As putea sa va povestesc o zi intreaga despre focaccia, despre aceasta minunata paine plata umpluta cu branza, cu mult ulei de masline care ma surprinde de fiecare data.
Focaccia m-a cucerit de prima data de cand am incercat-o, n-as fi crezut vreodata ca o sa imi reuseasca, dar nici nu mi-as fi imaginat cat e de usor de facut. Si cel mai important, mi-am dat seama ca diferitele feluri de "focaccia" pe care le incercasem in diferite bistro-uri nu au nici in clin nici in manneca cu the real thing.
Incepem prin a-i prepara aluatul si anume, cernem faina intr-un vas, eu va recomand o covatica de-aia de lemn, cum avea si bunica, amestecam un pliculet de drojdie si sare dupa gust - eu pun ca o lingurita. Amestecam bine, dupa care facem in centru un gol unde turnam apa calduta si amestecam nu foarte bine. Aluatul pe care il obtinem va fi unul lipicios si moale, aproape ca cel de paine, dar mai lipicios.
Acoperim vasul si lasam la loc caldut, ferit de vant sau curent, pentru cel putin 40 de minute ca sa dospeasca linistit.
Un sfat: ca sa nu va murdariti pe toata mana, pentru ca aluatul nu trebuie framantat cu putere, puteti sa amestecati faina impreuna cu apa cu doar doua degete, ca si cum ati amesteca cu ele. Daca vi se pare ca aluatul e prea tare, mai puteti adauga apa.
Dupa ce a dospit aluatul va ungeti bine o tava cu ulei de masline, eu folosesc o tava de sticla, dar si mainile, pentru ca asa cum am spus deja, aluatul e foarte lipicios. Luati cu mainile jumatate din cantitatea de aluat si il intindeti pe suprafata tavii. Nu trebuie sa fie perfect uniform si se lipeste cu usurinta daca s-a rupt cumva.
Deasupra radeti branza de vaci, si apoi intindeti si cealalta jumatate de aluat.
Cat timp lasati cuptorul sa se incalzeasca la 160 de grade, lasati tava cu focaccia deoparte, la loc caldut ca sa mai creasca in tava.
Ungeti din abundenta partea de deasupra cu ulei de masline, sa fie chiar si balti, n-are importanta. Iar apoi presarati ierburi meditareene sau ce condimente doriti, puteti si sa nu puneti nimic.
Daca veti lasa aluatul de focaccia la crescut putin in tava si veti pune ulei de masline din abundenta, veti obtine o crusta perfecta: aromata si crocanta, focaccia fiind moale in interior.
O puteti umple cu ce doriti, sau o puteti lasa simpla, gustul sau va va cuceri.
Focaccia umpluta cu branza se serveste calduta. Se pastreaza foarte bine la frigider iar reincalzita este la fel de buna. Merge de minune si la pachet.
Negresa este o prajitura delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta de negresa rapida si foarte simpla se poate realiza...
Negresa simpla si rapidaO musaca satioasa cu carne tocata si felii subtiri de cartofi crocanti... cam asta gatim azi. Reteta video pas cu pas o...
Musaca cu carne tocata si cartofiZacusca cu vinete si morcov este o varianta speciala, ce merita incercata! Pentru aceasta se spala toate legumele si se...
Zacusca cu vinete si morcovDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteSe spala merele si se pun la fiert acoperite cu apa calda. Se aleg fructe bine coapte si se folosesc in cantitati egale....
Marmelada de mere si pereAcest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiImi era dor de niste friganele, dar de data aceasta l-am transformat intr-un pranz delicios.
Friganele cu legume trase la tigaieDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatPlacintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Comentarii