorizo-ul, apoi patrunjelul, cascavalul razuit si il acoperim cu primul “blat”.


Continuam procedura: sos, chorizo, cascaval si blat pana la ultimul (dat fiind ca tava mea este cu margini joase, mi-au incaput doar 3 blaturi – va orientati voi in functie de ustensilele proprii).


Pe ultimul “blat” il ungem cu sos, presaram cascavalul si cateva felii de mozzarella, apoi asezam chorizo-ul din loc in loc. Taiem marginile aluatului necopt care atarna (vezi foto) si le facem culcus la marginea blatului. Coacem toata frumusetea asta pe ridicat-mediu aproximativ 50 de minute – dar si aici timpul depinde de dimensiune si cuptor. Apoi savuram cu pofta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta quatro formaggi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Zacusca de ghebe

Zacusca de ghebe

Ambele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...

Zacusca de ghebe
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)
Cele mai apreciate rețete
Coronita aperitiv cu carne si legume
1
Aperitive cu carne

Coronita aperitiv cu carne si legume

Coronita cu carne si legume este un aperitiv consistent si delicios. Taiem sunca cubulete. Dam cascavalul pe razatoare....

Coronita aperitiv cu carne si legume
Ciorba cu coasta afumata
2
Borsuri

Ciorba cu coasta afumata

Se prepara foarte usor si este asa bunaaa....preferata mea :)

Ciorba cu coasta afumata
Rotite din vinete umplute
3
Aperitive cu carne

Rotite din vinete umplute

Aroma toamnei pe platou

Rotite din vinete umplute
Prajitura zi si noapte de post
4
Dulciuri

Prajitura zi si noapte de post

Aceasta prajitura zi si noapte e pufoasa si delicioasa! Nici nu iti vei da seama ca e o prajitura de post. Se dizolva zaharul...

Prajitura zi si noapte de post
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Coșulețe aperitiv cu ciuperci și gorgonzola
Bucataras.RO

Coșulețe aperitiv cu ciuperci și gorgonzola

Coșulețe aperitiv cu ciuperci și gorgonzola ideale pentru micul dejun sau ca gustare.  Iată cât de ușor se...

Coșulețe aperitiv cu ciuperci și gorgonzola
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
ReteteCulinare.RO

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia