Masurati 125 g faina si framantati cu 75 g apa calduta in care ati dizolvat drojdia proaspata. Obtineti o bila de aluat elastic careia ii faceti o cru
Masurati 125 g faina si framantati cu 75 g apa calduta in care ati dizolvat drojdia proaspata.
Obtineti o bila de aluat elastic careia ii faceti o cruce in varf si o puneti intr-un vas acoperic cu folie.
Dati maiaua la loc cald sa creasca 40-45 minute.
Cand maiaua e crescuta puneti in vasul in care framantati restul de faina, ouale batute, sarea, zaharul si lapte cat cuprinde sa se formeze un aluat molcut (cam 150-200 ml).
Framantati aluatul cam 5-7 minute si incorporati untul moale.
Cand aluatul a absorbit untul adaugati maiaua rupta bucatele si mai framantati 5 minute.
Puneti aluatul intr-un vas uns cu putin unt, acoperiti cu folie si lasati la crescut intr-un loc cald 2 1/2 ore.
Scoateti aerul din aluat si impartiti-l in doua bile.
Ungeti ghivecele cu ulei si tapetati-le cu hartie de copt pe care ati mototolit-o in prealabil (in felul asta e mai maleabila si-i puteti da ce forma vreti. Tapetati cu hartie pana sus, la baza ghiveciului.
Puneti aluatul in forme(aluatul trebuie sa ocupe 2/3 din spatiu),acoperiti-le si lasati sa creasca pana aluatul ajunge la buza formei.
Ungeti cu galbenus batut cu lapte si presarati eventual susan/mac/chimen).Coaceti la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 45 minute. Daca aveti cuptor electric si partea superioara incepe sa se rumeneasca prea tare, setati cuptorul sa de-a caldura doar de jos (fara griller).
Pofta buna!
Reteta Paine in ghiveci a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro
Alte retete de paine gasiti aici:
Paine siciliana,
Paine rustica cu cartofi,
Paine cu mere
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga"Retete de Pasti" Sa va mai spun cat este de gustoasa?
Friptura de iedDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii